Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LNSO sezonas noslēguma koncertā uzstāsies kopā ar pasaulē atzīto franču čellistu Edgaru Moro

Piektdien, 13. maijā, plkst. 19.00 Lielajā ģildē Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) diriģenta Andra Pogas vadībā aicina klausītājus ļauties svētku noskaņām orķestra 96. sezonas noslēguma koncertā. Kopā ar LNSO uz skatuves kāps arī starptautisku atzinību guvušais franču čellists Edgars Moro. Koncertā skanēs Anrī Ditijē, Sergeja Rahmaņinova un Artura Maskata mūzika.

Vien 28 gadus vecais Parīzes čellists Edgars Moro (Moreau) uz lielās skatuves debitēja 11 gadu vecumā, spēlējot solo Antonīna Dvoržāka Čellkoncertā; šādas grūtības pakāpes skaņdarbs visbiežāk atrodas jau pieredzējušu profesionāļu repertuārā. 

Kopš šīs debijas talantīgais un harismātiskais mūziķis kļuvis par vienu no savas paaudzes spilgtākajiem čellistiem, kurš koncertējis lielākajās pasaules koncertzālēs, agrā vecumā plūcis laurus ietekmīgajos Rostropoviča un Čaikovska konkursos, kā arī muzicējis ar tādiem mūzikas gigantiem kā Jojo Ma, Emanuels Paī, Marta Argeriča, Andrāšs Šifs un daudzi citi. Sastrādājies ar pasaulē atzītiem orķestriem, tai skaitā Londonas Simfonisko orķestri, Romas Svētās Cecīlijas akadēmijas orķestri, Mālera kamerorķestri, Tokijas Metropoles orķestri. 

Kopā ar LNSO Moro piedāvās īstu postmodernās mūzikas pērli – franču meistara Anrī Ditijē (Dutilleux) ap 1970. gadu komponēto čellkoncertu Tout un monde lointain..., kas iecerē balstīts Šarla Bodlēra slavenajā dzejas krājumā Ļaunuma puķes. Šis darbs ir viens no spožākajiem 20. gadsimtā radītajiem čellkoncertiem.

Koncerta ievadā varēs dzirdēt Artura Maskata skaisto Cantus diatonicus, kurš piedzīvos simboliskas apaļās dzimšanas dienas svinības – tieši pirms 30 gadiem Imanta Rešņa vadībā LNSO pirmatskaņoja šo opusu kā tolaik vēl studenta diplomdarbu.

Koncerta otrajā daļā skanēs Sergeja Rahmaņinova Trešā simfonija, kas tapusi komponista trimdas gados ASV un Šveicē un kas vietumis ir tuva radiniece populārajām Simfoniskajām dejām. Vēlīnais Rahmaņinovs uzrunā orķestrāli izteiksmīgi un emocionāli spēcīgi.

Pie diriģenta pults varēs redzēt Stavangeras simfoniskā orķestra galveno diriģentu un LNSO kādreizējo māksliniecisko vadītāju Andri Pogu, kurš patlaban turpina sadarbību ar LNSO kā mākslinieciskais padomnieks. Iepriekšējās sezonās Andris Poga uzstājies ar vadošajiem Vācijas, Francijas, Itālijas, Japānas un citu valstu orķestriem, un šajā sezonā diriģents pirmo reizi ticies ar Brēmenes Vācu kamerfilharmonijas orķestri, Gulbenkian orķestri Lisabonā, Bergenas filharmoniju un citiem orķestriem kā Vācijā, tā Skandināvijas valstīs.

Koncertu atbalsta Francijas institūts Latvijā.

No 1. aprīļa Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncertus var apmeklēt bez COVID-19 sertifikāta; medicīnisko masku vai FFP2 respiratoru lietošana ir rekomendējama, bet ne obligāta.

Biļetes iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un  www.bilesuparadize.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja