Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Tik svarīgi ir dziedāt dabiski. Ziemassvētku atklājums – jaunā dziedātāja Aleksandra Špicberga

Ziemassvētki ir brīnumu un atklāsmju laiks, kad pati daba un mēs visi pavēršamies uz gaismas pusi. Taču brīnums tas ir tieši tāpēc, ka atnāk kā pārsteigums, kad to nemaz negaida. Spilgts, gaiši starojošs Ziemassvētku brīnums bija jaunās dziedātājas Aleksandras Špicbergas koncertprogramma Laiks. Tu. Lūgšana, kas kopš 23. decembra vakara bez maksas pieejama LMT straumē.

Patiesums, dabiskums un neviltota sirsnība apbūra 18 gadu vecās, talantīgās Rīgas Doma kora skolas audzēknes priekšnesumos Rīgas Sv. Lutera baznīcā, kopā ar vīru oktetu un sitaminstrumentālistiem Miku Bāliņu un Elviju Endeli dažādu gadsimtu baznīcas dziedājumos un lūgšanās godinot Dievmāti.

 

Senais – jaunais

"Stāvot baznīcā un dziedot Ave Maria, es vienmēr iztēlojos acu priekšā ikonu. Es šo dziesmu nedziedu publikai. Es to veltu Marijai," saka Aleksandra Špicberga. Baznīcā ierakstītais koncerts skatītāju pārceļ pasaulē, kas ir tālu prom no ikdienišķā, steidzīgā, merkantilā, saspringtā un mākslotā. Aleksandra Špicberga dzied koptā, bet joprojām dabiskā balsī, kuras atbruņojošo plūdumu, plašo diapazonu un izteiksmības krāsu paleti nevar iesprostot konkrētā, šaurā žanru plauktā. Mūsu priekšā nav nedz etnomūziķe, nedz nākotnes operdīva, nedz popdziedātāja, mūziklu vai džeza vokāliste. Videoieraksts, kas joprojām ir pieejams LMT straumē, ir daļa no Aleksandras jaunās koncertprogrammas, kuru pilnā apjomā – ar interesantiem, nedzirdētiem senajiem dziedājumiem – viņa cer izdziedāt klausītājiem klātienē Lieldienās.

"Iedvesmojos, piemēram, no serbu pareizticīgo garīgās mūzikas izpildītājas, dziedātājas un diriģentes Divnas [Ļubojevičas] un grieķu priestera, mūka Nikodima Kavarna, kurš savus dziedājumus publicē internetā. Latvijā tāda mūzika – piemēram, senie Bizantijas garīgie dziedājumi – netiek celta gaismā. To šeit neizpilda gandrīz nemaz, tāpēc uzskatu par savu misiju parādīt cilvēkiem šo skaistumu." 

 

Dziedu visu!

Aleksandra uzstājas jau kopš agras bērnības, turklāt ne tikai dziedot, bet arī dejojot deju grupā Dzirnas, ar kuru tapuši iedvesmojoši soloieraksti dabā – piemēram, YouTube aplūkojamā solodeja ezerā pašas iedziedātā Kačīni Ave Maria pavadījumā. Pirmie soļi dziedāšanā sperti jau divu gadu vecumā Ilgas Reiznieces vadītajā folkloras pulciņā, drīz arī slavenajā ansamblī Dzeguzīte. Patlaban Aleksandra mācās Rīgas Doma kora skolas trešajā kursā kora klasē un jau strādā par kormeistari Lutera draudzes korī. Pēdējos trijos gados sagatavotas un solokoncertos izpildītas jau desmit (!) koncertprogrammas. Jau kopš 2010. gada Aleksandra Špicberga piedalījusies un uzvarējusi daudzos jauno dziedātāju konkursos Latvijā, Igaunijā un Krievijā. Uzstājusies arī festivālā Zviedrijā.

Tikpat aizrautīgi kā garīgos dziedājumus, tostarp grieķu, senslāvu un pat aramiešu valodā, Aleksandra izpilda latviešu tautasdziesmas, Imanta Kalniņa, Zigmara Liepiņa, Raimonda Paula dziesmas un tautasdziesmu apdares. Īpaši izlolota ir Suitu lūgsna K. Auzāna apdarē, kas iekļauta dziedātājas otrajā soloalbumā Aicinājums. 18 gadu vecā dziedātāja ierakstījusi jau divus mūzikas soloalbumus!

"Mana pirmā dziedāšanas skolotāja Doma kora skolā Rudīte Zariņa teica, ka to, kas sastrādāts, vajadzētu ierakstīt. Manai mammai to tik vajadzēja dzirdēt," atceras Aleksandra. Pirmo albumu Iepazīšanās viņa ierakstīja 13 gadu vecumā. Tagad jau jāsāk domāt par izvēli nākotnei. "Sevī jūtu, ka, visticamāk, jāiet mūzikas ceļš. Joprojām gan cenšos mācīties arī ķīmiju un bioloģiju, kas nav mūsu vidusskolas mācību priekšmetu sarakstā. Skaidri zinu, ka gribu palikt Latvijā." 

Skolā apgūstot klasiskos vokālos pamatus, Aleksandra turpina dziedāt ar dabisku balsi, brīvi – tā, kā sanāk. "Senajos baznīcas dziedājumos cenšos radīt austrumniecisko sajūtu, ar vokālajiem izrotājumiem, ko apgūstu un pierakstu klausoties, jo nošu nav. Man ļoti patīk dziedāt dažādu mūziku. Man jautā: kur iesi padziļinātāk? Bet man patīk, ka vēl joprojām varu aptvert visu mūziku kopā." Aleksandras YouTube soloierakstam Agni Parthene ir vairāk nekā 40 tūkstošu skatījumu no visas pasaules. Taču TikTok un citās jauniešu iecienītajās vietnēs gan viņas nav. "Draugi smejas, ka esmu mazliet kā vecmamma, jo neaizraujos ar stilīgajām modes lietām. Man, piemēram, ļoti patīk tamborēt, minēt mīklas. Neskrienu līdzi populārajam. Gribu pastāvēt par savu ideju un to, kas man pašai liekas pareizi."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja