Olīvu tapenāde
Tāds kā smēriņš, tāda kā neliela piedeva salātiem, bet var lietot arī pie pastas vai papildināt kartupeļu ierasto garšu. Patiks tiem, kuri mīl sāļo garšu – gan olīvas, gan aitas siers un kaperi ir pasāļi produkti, tāpēc labāk, ja citas maltītes sastāvdaļas nebūs sāļas.
10 minūšu / 1 neliela burciņa / viegli
Sastāvdaļas
- 150 g aitas siera Feta
- 80 g Kalamatas olīvas
- 1 ēd. k. marinētu kaperu
- ½ neliela sarkanā sīpola
- 2 tējk. svaigu, sīki kapātu pētersīļu
- 2 ēd. k. svaigā krēmsiera
- svaigi malti melnie pipari pēc garšas
- 2–3 ēd. k. labas olīveļļas
Gatavošana
1. Sīpolu ļoti sīki sakapā, ber bļodā. Olīvas un kaperus arī sakapā, bet var ne tik ļoti smalki kā sīpolu. Pievieno bļodā.
2. Pieliek sīki sakapātus pētersīļus. Aitas sieru ar pirkstiem sadrupina atsevišķā bļodiņā, pieber svaigi maltus melnos piparus un samaisa ar svaigo krēmsieru.
3. Abu bļodiņu saturu sajauc kopā, pievieno olīveļļu, samaisa un pagaršo, vai kā netrūkst.
4. Pasniedz galdā ar grauzdiņiem vai svaigu, kraukšķīgu maizi. Piedevās derēs arī kādi svaigi, kraukšķīgi zaļo lapu salāti.
Šo gardo maisījumu var ielikt aizskrūvējamā burciņā un glabāt ledusskapī četras piecas dienas.
Krāsainie salāti
Ir iestājies tumši rudenīgais laiks, tāpēc šādi krāsaini salāti ir kā saulesstars ēdienkartē! Vienlaikus viegli un kraukšķīgi, tie ir arī gana sātīgi, tāpēc visnotaļ iederīgi ziemīgā uzturā. Piedevās pat īsti neko neprasās, ja nu kādu grauzdētu maizīti un glāzi aromātiska vīna.
20 minūšu / 4 porcijas / nav nekā grūta
Sastāvdaļas
- 1 mazā kārbiņa (400 g) konservētu turku zirņu
- 2 nelieli lauku gurķīši
- ½ neliela sarkanā sīpola
- 1 ēd. k svaigu, sīki kapātu pētersīļu
- ½ dzeltenas vai oranžas paprikas
- sauja ķirštomātiņu
- sauja Kalamatas olīvu
- 100 g aitas siera Feta
Mērcei
- 2 ēd. k labas olīveļļas
- ½ ēd. k svaigi spiestas citrona sulas
- 1 ķiplokdaiviņa
- sāls un pipari pēc garšas
Gatavošana
1. Turku zirnīšiem nolej šķidrumu un pašus ber salātu bļodā. Pievieno sīki sakapātu sīpolu, pusripiņās sagrieztus gurķus, uz pusēm pārgrieztus ķirštomātiņus, sīkos kubiņos sagrieztu papriku un uz pusēm pārgrieztas olīvas.
2. Pagatavo mērcīti: samaisa olīveļļu ar citrona sulu un spiednē izspiestu ķiplokdaiviņu, pieber sāli un svaigi maltus melnos piparus pēc garšas.
3. Mērcīti pārlej salātiem, pievieno sīki kapātus pētersīļus un visu samaisa. Pa virsu ar pirkstiem pārdrupina aitas sieru, dekorē ar zaļumiem un pārkaisītiem pipariem.
Lieliski var izmantot arī tādu aitas sieru, kas pildīts burciņās – jau sagriezts kubiņos un savilcies ar garšvielām eļļā.