Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Trešdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Atslodze brokastīs

Turpinot mēreno atslodzes mēnesi, janvārī gatavojam vienkāršas ēdienu receptes bez lielas šmorēšanas un liekiem taukiem. Šoreiz idejas brokastīm: salāti a la vinegrets un viegli apcepta fenheļa uzkoda, kuru pamēģināt īpaši iesaku!

Versija par vinegretu

Kas ietilpst klasiskā vinegretā? Ir dažādi varianti – ar kāpostiem un zirnīšiem, ar pupiņām un bez –, bet ir pāris sastāvdaļu, bez kurām, manuprāt, nevar iztikt. Tās ir bietes, marinēti gurķi un burkāni. Pārējo var mainīt pēc patikšanas.

Pagatavošanas laiks: 10 minūtes (ja bietes un burkāni jau izvārīti)

Daudzums: 2 porcijas

Sarežģītības pakāpe: vienkārši

Sastāvdaļas:

  • 2–3 nelielas tvaicētas vai vārītas bietes
  • 1 vārīts burkāns
  • 2 marinēti gurķi
  • ½ sarkanās paprikas
  • 1 mazs šalotes sīpoliņš
  • ½ kārbas (ap 200 g) konservētu turku zirņu
  • zaļumi pēc vēlēšanās
  • Ja gribas asumiņu, vinegretu var papildināt ar sīki kapātām marinētu halapenjo šķēlītēm.

Mērcītei:

  • 1 ēd. k. maigas salātu olīveļļas
  • 1 ēd. k. franču sinepju
  • 1 ēd. k. svaigi spiestas citrona sulas
  • sāls, svaigi malti melnie pipari pēc garšas

Gatavošana:

1. Vārītās bietes un burkānu, kā arī svaigu papriku un marinētos gurķus sagriež līdzīga izmēra mazos kubiņos. Ber salātu bļodā.

2. Pievieno ļoti sīki sakapātu sīpolu un konservētos turku zirnīšus. Visu samaisa.

3. No eļļas, sinepēm un citrona sulas sakuļ mērcīti, pārlej salātiem un rūpīgi apmaisa.

4. Pagaršo, vai kā netrūkst, un pasniedz ar svaigiem mikrozaļumiem, kapātiem zaļajiem lociņiem vai citiem zaļumiem pēc vēlēšanās.

 

Vēlo brokastu īpašais piedāvājums

Fenhelis nav nekāds gurķis vai tomāts, ko cilvēki ierasti ēd brokastīs. Tāpēc jāpamēģina! Šo recepti pērn decembrī atklāju Itālijā, kur veikalos gozējās ļoti skaisti fenheļa bumbuļi, tāpēc gribējās tos pagatavot kaut kā vienkārši, bet neparastāk. Klāt vēl vārītas oliņas un maizīte – ideāli!

Pagatavošanas laiks: 15 minūtes

Daudzums: 2 porcijas

Sarežģītības pakāpe: viegli

Sastāvdaļas:

  • 1 smuks fenheļa bumbulis
  • mazliet sviesta un eļļas cepšanai
  • sāls un svaigi malti melnie pipari
  • svaigi spiesta citrona sula
  • balzamiko pārlaistīšanai
  • 4 paipalu oliņas
  • pāris šķēļu maizes

Gatavošana:

1. Fenhelim nogriež galus un noloba arī ārējo kārtiņu (ja tā nav tīra un balta). Bumbuli sagriež apmēram puscentimetru biezās šķēlēs un tās viegli apcep no abām pusēm pannā sakarsētā eļļā un sviestā. Pārkaisa sāli un piparus, pārslaka ar citrona sulu.

2. Novāra paipalu oliņas, noloba un pārgriež gareniski uz pusēm.

3. Tosterī apgrauzdē vai pannā sviestā apcep zeltainas maizītes.

4. Apcepto fenheli pasniedz siltu, pārpilinātu ar balzamiko. Līdzās uz šķīvja servē arī apceptās maizītes un vārītās paipalu oliņas.

Šādi apceptas fenheļa šķēles ir arī lieliska piedeva pie zivs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Mikrobi Everesta virsotnēs

Everestā kāpēji, uzmanieties! Sniega ieskautā kalna nogāzēs izveidojusies pasaules mikrobu "izstāde", ko vairākas desmitgades neapzināti papildinājuši virsotnes iekarotāji.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata