Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

Šogad gaidāmas piecas Jaunā Rīgas teātra pirmizrādes

Jaunais Rīgas teātris uzsāk pirmo pilno sezonu Lāčplēša ielā pēc ēkas rekonstrukcijas, uzmanības tuvplānā liekot mūsu kopīgās dzīves garīgo telpu. Kas ir tas, ko mēs aizvien vairāk zaudējam? Kas ir tā agresivitāte un naids, kas atrod sev mājvietu aizvien vairāk un vairāk cilvēkos? Un kur šodien meklējams spēks? Kur iedegas gaisma? Kur iezīmējas vertikāle?

Par to domāt aicina Alvja Hermaņa kinofilma Baltais helikopters, kas 9. augustā piedzīvoja pasaules pirmizrādi JRT Lielajā zālē. Un arī pirmie trīs jauniestudējumi, kuros būtiska vieta ir atvēlēta cilvēka sajūtām mūsdienu pasaulē. Septembrī teātra skatītāji aicināti uz jauniestudējumiem visās trīs Lāčplēša ielas zālēs:

Lai Dievs stāv Tev klāt, Tu, nabaga cietēj! – Kas ir tā lielā neiecietība, kas ir ieņēmusi mūsu kopējo telpu? Kas ir tā agresivitāte un naids, kas ir iemājojusi tik daudzos cilvēkos, kuri vēl vakar bija domubiedri? Kāpēc mēs ar tādu azartu metamies viens otru nogalināt, paši pat nepamanot, ko īsti darām? Martina Makdonas lugu Bendes Lielajā zālē iestudē Alvis Hermanis. Lomās - Andris Keišs, Baiba Broka, Gundars Āboliņš, Kaspars Znotiņš, Jevgēnijs Isajevs, Ivars Krasts, Jānis Skutelis, Ritvars Logins, Toms Harjo, Dāvids Pētersons, Evelīna Priede. Pirmizrāde 2024. gada 20. septembrī.

Verters – izrāde pēc Johana Volfganga fon Gētes romāna Jaunā Vertera ciešanas. Autors romānu sarakstīja, būdams divdesmit četrus gadus jauns, nonākot nelaimīgas mīlestības varā. Toreiz viņš domāja par pašnāvību, bet viņam izdevās transformēt plosošās izjūtas radošā darbā. Tapa Gētes pirmais romāns, kas 1774. gadā atnesa viņam milzīgu popularitāti. Šo grāmatu lasīja visi. Napoleons Bonaparts padarīja to par savu mūža pavadoni it visur. Izrādi Mazajā zālē veido režisore Kristīne Vītola. Lomās - Ivars Krasts, Sabīne Tīkmane, Agate Krista. Pirmizrāde 24. septembrī.

Melnais piens/2024  – pirms 15 gadiem tapa izrāde Melnais piens, kas apceļoja daudzas pasaules zemes. Šis poētiskais stāsts par latviešu saiti ar dabu un kosmosu kļuva universāls un saprotams arī tālu prom no Latvijas. Kas ir tā pazaudētā paradīze, no kuras mēs visi nākam, un ar kuru varam atkal satikties atmiņās? Jaunā Rīgas teātra aktieri šovasar devās uz laukiem, veicot izpēti, un ir atveduši jaunus stāstus. Par Latvijas laukiem, par Latvijas cilvēkiem, par Latvijas govīm. Par mums pašiem. Šodien. Režisors – Alvis Hermanis. Piedalās - Vilis Daudziņš, Elita Kļaviņa, Sandra Kļaviņa, Jana Čivžele, Kristīne Krūze, Aminata Grieta Diarra. Pirmizrāde Jaunajā zālē 2024. gada 26. septembrī.

Novembrī JRT repertuāru papildinās vēl divi jauniestudējumi:

Aarkādija – intelektuāls detektīvs par laimīgo zemi ar laimīgiem cilvēkiem. 1993. gadā sarakstīto Toma Stoparda lugu par pagātnes un tagadnes, kārtības un haosa, noteiktības un neskaidrības dīvainajām attiecībām režisors Alvis Hermanis joprojām uzskata par vienu no labākajiem pasaules dramaturģijas darbiem un ir izlēmis to iestudēt vēlreiz. Pēc 26 gadiem Arkādija atgriezīsies uz Jaunā Rīgas teātra Lielās zāles skatuves, bet tā būs jau cita izrāde.

Mīlas straume – režisors Gatis Šmits turpina sadarbību ar dramaturģi Justīni Kļavu un, iedvesmojoties no amerikāņu kino režisora Džona Kasavetisa (John Cassavetes) dzīves un daiļrades, pievērsīsies mīlestības fenomenam. Šai neizskaidrojamajai parādībai, kas eksistē cilvēku starpā. Jauniestudējums taps JRT Jaunajā zālē.

Šobrīd teātris izziņo vēl vairākus jauniestudējumus, kas iecerēti 2025. gada 1. pusgadā:

Mazās lapsas (Liliana Helmane) – režisore Kristīne Krūze, JRT Lielajā zālē;

Pēdējā maltīte (Justīne Kļava) – režisors Aiks Karapetjans, JRT Jaunajā zālē;

Stikla zvērnīca (Tenesijs Viljamss) – režisors Juris Rijnieks, JRT Jaunajā zalē.

2024./2025. gada sezonā gaidāmi arī citi jauniestudējumi, par kuriem vēl tiks informēts.

Šobrīd ir publicēts teātra repertuārs līdz 2024. gada oktobrim. Ierobežots biļešu skaits vēl pieejams uz kinofilmu Baltais helikopters un uz atsevišķām izrādēm oktobrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja