Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Janvārī sāksies radījuma Literatūre 5. sezonas ceļojumi

Sākot ar 7. janvāri, raidījuma Literatūre rāmī iekāps astoņi rakstnieki no reto un noslēpumaino pasaules. Tā ir vieta, kur vairs neraksta, bet no kuras var ienākt prātā astoņiem mūsdienu autoriem. Viņi pa pāriem būs apskatāmi LTV1 ēterā katru otro sestdienu, pussešos vakarā un interneta platformā Replay.lv.

Rakstīta vārda pasaulēs iedzīvosies ekrāna pāris Marta Selecka (Tutas lietas, Ziemeļu puse, Te!, Karaliste) un Gustavs Terzens (Ziemeļu puse, Te!, Karaliste), bet astoņu Literatūres ceļojumu pārcēlājs uz ekrāniem būs režisors Uģis Olte (Zaļgalvis, Te!, Karaliste, Adreses, Atslēgas, filma Upurga).

“Līdz šim Literatūre būvēja tiltus no tagadnes uz pagātni. Rakstnieks, kurš dzīvo un raksta tagad, dodas ceļojumā uz kāda "reiz bija" rakstnieka pasauli. Atpakaļskata spogulī redzamais kā tagadnes virziena stūrmanis. Taču šoreiz jūtu, ka būs citādi," saka Literatūres režisors Uģis Olte. "Esam nofilmējuši jau 3/4 sēriju un vismaz pusē no tām šķiet - tas kādreiz dzīvojušais, jutušais un radījušais rakstnieks ir izvēlējies tagadnes rakstnieku, nevis otrādi. 19.gs estēti brāļi Kaudzītes bija tas iemesls, kapēc Andra Manfelde divus gadus nodzīvoja viņu namā un strādāja par ceļvedi. Un tagad viņas izvēlei bija jau darbojošs magnēts Piebalgas kalnos. Svena Kuzmina izvēlei jau pavisam konkrētas aprises bija iezīmējusi viņa kādreizējā draudzība ar Kikōni. Spītējot viņa pāragrajai izdzišanai, Kikōnes klātbūtne Svena dzīvē šķita vēl teju sataustāma - vēstules, fotogrāfijas, jokaini artefakti, ko Svens glabā. Bet Jānis Rokpelnis, šķiet, jutās bez maz vai parādā savam čomam Kunnosam to uzmanības devu, ko parastajā dzīvē atdot traucē fakts, ka viņi vairs nav laikabiedri. Tāpat jau mēs visi esam visu savu pagātnes tikšanos un jušanu veidoti. Un ja kāda atmiņa nedziest, tad jāmeklē — kāpēc? Ko tai vēl no mums vajag? Un censties atbildēt tik daudznozīmīgi, cik vien iespējams."

Arī šajā sezonā katrā no astoņām Literatūres sērijām Marta dosies ceļojumā kopā ar vienu latviešu mūsdienu rakstnieku, kuram prātā līdzi staigās kāds aizgājušo laiku latviešu autors. Viņi vedinās ceļojumā uz vietām, kurās par viņiem labāk domājas. Bet Gustavs Terzens ceļos atsevišķi – ar grāmatām rokās pie ļaudīm, kam atvērta sirds un auss.

"Mani joprojām sajūsmina tas dāvanu maisa dziļums, kas ir latviešu literatūrā! Ne vien tas, ka, nākot katrai jaunai Literatūres sezonai, mēs ar komandu spējam diezgan ātri vienoties par autoriem un paši autori, savukārt – atrast savus literāros stāstniecības pāriniekus pagātnē, bet arī tas, ka es personīgi joprojām atklāju sev jaunus vārdus un nebūt nekaunos no tā. Bez Rokpeļņa es diezin vai ienirtu Kunnosa dzejas brīvdabā, par Pēteri Ērmani nemaz nerunājot, par to paldies Šteinbergam! Un arī fiziskā ceļojuma galamērķi turpina pārsteigt – šosezon esmu pabijis gan bomžu patiltēs, gan cūku steliņģos ar grāmatu rokās! Izrādās – Latvijā vēl ir tik daudz ceļu, pa kuriem varu tūrēt pirmo reizi," saka Gustavs Terzens.

Pirmajā sērijā dzejas melnais stārķis Kikōne atstās bez matiem savu laikabiedru Svenu Kuzminu, ar kuru kopā reiz meklēja "dzīvo literatūru" Vecrīgas pagalmos un uz jumtiem.

Aleksandrs Čaks ievilinās karietē dzejnieci Loti Vilmu Vītiņu – meiteni, kura no Slokas dārza vedīs ogas uz ielām, kuras ar pazolēm skūpstījis Čaks.

Brāļi Kaudzītes ienāks prātā savai bijušajai darbiniecei Andrai Manfeldei, kura kādreiz apdzīvoja Kaudzīšu bijušo māju, līdz kādā lietainā vasarā viņai sāka likties, ka viņas pašas arī vairs nav.

Visu laiku populārākās latviešu filmas Limuzīns Jāņu nakts krāsā scenārija autore Māra Svīre savus Staburaga avotus iepludinās Ezeriņā – modernistā Jānī Ezeriņā, kurš bijis tikpat asprātīgs kā viņas filma.

Diletantu patrons, ekspresionists – dzejnieks Pēteris Ērmanis Literatūres ceļojumam nevienu citu kā Šteinbergu Ivaru nevarēja atrast. Abiem tīk mīcīt valodu – gan patiltēs, gan no alus etiķetēm.

Tikmēr dzejnieks Juris Kunnoss joprojām nav izgājis no Jāņa Rokpeļņa prāta. Kaut katrs dzīvoja uz savu pusi no Kronvalda parka Sumpurņa, bārenītes un mātes meitas.

Literatūres 5. sezona būs skatāma LTV1 ēterā un portālā REplay.lv, sākot no 7. janvāra katru otro sestdienu pulksten 17.30. Raidījumu ciklu veido biedrība Ziemeļu puse sadarbībā ar VFS Films, Valsts Kultūrkapitāla fondu un Latvijas Televīziju.

Izsmeļošāku informāciju meklējiet Literatūres Facebook, Vimeo un Instagram kontos.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja