Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Maestro ar īpašu starojumu. LNSO sezonas noslēgumā atkal tiksies ar diriģentu Vladimiru Fedosejevu

Mums ir prieks kārtējo reizi sastapties ar leģendāro Krievijas maestro Vladimiru Fedosejevu, kuru ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO) saista sirsnīga draudzība un kopīgi iegūta Lielā mūzikas balva, saka LNSO direktore Indra Lūkina. Atsaucoties orķestra ielūgumam, ievērojamais 88 gadus vecais maestro ir ieradies Rīgā, lai diriģētu LNSO sezonas noslēgumkoncertu.

Šī abpusēji īpaši gaidītā satikšanās koncertā notiks orķestra mājvietā Lielajā ģildē 21. maijā plkst. 19 un būs pieejama tiešraidē LNSO un Biļešu paradīzes mājaslapā, iepriekš iegādājoties biļeti – pieejas kodu. Kopā ar pianistu Georgiju Osokinu piedāvājot Vīnes klasiķa Ludviga van Bēthovena Ceturtā klavierkoncerta interpretāciju un atskaņojot austriešu romantisma meistara Franča Šūberta Devīto simfoniju. Nesenais Covid-19 uzliesmojums pēc komponista Pētera Vaska jubilejas koncerta Cēsīs, kurā LNSO piedalījās kopā ar Valsts akadēmisko kori Latvija, diemžēl pārsvītroja ieceri kopā Vladimira Fedosejeva vadībā atskaņot Sergeja Prokofjeva kinematogrāfisko, emocionāli vērienīgo kantāti Aleksandrs Ņevskis. Kopā izloloto programmu nācās mainīt, jo bija jāsamazina koncerta dalībnieku skaits un jāatsakās no kora klātbūtnes. Žēl, jo ar kori Latvija diriģēšanas vecmeistaru saista jau ļoti sena draudzība un radoša sadarbība, diriģents to vairākkārt iesaistījis arī vērienīgos, kopīgos projektos Maskavā.

 

Visaptveroša pazemība

"Tikšanās ar maestro katru reizi ir īpašs notikums," uzsver Indra Lūkina, un tā tas ir gan orķestru mūziķiem, spēlējot diriģenta vadībā, gan klausītājiem. Šīs retās, bet neizsakāmi svētīgās tikšanās bijušas neatkārtojamas muzikālā skaistuma un iespaida spēkā. Vladimirs Fedosejevs ir krievu simfoniskās diriģēšanas skolas vecmeistars, dzīva leģenda un mūziķis ar nepārejoši jauneklīgu radošo dzirksti, pār kuru gadiem nav varas. Vieda un savā mākslā dziļi patiesa personība, kura sevī apvieno krievu inteliģences, emocionālā dziļuma, slāviskā temperamenta, atvērtās sirsnības un rietumu pasaulei raksturīgo muzicēšanas un cilvēciskās komunikācijas kultūras izsmalcinātību, eleganci. Vladimira Fedosejeva mūža auklējums ir Pētera Čaikovska Lielais akadēmiskais simfoniskais orķestris, kura mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents viņš ir kopš 1974. gada. Savukārt no 1997. līdz 2005. gadam viņš bija Vīnes simfoniskā orķestra galvenais diriģents. Vladimirs Fedosejevs ir Tokijas filharmonijas orķestra pirmais viesdiriģents (kopš 2000. gada), pastāvīgais viesdiriģents Cīrihes opernamā (kopš 1997. gada) un Cīrihes Tonhalle (kopš 2000. gada), kā arī Maskavas Helikona operas muzikālais vadītājs un galvenais diriģents (kopš 2017. gada). Par 2013./2014. gada sezonas atklāšanas koncertu LNSO un Vladimirs Fedosejevs saņēma Lielo mūzikas balvu 2013. Toreiz viņš kopā ar LNSO atklāja Sergeja Rahmaņinova Otrās simfonijas romantisko kontrastu pasauli, iedziļinājās Jura Karlsona svītas El Cid. Dzīves un nāves dejas un kopā ar izcilo latviešu basbaritonu Egilu Siliņu interpretēja stindzinoši baisa un vienlaikus krāšņa iznīcības spēka pilno Modesta Musorgska vokāli simfonisko ciklu Nāves dziesmas un dejas. Radot mūzikas piedzīvojuma brīnumu, Vladimirs Fedosejevs tikai precīzi, nepārprotamā un izteiksmīgā žestu valodā vadīja skaņdarbu atskaņojuma gaitu. Te nebija pilnīgi nekā no ārišķīgi ekspansīvā "diriģentu teātra" ar rokām pa gaisu. Ar plastiskām, amplitūdā nepārspīlētām, šajā ziņā pat taupīgām roku un pirkstu kustībām, bet vēl vairāk ar visu savu iekšējo būtību viņš vienkārši atvēra ceļu mūzikai un īstai muzicēšanai šī vārda vispilnīgākajā nozīmē. Ar liela mākslinieka visaptverošo pazemību un sirsnīgu cieņu pret mūziķiem Vladimirs Fedosejevs atraisīja orķestri tik brīvai, atdevīgai un svētlaimīgai muzicēšanai, kas cēla simfonisko skanējumu spārnos.

 

Gods un veiksme

Jau citā LNSO sezonas noslēgumkoncertā 2016. gada maijā tiekoties ar mūsu pianistu Andreju Osokinu, iedvesmojoši izskanēja Sergeja Rahmaņinova Otrais klavierkoncerts. Savukārt šonedēļ 21. maijā kārta muzicēt maestro vadītā koncertā pienākusi talantīgo un panākumiem bagāto pianistu Osokinu jaunākajam pārstāvim Georgijam Osokinam. "Tā ir liela veiksme. Protams, gods, bet pirmām kārtām liela veiksme sadarboties ar šāda līmeņa mūziķi. Esmu klausījies viņa ierakstus un arī bijis dažos viņa diriģētajos koncertos, un zinu, cik svarīga viņam ir skaņa. Arī manā skatījumā skaņa ir viens no mūzikas stūrakmeņiem," pianists saka, gaidot pirmo tikšanos ar maestro Vladimiru Fedosejevu mēģinājumā jau šodien.

Biļetes: Bilesuparadize.lv par septiņiem eiro. Joprojām tiek piedāvāta pieeja trim sezonas pēdējiem koncertiem (15 eiro), jo arī Modesta Pitrena (30. aprīlī) un Andra Pogas (14. maijā) diriģētos koncertus ar īpašo piekļuves kodu var skatīties līdz 31. maijam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja