Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mīlestības spēks veldzējošā izrādē

Valmieras koncertzālē – gaiša kriminālā melodrāma Vēlā mīla.

"Ļoti skaista luga ar laimīgām beigām. Man neierasts žanrs – krimināla melodrāma –, bet ar kārtīgu, labu dramaturģiju," par Valmieras teātrī tapušo jauno iestudējumu Vēlā mīla saka režisore Māra Ķimele. Pirmizrāde gaidāma šodien, 28.aprīlī, un šoreiz neierastākā spēles laukumā. Valmieras teātra pārbūves dēļ izrādes tajā notiek vairs tikai Apaļajā zālē, tāpēc Vēlajai mīlai atrasta jauna vieta – koncertzāle Valmiera. "Luga par vecmeitu Vecpuišu parkā," smaida M. Ķimele. Savulaik šī bija Valmieras centrālā atpūtas vieta ar XX gs. sākumā būvēto ēku, ballēm un zaļumballēm. Tagad koncertzāles nams ir skaisti atjaunots, blakus – labs restorāns, un režisore spriež, ka šai vietai luga Vēlā mīla ir pat ļoti piemērota.

Krievu XIX gs. dramaturga Aleksandra Ostrovska darba centrā ir Ludmila, sieviete, kuras lielākā laime ir dzīvot citiem cilvēkiem. Jaunību viņa ir nodzīvojusi bez mīlestības, pat atteikdamās no sapņa būt mīlētai. Viņa nav precējusies, viņai nav bērnu, un viņas vienīgā ģimene ir tēvs – slavens un cienījams advokāts, kurš nelietīgas nodevības dēļ ir bankrotējis. Kad viens jaunā advokāta Nikolaja jokojoties izteikts mājiens pamodina Ludmilas apslāpētās ilgas pēc otra cilvēka, viņa ir gatava upurēties. Nikolajam ir lieli parādi, par ko draud cietumsods, un, lai tos dzēstu, ir jāizdara noziegums. "Vai ir attaisnojams noziegums pret sev tuvu cilvēku, kas izdarīts mīlestības vārdā?" retoriski vaicā M. Ķimele, tomēr detaļas neatklāj, vien sola, ka spriedze saglabāsies līdz pat izrādes beigām. "Kaut arī tas ir kriminālstāsts, tas tomēr ir ļoti gaišs stāsts, kuru caurvij mīlestība, mīlestības pūliņi un spēks. Tas faktiski ir par to, ka viss ir iespējams," režisore saka. "Domāju, skatītājiem patiks. Tā ir izrāde atveldzei, priekam, atpūtai. Dzīve jau tā ir tik smaga, vajag tajā ieviest kaut ko gaišāku."

Lugu M. Ķimele izvēlējusies vēl pirms kara sākšanās Ukrainā un šoreiz – zinot konkrētus aktierus, kuri būs pieejami. "Biju priecīga, atrodot A. Ostrovska Vēlo mīlu, kurā ir tik skaistas lomas, kas rezultātā izvēršas par skaistiem aktierdarbiem. Aktieru komanda tiešām ir ļoti laba, visi ir ļoti savākti, saliedēti," viņa stāsta par patīkamo sastrādāšanos. Izrādē spēlē Māra Mennika, Rihards Jakovels, Ingus Kniploks, Tālivaldis Lasmanis, Ieva Puķe, Baiba Valante, Aigars Vilims. Scenogrāfe un kostīmu māksliniece – Anna Heinrihsone, gaismu mākslinieks – Gatis Priednieks-Melnacis, muzikālo noformējumu veidojis Jānis Everss. Lai gan pie A. Ostrovska daiļrades M. Ķimele ķērusies pirmo reizi, to gribējusi jau sen. "Viņš ir ļoti labs, īsts dramaturgs, nevis vienkārši rakstnieks vai literāts, un tā ir atšķirība. Mēdz būt labi, interesanti stāsti, kurus ir ārkartīgi grūti nospēlēt uz skatuves. Bet Vēlā mīla ir īsts dramaturģisks darbs ar visu nepieciešamo – izteiktiem, krāsainiem tēliem, spriegām savstarpējām attiecībām un neparedzamu finālu."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja