Svētku cepumi ar ingvera sukādēm
Cepumi, kuriem pamatā ir sviesta drumstalu mīkla, nemaz nevar nesanākt garšīgi, bet ingvera piedeva tiem piešķir īpašu svētku garšu. Šoreiz gan ingvera pulveris mīklā, gan ingvera sukādes dekorējumā – būs garšīgi!
Pagatavošanas laiks: 1 stunda
Daudzums: apmēram 20 cepumu
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta un viss smuki
Sastāvdaļas:
- 125 g sviesta
- 90 g cukura
- 1 tējk. vaniļas cukura
- šķipsniņa sāls
- ½ tējk. ingvera pulvera
- 160 g miltu
- 1 olas dzeltenums
- 1 ēd. k. ūdens
- 70 g ingvera sukāžu
- pāris kokteiļķiršu
Gatavošana:
1. Izkausē sviestu, ielej bļodā un ļauj tam atdzist līdz brīdim, kad sviests jau atkal sāk savilkties. Pieber cukuru, vaniļas cukuru, sāls šķipsnu un ingvera pulveri un visu smuki samaisa.
2. Pievieno miltus un ar pirkstiem saveido drumstalu mīklu. Tad samīca visu kopā, izveido no mīklas bumbu, ietin to pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī atpūsties uz pusstundu. Ieslēdz cepeškrāsni, lai sakarst līdz 190 grādiem.
3. Ņem pa gabalam mīklas, uz miltiem apkaisītas virsmas izrullē, izspiež apaļus cepumus (ar glāzi, piemēram) un savieto tos ar atstarpi (karstumā mazliet plūdīs) uz cepešpannas, kas pārklāta ar cepamo papīru. Pārziež cepumus ar olas dzeltenuma un vienas ēdamkarotes ūdens maisījumu.
4. Uz cepumiem saliek ingvera sukādes un uz pusēm pārgrieztus kokteiļķiršus. Tad šauj 190 grādos sakarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 10 minūšu, līdz cepumi viegli zeltaini.
Mājas karstvīns ar ingveru un "jumtiņu"
Svētki tādā ziemā kā šī ir grūti iedomājami bez karstiem, smaržīgiem dzērieniem, tāpēc piedāvāju vienu pārbaudītu recepti – ingvers piešķir lielisku noti! Var, protams, gatavot arī bezalkoholisku versiju.
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes + ievilkšanās laiks (cik var atļauties)
Daudzums: 2 porcijas
Sarežģītības pakāpe: vienkārši un patīkami
Sastāvdaļas:
- 500 ml sausā vai pussausā sarkanvīna
- 40 ml degvīna
- 1 kanēļa standziņa
- 10 g svaigas ingvera saknes
- 2 krustnagliņas
- 40 g cukura
- 40 g rozīņu
- 10 g sakapātu, blanšētu mandeļu
- kaltētas apelsīna šķēlītes dekoram (var arī svaigas)
Gatavošana:
1. Vīnu lej katliņā, pievieno degvīnu, krustnagliņas, kanēļa standziņu un nomizotu, šķēlītēs sagrieztu ingvera sakni.
2. Pieliek cukuru, rozīnes un rupji sakapātas blanšētās (bez brūnajām miziņām) mandeles. Maisot uzkarsē, līdz cukurs izkūst, bet neļauj uzvārīties, citādi alkohols iztvaikos un arī daļa aromāta zudīs.
3. Katliņu ņem nost no plīts, uzliek vāku un atstāj, lai ievelkas (vislabāk uz nakti, bet var arī uz pāris stundām).
4. Pirms pasniegšanas karstvīnu atkal uzkarsē (nevāra!), lej krūzēs vai glāzēs (var kāst caur sietiņu, var ar visiem biezumiem), smukumam ieliek pa apelsīna šķēlei un bauda karstu.
Svaiga ingvera vietā var izmantot arī cukurotās ingvera sukādes.