Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

Walcker ērģeļu 140 gadu zīmē. Festivālā svin Rīgas Doma ērģeļu un Riharda Dubras jubileju

37. Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls Rīgas Doms šovasar notiek katedrāles slaveno Walcker ērģeļu 140 gadu jubilejas zīmē un godina komponista Riharda Dubras sešdesmit gadu jubileju

Festivāls sāksies ar atklāšanas koncertu svētdien, 7. jūlijā, un noslēgsies 9. augustā, un aicinās klausītājus uz 15 koncertiem. Tajos piedalīsies pašmāju un ārzemju ērģelnieki, kā arī pārsteidzoši izpildītāju sastāvi. Koncertos skanēs gan ērģeļmūzikas klasika, gan vērienīgajam katedrāles Walcker instrumentam radīta latviešu komponistu mūzika, publikas iemīļoti skaņdarbi un jaundarbu pirmatskaņojumi.

 

Visvecākais mūzikas festivāls

Vasaras festivāls Rīgas Doms ir visvecākais mūzikas festivāls Latvijā. Tas pārdzīvojis gan padomju režīmu, gan vēsturiskos laika griežus, spējis izturēt skarbos deviņdesmitos un neizbēgamo māksliniecisko vadītāju paaudžu nomaiņu. Nu jau vairākus gadus festivāla Rīgas Doms aizsācējas un ilggadējās veidotājas muzikoloģes Silvijas Zaķes iekopto darbu lieliski turpina Rīgas Doma mūzikas direktors Aigars Reinis. Šovasar festivālā gaidāma krāšņa un ļoti daudzveidīga programma.

Šogad festivālā muzicēs 16 pašmāju ērģelnieki: Vita Kalnciema, Kristīne Adamaite, Aivars Kalējs, Ilze Reine, Aigars Reinis, Ilona Birģele, Jolanta Barinska, Larisa Carjkova, Aija Ziņģīte, Digna Markule, Iveta Pelše, Ilze Barlo, Guna Kise, kā arī Amsterdamā dzīvojošā Una Cintiņa, Zviedrijā dzīvojošā Ligita Sneibe un ASV dzīvojošā Lauma Akmene, kurai uzticētais festivāla atklāšanas koncerts 7. jūlijā būs arī mākslinieces pirmais koncerts Rīgas Domā. Atklāšanas koncerta programmai viņa izvēlējusies līdzās Johana Sebastiāna Baha, Fēliksa Mendelszona-Bartoldi un Sezāra Franka ērģeļklasikai likt XIX gadsimta komponistes Klāras Šūmanes un XX gadsimta pirmās puses talantīgo komponistu sieviešu Žannas Demesjē (Francija) un Florensas Beatrises Praisas (ASV) skaņdarbus.

Kā allaž, aicināti arī izcilākie ārzemju ērģelnieki: no Igaunijas – Tallinas Kārļa baznīcas ērģelniece Pireta Aidulo un čellists Āre Tammesalu, no Slovēnijas – Dalibors Miklavčičs, no Vācijas – Johanness Krāls un Andreass Meisners. Koncertos līdztekus ērģelniekiem muzicēs Valsts akadēmiskais koris Latvija un diriģents Māris Sirmais, ģitārists Armands Alksnis, sitaminstrumentālists Guntars Freibergs, saksofonists Artis Sīmanis, vijolniece Paula Šūmane, dziedātājas Jolanta Strikaite (soprāns) un Annija Kristiāna Ādamsone (soprāns) un flautists Hokans Sundīns (Zviedrija).

 

Reti skaņdarbi

Rīgas Doma mūzikas direktors Aigars Reinis teic, ka gaidāmi krāšņi ērģeļu svētki. "Šogad tie aizritēs izcilo Walcker ērģeļu 140 gadu zīmē. Tās ir cienījami senas un reizē mūžam jaunas, jo tās ļaujas gandrīz visu gadsimtu mūzikai, arī nenogurstoši inspirē jaunas mūzikas rašanos. Šogad festivālā īpaši pievēršamies Riharda Dubras sešdesmitajai gadadienai – 10. jūlijā izskanēs pilna programma ar komponista mūziku ērģelēm solo septiņu latviešu ērģelnieču izpildījumā, saksofonkoncerts (Kristīnes Adamaites, Jolantas Strikaites un Arta Sīmaņa programmā Es ticu neteiktajam 17. jūlijā) un mūzika sitaminstrumentiem (4. augustā). Valsts akadēmiskais koris Latvija ar diriģentu Māri Sirmo 26. jūlijā izdziedās cita jubilāra – austriešu lielmeistara Antona Bruknera – motetes, šādi atzīmējot komponista divsimtgadi, kā arī izpildīs Latvijā reti skanējušus franču komponistu skaņdarbus – Fransisa Pulenka (125) Litāniju melnajai madonnai un Luī Vjerna Missa sollenelle, kura partitūrā iekļautas pat veselas divas ērģeles," stāsta Aigars Reinis. Programmā Dialogi (21. jūlijā) ģitārists Armands Alksnis saspēlēs ar ērģelnieci Ilonu Birģeli latviešu mūsdienu komponistu Uģa Prauliņa, Aivara Kalēja, Armanda Alkšņa, Platona Buravicka un Agnetas Krilovas (pirmatskaņojums) darbu izlasē. Godalgotais sitaminstrumentālists, Lielās mūzikas balvas laureāts Guntars Freibergs (4. augustā) uzrunās klausītājus ar iespaidīgiem Tjerī Eskeša un Niko Mjūlija ritma un ērģeļu salikumiem." Aigars Reinis uzsver, ka izskanēs arī slovēņu un igauņu mūzikai veltītas koncertprogrammas, kā arī latviešu komponistu mūzika un Agnetas Krilovas jaundarba pirmatskaņojums. Kā allaž, māksliniekus varēs vērot zālē izvietotajos ekrānos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja