Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Četri leņķi un spēle ar novusa izcelsmi. Ventspilī pirmatskaņos Krista Auznieka jaundarbu

Ar ilgi gaidītu notikumu – komponista Krista Auznieka pieckāršā koncerta Four Angles (Četri leņķi) pirmatskaņojumu – 11. jūnijā Ventspils koncertzāle Latvija atzīmēs sezonas izskaņu.

Four Angles iecere radās vēl pirms koncertzāles atvēršanas 2019. gadā, kad līdz ar pirmās sezonas plāniem dzima doma arī par jaunas tradīcijas iedibināšanu, regulāri pasūtot jaundarbus gan spilgtiem latviešu, gan ievērojamiem ārvalstu komponistiem, kurus Ventspilī pirmatskaņotu starptautiski atzīti, spoži mūziķi. Vēl vairāk – jaundarbi saspēlēsies, atsauksies, iemiesos un pārradīs vietējo folkloru. Pirmais – Four Angles jeb Četri leņķi – ir spēle ar pilsētas ielās joprojām dzīvi klīstošo teiksmu par latviešiem tik pazīstamo, bet lielākajai daļai pasaules eksotisko novusa spēli un par tās izcelsmi tieši Ventspilī pirms aptuveni simts gadiem.

Krists Auznieks savu darbu rakstījis piecām solistēm instrumentālistēm (tieši dāmām!) – klavierēm, ērģelēm, vijolei, elektronikai un trompetei – un stīgu kamerorķestrim. Pirmatskaņojumam kopā ar Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga mūziķiem diriģenta Artūra Gaiļa vadībā koncertzāles mākslinieciskais vadītājs spējis sapulcēt piecas izcilas solistes – latviešu vijolnieci Kristīni Balanas, vienu no pieprasītākajām Ņujorkas pianistēm Vikiju Čovu, Parīzē dzīvojošo baltkrievu izcelsmes ērģelnieci Annu Homeņu, amerikāņu komponisti un dziedātāju Kristīnu Vīleri un daudzsološo norvēģu trompetisti Kristīnu Fransoni. Koncerta vizuālo noformējumu veido Monika Pormale un Katrīna Neiburga.

"Četros leņķos var ierāmēt piekrasti, apli vai spēli, bet nevar iegrožot prātu. Tas, kā jūra gāž leņķi no kājām, liek tam saliekties, tam samesties nelabi, viena vienīga jūras slimība. Četri elkoņi, leņķu elki, pa diskiem triec: bauda no apļa iztriekt liekumu, ietriekt to stūrī, leņķis sasalis nulle grādos pats vairs nezina, aplis tas vai tas bezgalīgi mazā punktā uzvarēts prāts," asociatīvo virzienu un darba gaitā gara acīm skatīto poētiku atceras Krists Auznieks. Savukārt dzejnieks Semjons Haņins, pats būdams kaislīgs un meistarīgs novusa spēlētājs, "piesviedis" savu pasaku par šī sporta veida saknēm: "Pilsētas apkaimē dažādos kultūrslāņos uzietie atradumi, to materiāls un forma mudina domāt par kāda mistiska kulta piederumiem. To izskats uzreiz iztēlē raisa kādu pagātnes rituālu. Piemēram, kā senie venti, kurši vai latvji dalījuši upurējamo zvēriņu vai putniņu, kamēr asinis tecēja dobumos un dievi labpatikā laizīja lūpas."

Biļetes pieejamas Biļešu paradīzē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja