Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lai rokas un kājas spēlējot nesapinas. Aivara Kalēja jubilejas autorkoncerts Rīgas Domā

Komponista un ērģelnieka Aivara Kalēja 70. dzimšanas dienā ceturtdien, 22. aprīlī, plkst. 20.00 tiešraides koncertā no Rīgas Doma izskanēs mākslinieka jubilejas autorkoncerts. Muzicēs ērģelnieki Vita Kalnciema un Liene Andreta Kalnciema, Ilze Barlo, Aigars Reinis un, protams, arī pats vakara jubilārs.

Koncerts notiek sadarbībā ar Latvijas Radio 3 Klasika, mūziku papildinās komentāri un sarunas ar Klasikas žurnālisti Rūtu Paulu. Koncerts būs dzirdams Klasikas tiešraidē, kā arī skatāms Rīgas Doma YouTube kontā. Saite atrodama arī www.doms.lv.

"Šis būs mans ceturtais autorkoncerts Rīgas Domā. Būsim pieci ērģelnieki," Aivars Kalējs stāsta par gaidāmo programmu. Tajā blakus jubilāra agrāk komponētiem skaņdarbiem ērģelēm izskanēs nesen radīta mūzika un pirmatskaņojumu piedzīvos kāds jaundarbs. "Lielāko jaundarbu – 51 variāciju par nemainīgu basu, ko angļu baroka tradīcijā sauc Ground, – spēlēs Aigars Reinis. Pats spēlēšu Mazo mūzikas lādīti, ko uzrakstīju kā izaicinājumu jaunajiem komponistiem no citas puses paskatīties uz lielajām Doma ērģelēm. Iedvesma īpaši nav jāmeklē – bieži dzirdu mūziku, bet ne visu vērts pierakstīt. Reizēm sāku improvizēt un tieku līdz tēmai vai melodijai," stāsta Aivars Kalējs, piebilstot, ka brīva improvizācija sagaidāma arī jubilejas reizē. "Virkne pierakstu gadiem gaida, kad īstenosies skaņdarbā. Netiešā veidā mani ietekmē harmoniskā, pasakainā Latvijas daba un gadalaiki, ar ko esam aplaimoti, mūsu XX gadsimta pirmās puses tēlotāja māksla, Vecrīga. Vairāki ērģeļdarbi vai to fragmenti tapuši Rīgas Domā – Doma ērģeles var būt neizsīkstošs avots jaunradei. Dažkārt esmu nācis uz Domu spēlēt, bet aizrāvies ar mūzikas sacerēšanu," atzīst jubilārs.

Vita Kalnciema spēlēs gan 1981. gadā rakstīto Uzliesmojumu, gan pērn pašas pasūtīto Savu mieru es jums dodu, kas skanējis tikai vienu reizi Vecgada koncertā. Aivars Kalējs atklāj, ka tas ir viņa veltījums Bēthovenam, tēva – tēlnieka Oto Kalēja – mīļākajam komponistam. "Bet citāta nav. Man ir pārāk liela cieņa pret lielajiem komponistiem, lai uzprišinātu savu mūziku ar viņu citātiem." 

Arvien vairāk uzrodas kolēģu, ērģelnieku, kuriem patīk Aivara Kalēja mūzika. Kristiano Rizoto no Brazīlijas pat uzrakstījis par viņu disertāciju. Savukārt latviešu ērģelniecei Ilzei Barlo ļoti iepaticies Perpetuum Mobile, kuru Aivars Kalējs pats pirmatskaņojis Parīzes Dievmātes katedrālē 2016. gadā. Liene Andreta Kalnciema izvēlējusies franču ērģelniekam Žanam Alēnam veltīto Alain (1979). Koncerta noslēgumā abas Kalnciemas – māte un meita – spēlēs Tokātu 2 ērģelniekiem četrrocīgi. "Galvenais, lai uz pedāļiem kājas nesapinas," jubilārs pajoko.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja