Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ineses Zanderes pasaku krājums Latviešu zvēri atdzīvosies audiovizuālā darbā

Eksperimentālās mūzikas festivāls Skaņu mežs sadarbībā ar norvēģu festivālu Insomnia sācis darbu pie Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas EEZ grantu atbalstīta projekta LYRA, kas paredzēts bērniem un jauniešiem, informēja festivāla pārstāvji.

Pirmā projekta aktivitāte ir komponistes Lindas Leimanes, režisora Mārtiņa Grauda un mākslinieces Sabīnes Mooras audiovizuālais kopdarbs Latviešu zvēri, kas par pamatu ņēmis Ineses Zanderes pasaku krājumu ar tādu pašu nosaukumu. Tā prezentācija notiks 25. septembrī plkst. 13.00 kultūras norišu centrā Hanzas perons. Apmeklējums ir bezmaksas. Tam sekos klausīšanās meistarklases Rīgā, Liepājā un Daugavpilī. 

Darbā Latviešu zvēri skaniskā un vizuālā veidā tiek izstāstītas piecas pasakas bērniem, ko sarakstījusi mūsdienu latviešu rakstniece Inese Zandere. 2022. gada ziemā komponiste Linda Leimane kādā dzīvoklī nejauši atklāja ļoti saistošu bērnu dizaina grāmatu Latviešu zvēri, kuras idejas autors ir mākslinieks Mārtiņš Grauds. 2022. gada vasarā uz grāmatas tekstuālā un vizuālā pamata Linda Leimane un Mārtiņš Grauds veido jaunu kopdarbu projektā LYRA, bērniem par prieku grāmatu atdzīvinot gan skaniskos ritmos un kinematogrāfiskos skaņu efektos, gan  piešķirot tai kustības dzīvību un ēnu spēles. Netālu no Madonas 2009. gadā tika fotografēts savdabīgais grāmatas projekts sadarbībā ar veselu komandu – aktieriem, tērpu māksliniekiem, fotogrāfu un režisoru. Šovasar Linda Leimane un Mārtiņš Grauds satiekas dziļi mežā pie Āronas upes, lai notvertu grāmatā lasāmos skanējumus un radītu kopdarbu – unikālu skaņu celiņu audiovizuālajam darbam koncertā projektā LYRA bērniem.

Projekta nosaukums LYRA ir divu vārdu savienojums - norvēģu "lytte (klausīties)" un latviešu "radīt". Rezultāts ir LYRA - atsauce gan uz uz seno mūzikas instrumentu, gan uz ziemeļu puslodes zvaigznāju.

Komponistes Lindas Leimanes (1989) radošo interešu fokusā ir žesta un ķermeniskuma fenomens skaņā. Viņas darbu klāstā ir gan skatuves darbi, gan skaņdarbi orķestriem, ansambļiem un solistiem, kā arī viņa eksperimentē elektroniskajā mūzikā un sadarbojas ar citu mediju māksliniekiem. Lindas Leimanes darbi atskaņoti Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Francijā, Itālijā, Austrijā, Vācijā, Dānijā, Zviedrijā, Šveicē Zviedrijā, Nīderlandē, Amerikā un Austrālijā. 2022. gadā viņas elektroniskā mūzika prezentēta SHAPE un Crack Magazine interneta festivālā. 

Mārtiņš Grauds (1973) ir režisors, operators un fotogrāfs. Mācījies Rīgas Videocentra 1. aktieru studijā, Tallinas Universitātes Baltijas Filmu un mediju skolas (Baltic Film and Media School) Borisa Frumina režijas meistarklasē. Viņš ir filmu studijas TANKA valdes priekšsēdētājs, režisējis simtiem reklāmas un mūzikas klipu, vairākkārt saņēmis Mūzikas ierakstu gada balvas, AdWards u.c apbalvojumus. Viens no viņa pēdējā laika nozīmīgākajiem darbiem ir JRT seriāls Aģentūra, kurā Mārtiņš piedalījās kā operators-inscenētājs un montāžas režisors.

Savā radošajā darbībā Grauds regulāri pievēršas arī fotogrāfijai. 2006. gadā tika izdots fotoalbums Lūkot ies (Neputns), kurā apkopoti iespaidi no ceļojumiem uz Laosu, Kambodžu, Indiju, Ķīnu un Nepālu. Tapušas fotogrāfijas arī teātra izrādēm Tango (Dailes teātris, M. Gruzdovs, 2004) un Kapu svētki (JRT, A. Hermanis, 2010), pēdējās vēlāk publicētas grāmatā Kopā kapos (Neputns, 2016).

Sekojoši šī darba prezentācijai Rīgā, tas tiks prezentēts arī Norvēģijā, savukārt uz Rīgu Trumses festivāls Insomnia vēlāk nogādās mūziķes Jenijes Bergeras Mīres (Jenny Berger Myhre) un videomākslinieces Annijas Bielskas (Annie Bielski) kopdarbu. 

Skaņu mežs aicina pieteikties bērnus vecumā no 7 līdz 12 gadiem uz Konstruktīvās klausīšanās darbnīcām:

Daugavpilī 28. septembrī plkst. 16.00 Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā (Mihaila iela 3, Daugavpils);

Rīgā, 29. septembrī plkst. 16.00, Mākslas centrā NOASS (AB dambis, Rīga);

Liepājā, 30. septembrī plkst 16.00, kultūrvietā Pegaza pagalms (Kuršu iela 20, Liepāja).

Darbnīcas mērķis ir, izmantojot pedagoģisku pieeju klausīšanās procesam un saskarsmei ar neparastiem muzicēšanas veidiem, sekmēt izpratni par skaņu kā aizraujošu parādību. Dalībnieki tiks aicināti ieklausīties vidē, ierakstos un paši sevī, lai apgūtu jēdzienus un dinamiku, kas ļautu uztvert skaņu kā izteiksmes un uzdrošināšanās rīku. Akcents šajā darbnīcā tiek likts uz veidiem, kā radīt jaunu mūziku, jaunus radošus risinājumus un pasaules.

Darbnīcas vadītājs - Filipe Felizardo (Portugāle), mūziķis, vizuālais mākslinieks un domātājs, kas muzikālās pedagoģijas aktivitātes īsteno kopš 2011. gada.

Dalībnieku vecums: 7-12 gadi.

Dalībnieku skaits: līdz 12 dalībniekiem vienā seminārā.

Ilgums: 2h 30m līdz 3h.

Bez dalības maksas!

Seminārs notiks angļu valodā ar tulkojumu. Iepriekšēja muzikālā pieredze nav nepieciešama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja