Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izdota Imanta Kalniņa rokopera Ei, jūs tur! grupas Pērkons versijā

Turpinot svinēt komponista Imanta Kalniņa darbus, pie klausītājiem dodas unikāls skaņu ieraksts — pirms 50 gadiem sarakstītās pirmās latviešu rokoperas Ei, jūs tur! iestudējums grupas Pērkons un kamerkora Ave Sol versijā. Ierakstā restaurēts 1983./1984. gada mijā Imanta Kalniņa dzīvoklī tapušais rokoperas arhīva ieraksts skaņu režisora Māra Studenta vadībā, ko papildina no jauna ierakstītas kora partijas.

Rokoperas libretu sarakstījis Viktors Kalniņš pēc Viljama Sarojana viencēliena lugas motīviem.

Sižets tiek izstāstīts caur cietuma kameras prizmu. Mazpilsētā ieradies trokšņojošs svešinieku bars ir nokaitinājis vietējos, un viens no bara ir iesēdināts cietumā. Jaunekļa dedzīgums aizrauj cietuma apkopēju, kura saprot, ka tāpat kā Viņš, — klusībā alkst pēc brīvības un mīlestības.

Rokoperas ceļš līdz klausītājiem nebija viegls. Laužoties cauri tā laika neizpratnes, vienaldzības un piesardzības sienai, pirmais uzvedums notika tikai sešus gadus pēc rokoperas sarakstīšanas.

1977. gadā Liepājas teātrī strādāja Imanta Kalniņa dziesmu skandētāja Austra Pumpure, kura bija savākusi veselu pulku dziedošu aktieru, mākslinieku, "bardu". Tieši viņiem izdevās iekustināt teātri. Uz skatuves Līvi ar Ēriku Ķiģeli un Juri Pavītolu, Liepājas mūzikas vidusskolas kora grupa kopā ar studijas audzēkņiem un divi dziedoši aktieri — Juris Bartkevičs un Ieva Akurātere.

1983. gada rudenī Latvijas Universitātes Lielajā aulā Valda Lūriņa režijā Ei, jūs tur! izskanēja grupas Pērkons un kora Daile uzvedumos.

1983./1984. gada mijā Imanta Kalniņa dzīvoklī grupa Pērkons kopā ar skaņu režisoru Māri Studentu fiksēja šo uzveduma variantu magnētiskajās lentēs — Juris Kulakovs (klavieres, sintezatori), Juris Sējāns (basģitāra, klarnete), Leons Sējāns (ģitāra), Dainis Strazdiņš (bungas),  Raimonds Bartaševičs (balss), Ieva Akurātere (balss), piedaloties Baibai Jagerei (flauta).

1984. gada sākumā uz karstām pēdām tika ierakstītas kora Daile partijas, taču ar gala rezultātu grupa līdz galam nebija apmierināta. Desmit gadus vēlāk šī versija ar kori Daile oficiāli nonāca pie klausītājiem kasetē Ordālijas.

1986. gadā tapa TV iestudējums Laimdotas Kalniņas režijā, kuru muzikāli pavadīja grupa Nika Matvejeva vadībā un koris Daile Gido Kokara vadībā. Viņš — Igors Siliņš, Viņa — Ieva Akuratere.

1992. gadā tapa jauns uzvedums Liepājas teātrī Ivara Lūša režijā. Viņš — Egons Dombrovskis, Viņa — Vita Vārpiņa.

2011. gadā, atzīmējot rokoperas 40. gadskārtu, Spīķeru koncertzālē Roberta Rubīna režijā izskanēja uzvedums ar grupu Autobuss debesīs un vokālo grupu Framest. Viņš — Marts Kristiāns Kalniņš, Viņa — Dita Lūriņa.

2020. gadā veicot Māra Studenta privātā ierakstu arhīva izpēti, no jauna tika atklāti grupas Pērkons 1983./1984. gadu mijā tapušie oriģinālieraksti, kas skan pārsteidzoši dzīvīgi. Dzima ideja papildināt tos ar spēcīgu un jauneklīgu kora skanējumu. Uzdevumam atsaucās diriģents Andris Veismanis un kamerkoris Ave Sol, trāpīgi iejūtoties "pūļa balss" lomā.

Kora ieraksts tapis 2020. gada augustā Rīgas Skaņu ierakstu studijā (Reformātu baznīcas zālē).

Arhīva ierakstu 2020. gada nogalē restaurējis un kora partijas no jauna ierakstījis Mārtiņš Krastiņš.

Kora ieraksta režisors – Ivars Cinkuss, mākslinieks – Otto Zitmanis. CD izdevuma bukletā iekļauti Ingrīdas Zemzares ievadvārdi un unikālas fotogrāfijas no ierakstu tapšanas.

Ierakstu CD formātā var iegādāties: Tautas mūzikas veikalā Upe vai http://veikalsupe.lv, mūzikas veikalā LP un mūzikas veikalā Vinylla.lv.

Ieraksts pieejams visās populārākajās straumēšanas platformās.

2021. gada septembrī izdevums gaidāms arī vinila skaņuplates formātā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja