Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Aspazijas daiļrade mūzikā, sarunās, dzintarā

Atzīmējot latviešu dzejnieces Aspazijas 155. dzimšanas dienu, martā Jūrmalā – Aspazijas mājā, Raiņa un Aspazijas vasarnīcā, Jūrmalas Centrālajā bibliotēkā un Dubultu baznīcā – norisināsies viņas dzīves un daiļrades atceres pasākumi, – laikrakstu Diena informēja Jūrmalas pilsētas domes pārstāve Inese Krieviņa.

Ceturtdien, 12. martā, plkst. 18 Aspazijas mājā (Zigfrīda Meierovica prospektā 20) notiks dziesminieces Antas Eņģeles koncerts Uz pavasari. Tā programmā iekļautas dziesmas "iz aizgājušiem laikiem" – senas krievu romances un populāras trīsdesmito gadu melodijas par jūras tēmu. Koncerta noslēgumā skanēs arī Imanta Kalniņa un Jāņa Lūsēna dziesmas ar Aspazijas un Raiņa vārdiem.

Nākamajā otrdienā, 17. martā, plkst. 18 tiks atklāta rotu mākslinieces Initas Rudzītes izstāde Aspazija dzintarā. Tajā būs aplūkojami trīsdesmit darbu, kurus rotu māksliniece darinājusi, iedvesmojoties no trīspadsmit Aspazijas dzejoļiem. "Tā bija dvēseliska izvēle. Necentos ņemt skaistos, pūkainos dzejoļus. Ņēmu tos, kas uzšķērž emocijas," stāsta Inita Rudzīte. Pirmais no šiem dzejoļiem bijis Medus un asaras no 1926. gadā izdotā krājuma Trejkrāsaina saule, pēc tam sekojuši nākamie dzejoļi, kuri tagad atspoguļojas viņas veidotajās rotās.

19. martā plkst. 17 Aspazijas mājā ieplānots biedrības Aspazijas mantojums priekšsēdētājas Ināras Andžānes priekšlasījums Mītisko motīvu meklējumi Aspazijas dzejā. "Aspazijas dzeja ir pasaule, pilna simboliem, materiālās un nemateriālās dzīves apvienojums, kas mūs aizved daudzdimensiju telpā," norāda viņas daiļrades pētniece un piebilst, ka Aspazijai pieticis vienas dzīves, lai radītu vienpadsmit dzejoļu krājumu un dzeju, kas netika tajos iekļauta, bet mums laikam nepietiks vienas dzīves, lai atminētu visu, ko viņa savos darbos ir centusies pateikt.

Savukārt 14. martā plkst. 17 Dubultu luterāņu baznīcā (Baznīcas ielā 13) norisināsies pasākums Izplesti spārni. Atgriešanās, kas būs veltīts simtgadei kopš Aspazijas un Raiņa atgriešanās Latvijā no trimdas. Tajā skanēs Emīla Dārziņa, Marģera Zariņa, Lūcijas Garūtas, Raimonda Tigula un citu komponistu skaņdarbi Baibas Renertes (mecosoprāns), Edītes Alpes (ērģeles), Jāņa Rinkuļa (čells) un Latvijas Universitātes kamerkora DeCoro izpildījumā. Aspazijas un Raiņa dzeju lasīs Dace Umbraško un jauniešu teātra Eksperiments dalībnieki. 18. martā plkst. 17 Jūrmalas Centrālajā bibliotēkā (Strēlnieku prospektā 30) notiks literatūrzinātnieces Ausmas Cimdiņas lekcija Dzejniece un laiks. Ieskats Aspazijas pasaulē.

Divi pasākumi ieplānoti arī Raiņa un Aspazijas vasarnīcā (Jāņa Pliekšāna ielā 7). 25. martā plkst. 18 šeit norisināsies Aspazijas dzimšanas dienas pasākums Sapfo un Aspazija, kura apmeklētājus gaida tikšanās ar klasiskās filoloģijas speciālisti Ilzi Rūmnieci un dzejnieci Daigu Lapāni. 30. martā plkst. 18 būs iespēja redzēties ar Jaunā Rīgas teātra iestudējuma Zalkša līgava radošo komandu – režisori Ingu Tropu un aktieriem Regīnu Razumu, Janu Čivželi, Vili Daudziņu un Ivaru Krastu. Jāatzīmē, ka līdz 25. aprīlim Raiņa un Aspazijas vasarnīcā ir apskatāma arī izstāde Negaidīti priekšmeti Raiņa un Aspazijas bibliotēkā, kas stāsta par lietām, kuras atrastas starp grāmatu lapām dzejnieku personīgajā bibliotēkā. Šo lietu ekspozīciju saturiski padziļina mākslinieces Ievas Jurjānes radītie mākslas darbi, kas ilustrē izstādē skatāmās tēmas.

Aktuālajai informācijai var sekot līdzi interneta vietnē www.jurmala.lv

Top komentāri

māksliniece - uzšķērdēja
m
Uzšķērst emocijas - tas ir kas jauns. Līdz šim varēja uzšķērst zivi, vai anatomikumā - līķi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja