Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ventspils Kamermūzikas dienās izskanēs koncerts Aria Italiana

Koncertzāles Latvija Lielajā zālē ceturtdien, 20. oktobrī, norisināsies Ventspils Mūzikas vidusskolas pedagogu koncerts Aria Italiana, kurā uzstāsies Ilze Reine (ērģeles), Rinalds Kandalincevs (baritons), Pēteris Endzelis (oboja).

Koncerta Aria Italiana idejas autore ir Ventspils Mūzikas vidusskolas ērģeļspēles skolotāja Ilze Reine. Ar tikai viņai raksturīgu rūpību un detalizētu precizitāti Ilze Reine ir izveidojusi programmu, kas pārsteidz ar iekšējo loģiku un dziļo baroka laikmeta mūzikas izpratni. Izcilai mūziķei talkā nāks kolēģi skolā un mūzikā – plašu atzinību guvušais baritons Rinalds Kandalincevs un virtuozais obojists Pēteris Endzelis.

17., 18. gadsimta Eiropas mūzika ir internacionāla un nepazīst robežas – par to varam spriest pēc komponistu biogrāfijām un viņu nošu bibliotēkām, pēc mūziķu vārdiem dažādu Eiropas pilsētu galmos. Aria Italiana nozīmē ne tikai itāļu mūziku, tas ir arī stāsts par to, cik ātri Itālijas ietekme – virtuozais stils, concerto forma, spilgtās afektu noskaņas – izplatījās pāri zemes robežām.

Ideja koncerta nosaukumam aizgūta no Baha izvērstās kompozīcijas Aria variata alla maniera Italiana, līdzīgi arī Baha skolnieka J.L.Krebsa sacerējumos atrodam Fantasia a giusto italiano.

Tieši itāļu stils atstājis būtisku ietekmi uz mūzikas kultūru Vidusvācijā. Jau kopš jaunības Baham bija iespēja iepazīties ar franču, itāļu rakstību un izpildījuma praksi, to apstiprina viņa bibliotēka. Bahs pašrocīgi pārrakstījis itāļu autoru partitūras – T.Albinoni Koncertu, F.B.Conti kantāti Languet anima mea, studējis Ariosti un Bononcini vokāli instrumentālos darbus, aizrāvies ar Vivaldi koncertiem, kuriem rakstījis ērģeļu transkripcijas.

Koncerta Aria Italiana centrā ir itāļu vokālā kantilēna - Kaldaras, Skarlati, Durantes dziesmas. Tas ir itāļu klasiķu zelta fonds, kas klausītājiem atklāsies izcilā baritona Rinalda Kandalinceva daudzveidīgajās un niansētajās interpretācijās. Ērģeļu skaņdarbos ieskanēsies gan itāļu virtuozais stils un concerto forma, gan melodisms. Pētera Endzeļa obojas dziedājums papildinās dziesmu interpretācijas un iepriecinās klausītājus Marcello brīnišķīgā obojas koncerta lasījumu, šī koncerta liriskā Adagio daļa ir teju visskaistākais solo obojas literatūrā.

Itāļu vokālā kantilēna, ārijas ar variācijām, spožais concerto stils – no itāļu komponistu Skarlati, Vivaldi, Grandi kompozīcijām līdz Baha opusiem alla maniera Italiana - satikšanās mūzikā, kas nepazīst robežas.

Biļetes: https://www.bilesuparadize.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja