Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mēnesgaismas variācijas trijiem. Latviešu kamermūzikas koncerts Latvijas Radio 1. studijā

Latviešu kamermūzikas koncertu Mēnesgaismas variācijas Latvijas Radio 1. studijā pirmdien, 29. martā, plkst. 18 sniegs Trio Ambre: flautiste Ilona Meija, čellists Ivars Bezprozvanovs un pianiste Dzintra Erliha.

Mūziķi, kuri sadarbojas jau vairāk nekā desmit gadu, savā jaunajā kopīgajā programmā atskaņos Tālivalža Ķeniņa, Lūcijas Garūtas, Pētera Plakida, Imanta Zemzara, Daces Aperānes, Lolitas Ritmanes un Jāņa Lūsēna darbus. Koncerts baudāms tiešraidē no Latvijas Radio studijas https://klasika.lsm. lv/lv/lr3/.

Trio Ambre dalībniekiem gaidāmais koncerts nav pirmā radošā sastapšanās. Flautistes Ilonas Meijas, čellista Ivara Bezprozvanova un pianistes Dzintras Erlihas sadarbības pirmsākumi meklējami jau 2010. gadā, kad mūziķi veica uzreiz divus CD ierakstus. Toreiz viņi ieskaņoja Lūcijas Garūtas kamermūzikas albumu Kvēlot, liesmot, sadegt! un ierakstīja Pētera Vaska Trīs latviešu tautas dziesmas albumam Tilts pār jūrām/The Bridge Across the Seas, kas veltīts Tālivalža Ķeniņa deviņdesmitgadei un ieskaņots kopā ar mecosoprānu Vilmu Indru Vītols. Šis albums tika laists klajā Kanādā.

Dzintra Erliha atklāj, ka pirmdienas koncerts ir veltīts viņas un Ilonas Meijas apaļajām jubilejām un vienlaikus arī priekšvēstī topošo CD Ēnu spēles upē, ko izdod Latvijas nacionālā ierakstu kompānija Skani.

Koncertprogrammas centrā ir ASV dzīvojošo komponistu Daces Aperānes un Lolitas Ritmanes jaundarbi. Daces Aperānes Sapņu ainavas tapa pērn, iedvesmojoties no Astrīdes Ivaskas grāmatas Līču loki. Divdaļīgais cikls ir veltījums Trio Ambre, un koncertā Latvijas Radio studijā tas piedzīvos pirmatskaņojumu.

"Skaņdarba muzikālais materiāls brīvi attīstās un mainās, atspoguļodams dažādas izjūtas, kuras piedzīvoju tā sacerēšanas gaitā īsi pēc tam, kad iesākās pandēmija. Katra daļa ritmiski un tematiski bieži kontrastē viena ar otru, tomēr tās vieno kopēji harmoniski un reizēm īsi, motīviski elementi. Astrīdes Ivaskas prozas rindas man raksturo mūzikas sirreālās noskaņas," komentē Dace Aperāne.

Pērn Lolitas Ritmanes sacerētais jaundarbs Cerībai ir jau otrais klavierdarbs, ko komponiste radījusi speciāli pianistei Dzintrai Erlihai.

Lolita Ritmane raksta: "Cerībai – veltījums Dzintrai, kura man deva cerību kovida vīrusa laikā. Cerība izsapņota mūzikā kā tilts starp mūzikas dvēselītēm, kuras meklē mājvietu."

Koncerta un topošā CD programmā iekļauti vēl citi darbi, arī Tālivalža Ķeniņa Fantāzija – variācijas par inuītu šūpuļdziesmas tēmu flautai un čellam – un daļas no Jāņa Lūsēna cikla Mūzika nebijušām kinofilmām. Tiešraidi vadīs muzikoloģe Liene Jakovļeva.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja