Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ekskursija Vācieša dzejā un dzīvē. Sajūtu ceļojumā pa Pārdaugavu ved audiogids Ojāra soļi

Kultūras pastaigas un muzeju apmeklējumi šajā laikā ir atļauti. Kad liekas, ka viss jau krustu šķērsu izstaigāts, atklājas atkal jauni maršruti un iespējas. Nostājamies skvērā pie Māras dīķa (blakus adresei O. Vācieša ielā 15) un no informatīvā stenda ar telefonu noskenējam QR kodu, kurš aizvedīs līdz SoundCloud vietnē esošam audio failam. Tālāk, sekojot stāstītāja balsij, dodamies stundu garā pastaigā Ojāra soļi. Tā ir iespēja noķert sajūtu, kas pie Māras dīķa bija pagājušajā gadsimtā, kad tur klejoja dzejnieks Ojārs Vācietis.

Pastaigas laikā stāstnieks sniedz norādes, kurp doties, un klāsta mazāk zināmus biogrāfijas datus par Vācieti. "Šī pastaiga ir interesanta ne tikai kā neparasts veids, kā klausīties dzeju un mūziku. Bērniem tas var būt kā piedzīvojums, sekojot norādēm. Un tā ir lieliska sajūta, ka zini ko vairāk nekā pārējie un tev ir kāds uzdevums! Klausies, ko austiņās kāds stāsta, kamēr citi cilvēki tā vienkārši iet garām," par šī projekta neparastumu saka idejas autors aktieris Jānis Kronis. 

Uzreiz jāsaka, ka projekts netika radīts Covid-19 ēnā, lai gan lieliski noder šajā distancēšanās laikā. Jau stipri agrāk, skatoties fonda Viegli koncertu, Jānim Kronim uzplaiksnīja doma, ka tikpat skanīga, jēgpilna un neparasta kā Imanta Ziedoņa dzejoļi ir arī Ojāra Vācieša dzeja. Bet – kā tās vēstījumu atklāt? Koncerts, dzejas lasījums? Pārāk vienkārši. "Laikam jau tad, kad kaut ko ļoti gribas un ideja ir nobriedusi, rodas arī domubiedri. Tā arī šoreiz – kopā ar fondu Initium (Pārdaugavas radošā centra kuratoru) sadarbībā ar Ojāra Vācieša muzeju un biedrību tapa dzejnieka sajūtu, dzejas un mūzikas maršruts – audiogids," stāsta Jānis Kronis un paskaidro: "Gājām pretējā virzienā – zinām, ka viena no formām, kā pasniegt dzeju, ir koncerts vai lasījums, bet šajā gadījumā katram ir iespēja sajust Vācieša dzeju, esot vienatnē, varbūt divatā un nevis sēžot telpās, bet pastaigājoties. Un tā nav tikai dzeja! Ļoti gribējās mūziku. Projektam piesaistījām komponistus." Sajūtu maršrutam ir īpaši veidota skaņu partitūra, kas sastāv no vairākām komponistu Jēkaba Nīmaņa un Edgara Raginska veidotām oriģinālkompozīcijām, kurās dzejnieka daiļrade atklājas atkal jaunā, laikmetīgi muzikālā skatījumā, kā arī Nīmaņa veidotām Pētera Plakida darbu aranžijām.

Tikmēr turpat blakus Ojāra Vācieša muzejā skatāms jauns, scenogrāfa Reiņa Suhanova radīts muzeja ekspozīcijas papildinājums Starp dzejoļiem, kas vēsta par to, kāds dzejnieks bijis brīžos starp dzejoļu radīšanu. Bet Pārdaugavas sajūtu maršrutu nākotnē plānots papildināt ar projekta MINSKA (māksliniece Marija Linarte) radītajiem skaņdarbiem, vedot, piemēram, pastaigā pa Torņakalnu un citām apkaimes vietām

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja