Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Svinēsim Ziemassvētku dažādību. Festivāls Eiropas Ziemassvētki skandinās teju visus instrumentus gaišuma un harmonijas vārdā

Ikgadējais festivāls Eiropas Ziemassvētki, ko rīko VSIA Latvijas koncerti, no 9. līdz 29. decembrim aicinās piedzīvot dažādas Ziemassvētku noskaņas, klausoties gan Johana Sebastiāna Baha, Jozefa Haidna, Franča Šūberta, Johannesa Brāmsa un citu klasiķu mūziku, gan džeza un tradicionālo Ziemassvētku skaņdarbu aranžijas.

Koncertos uzstāsies starptautiski atzīti mākslinieki – godalgotais Latvijas Radio koris, kamerorķestris Sinfonietta Rīga, Maestro Raimonds Pauls, dziedātājs Daumants Kalniņš, Latvijas Radio bigbends, pianists Georgijs Osokins un citi lieliski mūziķi. Pašus mazākos iepriecinās aizraujoša muzikāla izrāde bērniem Kafijas pupiņas stāsts.

 

Diriģents no Portugāles

Ar koncertu 9. decembrī Lielajā ģildē festivālu atklās Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga, Latvijas Radio koris un Eiropas uzlecošā zvaigzne portugāļu diriģents Dinišs Souza. Klasicisma un romantisma skaņu pērles ir Sinfonietta Rīga uzticamāko klausītāju jau pērn kvēli uzņemtā, angļu labākajās tradīcijās skolotā Diniša Souzas specialitāte, tāpēc koncerta programmā ir Franča Šūberta Nepabeigtā simfonija, Roberta Šūmaņa Nakts dziesma, Johannesa Brāmsa Likteņa dziesma un Jozefa Haidna Simfonija Mibemolmažorā.

Portugāļu diriģents un pianists Dinišs Souza skolojoties bija leģendārā Džona Eliota Gārdinera asistents, bet 2021. gada septembrī kļuva par orķestra Royal Northern Sinfonia galveno diriģentu. Viņš ir sadarbojies ar leģendāro pianisti Elizabeti Ļeonsku un jaunajiem mūziķiem čellisti Anastasiju Kobekinu un pianistu Lūisu Švicgēbelu, kā arī vadījis Džuzepes Verdi Rekviēma atskaņojumu, tajā iesaistot portugāļu mūziķus. Dinišs Souza dibinājis un arvien vada godalgoto Orķestri XXI, kurā muzicē Portugāles un Eiropas jaunie mūziķi un izcilākie interpreti. Šis orķestris ir kļuvis par vadošo muzikālo apvienību Portugālē. Savukārt viesdiriģenta ampluā Dinišs Souza viesojies pie Lisabonā strādājošā portugāļu Gulbenkiana orķestra, BBC filharmoniķiem, Milūzas simfoniskā orķestra Šveicē, Tenerifes simfoniķiem, Maltas filharmoniķiem un Portugāles simfoniskā orķestra. Simfonisko diriģēšanu Dinišs Souza apguvis pie Siana Edvardsa un Timotija Redmonda Londonas Gildholas Mūzikas un drāmas augstskolā, studiju laikā iestudējot Johana Sebastiāna Baha Sv. Jāņa pasiju un Harisona Bērtvistla skatuves darbu Down by the Greenwood Side. Par vērā ņemamiem panākumiem, strādājot paša dibinātajā orķestrī Orquestra XXI, Dinišs Souza saņēmis Portugāles prinča Henrija piešķirto bruņinieka titulu.

 

Dažādība lieliem un maziem

Koncertprogrammā Pasaules mūzikas šedevri Spīķeru koncertzālē 10. decembrī skanēs Ata Andersona oriģinālmūzika, latviešu tautasdziesmu aranžijas un mūsdienu komponistu darbi. Pianista, ērģelnieka un komponista Ata Andersona un viņa domubiedru ģitārista Āra Ozola un sitaminstrumentālista Arta Oruba projekta uzmanības centrā ir pasaulslavenās Hammond ērģeles, kuras trio skanējumam piešķir unikālu krāsu. Koncerta otrajā daļā Wonderful World dziesmas no dažādām pasaules valstīm – Spānijas, Grieķijas, Kubas, Gruzijas, Bolīvijas, Īrijas, Meksikas, Japānas u. c – dažādās valodās izdziedās Laimis Rācenājs un uz dažnedažādiem mūzikas instrumentiem – obojas, dūdām, blokflautām, duduka, ģitārām, cuban tres, čarango, ukuleles, kontrabasa, netradicionālām perkusijām un pat latviešu kokles! – izspēlēs Ilze Grunte, Ieva Nīmane un Andris Grunte.

Spīķeru koncertzālē 9. un 10. decembrī ciklā Patiešām maziņiem būs skatāms muzikāls uzvedums bērniem Kafijas pupiņas stāsts. Mazie klausītāji uzzinās, kā kafijas pupiņa un viņas māsiņas nokļuva Eiropā un kā kafija palīdzēja jauneklim Frīdriham iegūt daiļās Līzhenas roku. Uzvedumā piedalīsies soprāns Viktorija Majore, tenors Juris Vizbulis, baritons Kalvis Kalniņš, klavesīniste Aina Kalnciema, čellists Ainārs Paukšēns, pūšaminstrumentāliste Ieva Nīmane, Rīgas Horeogrāfijas skolas un Rīgas Doma kora skolas audzēkņi.

