Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 7. jūlijs
Maruta, Alda

Lieldienu galdam

Šoreiz mazliet atkāpjamies no garšvielu ceļojuma idejas, jo abās receptēs nav vienas un tās pašas garšvielas, taču ir svētku reize, un tāpēc viens ēdiens ir ar olām, kā jau Lieldienās tas mēdz būt, bet otrs – deserts, jo vai tad svētku galdā var iztikt bez saldā ēdiena? Priecīgas Lieldienas!

Ceptas vārītas olas ar salātiem

Jā, te nav kļūdas – pēc varenām olu kaujām nolobītas vārītas olas apcep pannā. Tas gluži vienkārši ir interesantāks veids, kā apēst Lieldienu olas! Piedevās pavasarīgi koši un kraukšķīgi salāti – zaļumus var variēt, pētersīļu un lociņu vietā pievienojot dilles vai kinzu, vai kādus mikrozaļumus.

15minūšu / 2 porcijas / interesanti 

Sastāvdaļas

  • 4 cieti vārītas olas
  • 1 ēd. k. olīveļļas un 1 ēd. k. sviesta cepšanai
  • Salātiem:
  • 6 aromātiski ķekaru tomātiņi
  • 1 garais gurķis
  • ½ sarkanās paprikas
  • saišķītis pētersīļu
  • pāris zaļo lociņu
  • 1 ēd. k. svaigi spiestas citrona sulas
  • sāls pēc garšas
  • ½ tējk. sumaha (var iztikt arī bez)
  • svaigi malti melnie pipari

Pasniegšanai:
salātu siers (der arī feta vai brinza, kas labāk garšo)

Gatavošana

1. Vispirms pagatavo salātus – tomātiņus sagriež četrās daļās (ja mazi, uz pusēm), gurķi gareniski četrās daļās un tad šķēlītēs, papriku mazos gabaliņos. Zaļumus sīki sakapā.
2. Visus dārzeņus ber bļodā, pievieno zaļumus, svaigi spiestu citrona sulu, sumahu, sāli pēc garšas un arī svaigi maltus melnos piparus. Visu samaisa.
3. Kamēr salāti savelkas, cieti vārītās olas noloba un apcep pannā izkausētā sviestā un olīveļļā no visām pusēm zeltaini brūnas.
4. Salātus un ceptās olas kārto uz servēšanas šķīvja un pasniedz ar sadrupinātusalātu sieru. Ja vēlas, var pievienot arī kādu olīvu utt.

Uzmanību! Cepšanas laikā olas karstuma iespaidā var paukšķēt un pat mazliet palēkties.

 

Versija par svaigā siera kūku ar karameles mērci

Šī ir neceptā siera kūka, kas sadalīta pa trauciņiem, tāpēc arī versija. Kopā ar pašvārītu karameles mērci un svaigām ogām šis deserts ir brīnišķīgi gards un arī kārdinoši izskatās. Brīdinājums – nav nekāds liesais!

30min (vismaz 1h ledusskapī)/ 20 min karameles mērcei / 6 porcijas / nekā grūta 

Sastāvdaļas 

  • 1 paciņa Selgas cepumu
  • 70 g sviesta
  • 250 g svaigā siera (Philadelphia, Kārums
  • u. tml.)
  • 1 kārba (400 g) iebiezinātā piena ar cukuru
  • sula no 1 neliela citrona
  • 5 g (apmēram 1 tējk.) želatīna
  • pašvārīta sāļā karamele (recepti skatīt
  • blakus!)
  • svaigas ogas (zemenes, avenes, mellenes)

Pašvārīta sāļās karameles mērce:

  •  
  • 200 g cukura
  • 100 g sviesta
  • 2 šķipsnas sāls
  • 250 ml saldā krējuma

Gatavošana 

1. Cepumus ieber bļodā un smalki saberž ar kartupeļu stampu. Pievieno tiem mīkstu sviestu un samīca viendabīgā masā. Sadala pa deserta trauciņiem un ar kartupeļu stampu viegli piespiež.
2. Pagatavo krēmu – svaigo sieru rūpīgi sajauc ar iebiezināto pienu, pievieno citrona sulu, visu samaisa.
3. Nelielā trauciņā sajauc pāris ēdamkarošu auksta ūdens ar želatīnu un 10 minūšu uzbriedina. Tad želatīnu maisot pasilda karstā ūdens peldē, līdz tas izkūst. Izkusušajā želatīnā ieliek karoti svaigā siera masas, izmaisa un pievieno pārējam kūkas pildījumam. Visu rūpīgi vēlreiz samaisa.
4. Krēmu liek trauciņos uz cepumu kārtas, pa starpu ielejot arī mazliet pašvārītas sāļās karameles mērces. Dekorē ar ogām un ievieto sastingt vismaz uz stundu ledusskapī.

Sāļās karameles mērces gatavošana: 

Pannu liek uz nelielas uguns, ieber cukuru. Maisot karsē, līdz tas izkūst un iekrāsojas zeltaini brūns. Tad pakāpeniski iemaisa gabaliņos sagrieztu sviestu. Kad masa jau burbuļo, pieber divas šķipsniņas jūras sāls un uzmanīgi, lēnām pievie- no uzsildītu saldo krējumu. Apmēram divas minūtes ļauj paburbuļot, un – karamele gatava! Pilda tīrā burciņā.

Ja pretim saldumam patīk skābākas nianses, iesaku desertu pasniegt ar avenēm, nevis zemenēm.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Sestdienas receptes: Piparmētras svaigums

Tādā karstumā, kāds beidzamā laikā valda Latvijā, šmorēt un cept īsti negribas, vai ne? Bet cilvēkam jāēd tik un tā, tāpēc šoreiz lūkojam pēc kaut kā spirdzinoša. Piparm...

Vienīgais gada iznāciens

Publiciste Anete Konste (34) par to, kāpēc katru gadu no jauna piekrīt cepināt politiķus, kāpēc nevajag izmantot citu rakstītas runas, un par to, kā padarīt politisko procesu interesantāku.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata