Tvaicētas pākšu pupiņas ar kraukšķīgu bekonu
Vienkāršs ēdiens, tikai pāris sastāvdaļu, bet tik garšīgs! Tirgū iegādājos triju krāsu pākšu pupiņas, un interesanti, ka zaļās un dzeltenās krāsu nemainīja, bet tumši violetās savu toni atstāja ūdenī, kļūdamas vienkārši zaļas.
Pagatavošanas laiks: 15 minūtes
Daudzums: 2 porcijas
Sarežģītības pakāpe: vienkārši
Sastāvdaļas:
- 300–400 g pākšu pupiņu
- 6 bekona šķēles
Mērcītei:
- 2 ēd. k. olīveļļas
- 1 tējk. graudaino sinepju
- 1 tējk. majonēzes (var iztikt bez)
- sāls un cukurs pēc garšas
- mazliet citrona sulas
Pākšu pupiņas var arī vārīt ūdenī, bet tvaicēšana tām piestāv labāk, jo pākstis sanāk tvirtākas.
Pagatavošana:
1. Pākšu pupiņas liek tvaicējamā sietā, pārkaisa sāli un katlā zem vāka tvaicē apmēram 8–10 minūšu.
2. Bekona šķēles apcep brūnas, nosusina uz virtuves papīra dvieļiem un sīki sagriež.
3. No visām sastāvdaļām samaisa mērcīti – visērtāk to sakratīt mazā burciņā, lai visas garšas kārtīgi savelkas.
4. Pupiņas liek salātu bļodā, pārlej mērci un pieber saceptos bekona gabaliņus. Visu apmaisa un pasniedz galdā.
Patisonu gardums ar gailenēm un sieru
Īsti nezinu, kā izmantot nobriedušus patisonus – varbūt var marinēt –, toties mazos, plaukstas lieluma smukulīšus var ēst tāpat kā nepāraugušus kabačus. Ļoti saderīgi ar meža sēnēm un pikantiem sieriem!
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Daudzums: 2 porcijas
Sarežģītības pakāpe: viegli un skaisti
Šādi var gatavot arī kabačus vai kombinēt patisonus ar kabačiem – vēlams, dažādās krāsās.
Sastāvdaļas:
- 4 mazi patisoni
- 1 jaunais sīpols
- mazliet sviesta cepšanai
- krietna sauja gaileņu
- 100 ml saldā krējuma
- mazliet rīvēta cietā siera
- šķipsniņa svaigi rīvēta muskatrieksta
- sāls un pipari pēc garšas
- gabaliņš pikanta zilā siera
- svaigs timiāns
Pagatavošana:
1. Sēnes notīra un sakapā rupjos gabalos. Sīpolu sīki sagriež un liek cepties pannā izkausētā sviestā, pēc brītiņa pievieno sēnes un maisot apcep.
2. Patisoniem nogriež kātiņus, sagriež četrās daļās un arī pievieno pannā. Pāris minūšu maisot apcep.
3. Pannas saturu pārvieto cepamtraukā. Atsevišķi bļodiņā samaisa saldo krējumu ar sāli, pipariem, šķipsnu muskatrieksta un smalki rīvētu cieto sieru (tikai tik daudz, lai krējumam piešķirtu mazliet biezāku konsistenci) un pārlej šo maisījumu patisoniem un sēnēm.
4. Šauj sakarsētā cepeškrāsnī grila režīmā vai 200 grādos un cep, līdz krējums jauki burbuļo. Tad pārdrupina zilo sieru un vēl mazliet liek atpakaļ krāsnī, līdz siers izkūst. Pasniedzot pārkaisa ar svaigu timiānu vai citiem iemīļotiem zaļumiem