Turpat Spīķeru koncertzālē 14. decembrī koši uzmirdzēs koncertprogramma Ziemassvētki Parīzē, kurā Kloda Debisī, Žana Fransē, Fransuā Borna un Morisa Ravela skaņdarbus izpildīs vijolnieces Agnese Kanniņa, Kristiāna Krūskopa, altists Artūrs Gailis, čellists Kārlis Klotiņš, arfiste Ieva Šablovska, flautiste Anete Toča un klarnetists Ints Dālderis. Savukārt saksofonu kvarteta Atomos izpildījumā skanēs latviešu komponistu mūzika. Līdz ar klasiķu darbu pārlikumiem saksofonu kvartetam gaidāmi arī tieši Atomos komponēti opusi, tostarp Madaras Pētersones žanru robežas izaicino šais opuss Serendipity un Andra Dzenīša jaundarbs Sharp Green – autora "priekpilns veltījums šī brīža dzīvespriekam". Saksofonu balsīs izskanēs arī Emīla Dārziņa liriski romantiskā solodziesma Vēl tu rozes plūc un stilizācijas meistara Pētera Plakida muzikālām atsaucēm caurvītās Ēnu dejas, Alvila Altmaņa Bērnības atmiņu pieraksti un Riharda Dubras Dziedinošais lietus.

 

Kļava, Osokins un MŌD

Sigvarda Kļavas diriģētajā Latvijas Radio kora, čellistes Gunas Šnē un ērģelnieces Ilzes Reines koncertprogrammā Mendelszona motetes un Baha meistardarbi 15. decembrī Rīgas Sv. Jāņa baznīcā skanēs Fēliksa Mendelszona, Johana Sebastiāna Baha un Filipa Glāsa skaņdarbi.

Izcilais latviešu pianists Georgijs Osokins saviem solokoncertiem 16. un 19. decembrī Lielajā ģildē izvēlējies dažādu laikmetu mūziku no Johana Sebastiāna Baha opusiem Feručo Buzoni transkripcijā un Domeniko Skarlati izsmalcinātajiem skaņdarbiem līdz Ferencam Listam, Pēterim Vaskam un Mečislavam Veinbergam.

Laikmetu krustpunktos programmā Bahs un Ziemassvētku klusums 20. decembrī Spīķeru koncertzālē Ziemassvētku gaidīšanas sajūtas Jo hana Sebastiāna Baha, Karla Fīlipa Emanuela Baha, Filipa Glāsa un Raivja Misjuna mūzikā šodienas skatījumā piedāvās kameransamblis MŌD – flautiste Egija Sproģe, obojiste Amanda Tauriņa, saksofoniste Paulīna Piteņko un pianists Aleksandrs Kalējs. Koncerta lielā intriga ir Platona Buravicka jaundarbs ar paša autora piedalīšanos.

 

No Raimonda Paula līdz Baham

Gaišu un siltu pirmssvētku noskaņu sola Raimonda Paula Ziemassvētku koncerts 21. decembrī Lielajā ģildē, kurā skanēs populāras Ziemassvētku melodijas, Raimonda Paula kinomūzika un dziesmas no cikla Pērļu zvejnieks. Kopā ar Maestro uzstāsies dziedātājs Daumants Kalniņš, Latvijas Radio bigbends, Rīgas Doma zēnu koris un diriģents Mārtiņš Klišāns.

Savukārt Ziemassvētku džeza vakarā 26. decembrī Spīķeru koncertzālē mūziķis jau ceturtajā paaudzē, talantīgais pianists, komponists un aranžētājs Matīss Žilinskis, saspēlējoties ar kontrabasistu Andri Grunti un sitaminstrumentālistu Arti Orubu, cels priekšā savu jauno koncertprogrammu Bērnības atmiņās. Tā tapusi, skaņās gleznojot bērnu dienu piedzīvojumus, smaržas un garšas, izjūtas, noskaņas un vērojumus. Divpadsmit savstarpēji atšķirīgās kompozīcijas vieno melodiskums un vienkārši uztverama harmoniskā valoda, izteiksmes gaišums un vieglums.

Aizraujošu un neparastu koncertprogrammu Vecgada saksofona un sitaminstrumentu eksotiskās dejas sagatavojuši saksofonists Aigars Raumanis un sitaminstrumentālists Reinis Tomiņš, kuri 29. decembrī Spīķeru koncertzālē atskaņos Astora Pjacollas, Žana Fransē, Neī Rozauro, Pētera Plakida, Emīla Dārziņa, Platona Buravicka, Diānas Gritānes un citu autoru darbus.

Festivālu Eiropas Ziemassvētki jau tradicionāli vainagos Johana Sebastiāna Baha Ziemassvētku oratorija. Diriģenta Kaspara Putniņa virknētie oratorijas fragmenti izskanēs Torņakalna baznīcā 29. decembrī Latvijas Radio kora, orķestra Sinfonietta Rīga, soprāna Ilzes Grēveles-Skaraines, mecosoprāna Dorotejas Bīnertes un basbaritona Riharda Millera izpildījumā. No monumentālās oratorijas diriģents šoreiz izvēlējies pirmo, piekto un sesto kantāti.

Biļetes uz festivālu pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā.

Vairāk informācijas www.eiropasziemassvetki.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja