Līdakas filejas baltvīna un estragona ietvarā
Vienkārši pagatavojama brīnumgarda zivtiņa, kas vienlīdz labi garšo gan silta, gan atdzisusi. Estragons kopā ar sīpolu un baltvīna piedevu veido ļoti saskanīgu garšu ansambli – pat nekādas piedevas neprasās! Bet, ja tomēr, tad būs saderīgi ar zaļajiem salātiem vai grilētiem dārzeņiem.
20 minūšu / 3–4 porcijas/ nekā grūta, izņemot asakas
Sastāvdaļas
- 1 sīpols
- 400 g līdakas filejas (vai cita baltās gaļas zivs)
- 50 ml sausa baltvīna
- 2–3 svaigi estragona zariņi
- sauja ķirštomātiņu
- sāls un pipari (labāk baltie) pēc garšas
Gatavošana
1. Zivs fileju sagriež nelielos gabalos, noskalo un nosusina ar virtuves papīra dvieļiem, pārkaisa ar sāli un pipariem. Ja tā ir līdaka, asakas būs grūti izvilkt – šis "prieciņš" jāatstāj vēlākam, kad zivs būs izcepta.
2. Pannā sakarsē eļļu un apcep tajā sīki sakapātus sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Tad liek cepties arī zivs gabaliņus. Pievieno estragona lapiņas, kas nolasītas no cietajiem kātiem, kā arī ķirštomātiņus, kurus vēlams pirms tam sadurstīt, lai karstumā nesprāgst.
3. Pēc pāris minūtēm pielej baltvīnu un zivs gabaliņus uzmanīgi apgriež uz otru pusi. Uzliek pannai vāku un uz nelielas uguns cep vēl pāris minūšu. Gatavs!
Ja biedē asakas, kas līdakai tomēr ir un turklāt tādas atskabargainas, mierīgi var izvēlēties citu balto zivi, arī saldētu.
Paipalu oliņas pikantā marinādē
Šis ir no sērijas "interesanti"! Process interesants, izskatās interesanti un garšo patiešām labi. Atkal jau estragons parāda savas smalkās garšas īpašības, un iesaku pamēģināt vēlajās brokastīs ar grauzdētu maizi, siera izlasi un varbūt pat malku dzirkstošā.
15 minūšu (plus24 h ledusskapī) / neliela burciņa / elementāri
Sastāvdaļas
- 12–16 paipalu olu (atkarībā no trauka lieluma)
- 1 neliels sīpols
- 0,5 l ūdens
- 1 lauru lapa
- 1 tējk. kadiķogu
- 1 tējk. melno graudu piparu
- 1 tējk. sinepju sēklu
- 1 tējk. ķimeņu sēklu
- 1 čili pāksts
- 100 ml baltvīna vai ābolu etiķa
- 20 g sāls
- 20 g cukura
- 1 tējk. norīvētas citrona miziņas
- 2 zariņi svaiga estragona (apmēram 1 ēd. k. nolasītu lapiņu)
- 1 diļļu zariņš
- 1 pētersīļu zariņš
Gatavošana
1. Novāra paipalu olas apmēram sešas septiņas minūtes (lai ir cieti vārītas). Atdzesē.
2. Sausu pannu bez taukvielām sakarsē un liek tajā uz pusēm pārgrieztu sīpolu (ar visu mizu) ar griezuma vietu uz leju. Cep, līdz sīpols brūni zeltains un sāk smaržot (nepiededzina).
3. Katliņā ielej puslitru ūdens, pievieno apcepto sīpolu, lauru lapu, kadiķogas, piparus, sinepju un ķimeņu sēklas, čili pāksti (var veselu, var pārgrieztu uz pusēm un izņemtām sēklām, ja negribas ļoti asu). Pielej etiķi, uzliek vāku un uzvāra. Tad pievieno sāli un cukuru, izmaisa un ļauj atdzist.
4. Vārītās paipalu olas noloba, savieto tīrā stikla burciņā un pārlej ar marinādi. Pievieno vēl norīvēto citrona miziņu, estragonu, dilles un pētersīļus. Skrūvē burciņu ciet un liek ledusskapī – vēlams, lai ievelkas diennakti. Izcila uzkoda!
Paipalu olu vietā var likt arī vistu olas, attiecīgi tikai lielākā traukā.