Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Riga IFF galveno balvu saņem režisora Andrjusa Blaževiča filma Skrējēja

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF), kas šogad norisinājās no 14. līdz 24. oktobrim, sākotnēji klātienē Rīgā, Valmierā un Madonā, kā arī tiešsaistē visā Latvijas teritorijā, desmit filmu programmas sadaļās un konkursos iekļaujot vairāk nekā 100 kino darbus, paziņojis astotā Riga IFF uzvarētājus - šogad pilnmetrāžas filmu konkursā uzvarējusi Lietuvas un Čehijas kopražojuma lente Skrējēja.

Šogad apbalvošanas ceremonija epidemioloģisko ierobežojumu dēļ nevarēja notikt klātienē, taču festivāls par laureātiem ir izvēlējies pavēstīt citā veidā – ļaujot ikvienam interesentam iejusties svinīgā gaisotnē ar apbalvošanas īsfilmu. Darbā, kuru režisējusi Liene Linde un uzņēmis operators Dāvids Smiltiņš, aplūkota alternatīva ceremonija, kuru izspēlē aktieris Gerds Lapoška, aktieris un komponists Toms Auniņš, kā arī citi pārsteiguma viesi no kino vides.

Riga IFF Pilnmetrāžas konkursa galveno balvu un 3000 eiro godalgu no apdrošināšanas kompānijas BALTA deviņu darbu sacensībā ir saņēmis Andrjusa Blaževiča spraigi uzņemtais stāsts par sievietes cīņu ar laiku ceļā pie sava mīļotā filmā Skrējēja.

Pilnmetrāžas konkursa žūrija uzsver, ka "šī filma izcēlās konkursa skatē kā ievērojams sasniegums un iespaidīga garīgās veselības, empātijas un tehnoloģiju savstarpējās saiknes izpēte satraucošā pilsētvides ceļojumā. Turklāt šīs filmas sarežģītā un daudzslāņainā galveno varoņu snieguma atstāto iespaidu nesīsim sevī vēl ilgi". 

Festivāls skatītājiem piedāvā uzvarējušo filmu redzēt vēl tikai vienā atkārtotā seansā – pirmdien, 25. oktobrī plkst. 19 Riga IFF tiešsaistes kinozālē.

Pilnmetrāžas filmu konkursa īpaša atzinība piešķirta Valdimāra Jouhansona sirreālajam ģimenes dzīves dabas attainojumam filmā Jērs. Žūrija novērtējusi “alegorisku un ironisku portretējumu cilvēcei, uz kuras gulst galvenā atbildība par tās "zaudēto paradīzi" un vietu šai pasaulē, to aplūkojot caur mīta un realitātes prizmu."

Festivāla īsfilmu sadaļas Short Riga Starptautiskā konkursa galveno balvu un godalgu 2000 eiro apmērā no apdrošināšanas kompānijas BALTA šogad saņēmis darbs, kas maigā, taču izlēmīgā veidā uzlūko autores pieredzi ar seksuālu izmantošanu bērnībā no radinieka puses – Olgas Lucovņicovas dokumentālā īsfilma Mans tēvocis Tudors.

Žūrija īpašu atzinību izteikusi ekoloģiskam stāstam par ģimenes un dabas saitēm Fanijas Begelī filmā Pneima. Kā savu kandidātu prestižās Eiropas Kinoakadēmijas balvas Eiropas īsfilma 2021 nominācijai Riga IFF izvirzījis Juanna Rītelas īsfilmu 38 – personīgu, asprātīgu un brīžiem pat nežēlīgu sievišķības atainojumu.

Festivāla īsfilmu sadaļas Short Riga Nacionālajā konkursā triumfējusi kino debija – režisores Helen Ora īsfilma Panic – "dadaistiska apcere par sievietes dzimumlomām, kas ierakstās šodienas sociālpolitiskajā diskursā par reprezentāciju". Šis darbs tāpat apbalvots ar godalgu 1000 eiro vērtībā.

Divi laureāti ir arī Riga IFF bērnu filmu sadaļas Kids' Reel konkursos – Eiropas Bērnu Filmu asociācijas (ECFA) locekļu žūrija par sadaļas Pilnmetrāžas konkursa uzvarētāju un kandidāti ECFA balvai ir pasludinājusi Stefano Čipāni sirsnīgo Mans brālis – supervaronis!, kas vēsta par dzīvi ar brāli, kuram ir Dauna sindroms, savukārt bērnu īsfilmu sadaļā triumfējusi Igo de Fokomprē Mamma ir lietus, kas arī izvirzīta nominācijai ECFA īsfilmu balvai.

Festivāla laikā darbojās arī  bērnu žūrija – šogad filmas  vērtēja Klāvs Bērziņš, Pauls Bērziņš, Miķelis Kreilis, Ketija Praija Vintere, Hanna Marija Suhanova, Anna Rūta Krieviņa, Guna Eglīte, Krišs Alberts Grīva, Mārtiņš Beika un Robins Elmeris. Žūrija ir lēmusi, ka  balvu pasniegs Olivjē Peirū filmai Kosmopuika, kas sadarbībā ar Latvijas Televīziju  tiks pārraidīta maziem un lieliem skatītājiem visā Latvijā.

Šogad pirmoreiz savu balvu daudzsološākajam filmas projektam ir piešķīrusi arī festivāla industrijas programmas (Riga IFF Forum) sadaļa Test Screenings. Festivāla atbalstītāja, studijas BB Posthouse balva – pēcapstrādes pakalpojumi 3 000 EUR vērībā – tiek piešķirta Sandera Jona īsfilmai Sierra.

Riga IFF norisinājās no 14. līdz 24. oktobrim klātienē – k/t Splendid palace, k/t Vidzeme Madonā un Valmiermuižas alus viesistabā – kā arī tiešsaistē visā Latvijas teritorijā.

Festivāla laikā varēja vērot arī virkni lekciju, diskusiju un citu pasākumu. Notikumu ieraksti ir redzami festivāla tīmekļa vietnē.

Riga IFF top ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, ES programmas Radošā Eiropa – MEDIA, Nacionālā Kino centra un Rīgas domes atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja