Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

Ziņas

Cerības uz labvēlīgo scenāriju © DIENA

Pasaules un arī tieši Latvijas ekonomiskā attīstība nonākusi savdabīgās krustcelēs. No vienas puses, ir cerības uz jau vasarā notikušās ekonomiskās atgūšanās turpinājumu, savukārt, no otras puses, – ar Covid-19 saslimušo skaits pasaulē turpina pieaugt, un ir ticams, ka nāksies domāt par vēl stingrākiem sabiedrisko aktivitāti ierobežojošiem pasākumiem, kas kopējo ekonomisko situāciju vērsīs negatīvā virzienā.

Aicina izvēlēties labi atalgotas specialitātes © DIENA

Jau iepriekš vēstīts, ka 2019. gadā vidējā bruto darba alga sievietēm mūsu valstī bijusi par 15,9% zemāka nekā vīriešiem. Šī Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) ik gadu publiskotā statistika, kā jau ierasts, kļūst par pamatu vismaz dažām kaismīgām diskusijām par to, ka ir taču beidzot kas jādara, lai ar šo netaisnību cīnītos.

Pēta akcīzes nodokli Baltijas valstīs © DIENA

Šajā nedēļā tika prezentēts pētījums Akcīzes nodokļa politika Baltijas valstīs: alkoholiskie dzērieni, bezalkoholiskie dzērieni un tabakas izstrādājumi. Pētījuma mērķis bija analizēt akcīzes nodokļa politiku Baltijas valstīs no dažādiem aspektiem (budžeta ieņēmumu, patērētāju interešu un sabiedrības veselības aspekta, kā arī vēl citiem aspektiem).

Eksportā pagaidām piesardzīga stabilitāte © DIENA

Laikā, kad Covid-19 izplatība radījusi ievērojamu postu ne vienā vien pasaules valstī un globālais ekonomikas kritums šā gada otrajā ceturksnī sasniedzis 6%, bet daudzās Rietumeiropas valstīs ekonomiskais kritums tuvojies 20% vai pat ir pārsniedzis 20% atzīmi, Latvijā ir uzņēmumi, kuri var lepoties ar veiksmīgiem saimnieciskās darbības rādītājiem un prasmi nostiprināties eksporta tirgos.

Maza, bet toties stabila daļa © DIENA

Aplūkojot dažādus sociālekonomiskos procesus, nereti Latviju mēdz salīdzināt ar abām pārējām Baltijas valstīm. Šoreiz Diena aptaujāja ekspertus par atpūtas, kultūras un izklaides nozares nozīmi Lietuvas un Igaunijas tautsaimniecībā.

Smags, bet interesants laiks © DIENA

Stingrie pasākumi Covid-19 ierobežošanai ir negatīvi ietekmējuši gandrīz visas Latvijas tautsaimniecības nozares, uzskata Ekonomikas ministrija (EM).

Eiropas Zaļais kurss aktuālitāti nav zaudējis arī Covid-19 pandēmijas laikā © DIENA

Eiropas Zaļā kursa īstenošana visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs bija tēma, par kuru daudz tika spriests pagājušā gada rudenī un tam sekojošajā ziemā. Savukārt šā gada pavasarī par dominējošo aktualitāti gan mūsu valstī, gan kopumā ES, gan arī citur pasaulē kļuva Covid-19 pandēmija un ar to saistītā krīze. Taču arī šobrīd, Covid-19 krīzes laikā, Eiropas Zaļā kursa idejas joprojām ir svarīgas.

Uzņēmumi aizstās skolas? © DIENA

Darba tirgum mainoties straujāk nekā akadēmiskajai videi, politiskā līmenī norisinās diskusijas par nepieciešamām pārmaiņām izglītības saturā. Pagaidām darba devējiem bieži nākas plātīt rokas, redzot, ka trūkst prasmīgu darbinieku. Lai risinātu darbinieku trūkuma problēmu, uzņēmumi paši sākuši apmācīt darbiniekus. Vai tā varētu kļūt par jaunu normu?

Jāpilnveido atbalsta veidi © DIENA

Aptuveni divas trešdaļas – 67% – aptaujāto Latvijas iedzīvotāju ir izjutuši Covid-19 krīzi, bet 29% uzskata, ka viņus šī krīze nav skārusi. To, iepazīstinot ar Vēlētāju gaidu pētījuma rezultātiem, uzsvēra Eiropas Parlamenta (EP) biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele.

5G risinājumu tirgū nerimst kaislības © DIENA

Ķīnas informāciju tehnoloģiju kompānija Huawei nesen kļuva par pasaulē pirmo ražotāju, kura viss 5G bezvadu un galvenā tīkla aprīkojums, kopumā seši elementi (un tie ir 5G RAN gNodeB, 5G Core UDG, UDM, UNC, UPCF, kā arī LTE eNodeB), ir atzīts par atbilstīgu vienotā drošības standarta NESAS prasībām.

Centieni krāt vecumdienām © DIENA

Uzkrājumu veidošana pensijai Latvijā ir visai kutelīga tēma un raisa viedokļu sadursmes par to, cik pensiju uzkrāšanas sistēma ir ilgtspējīga un vai ir vērts uzticēt naudu pensiju pārvaldniekiem.

Vai arī turpmāk slīksim plastmasas maisiņu jūrā? © DIENA

Pagājis vairāk nekā pusotrs gads, kopš 2019. gada 1. janvārī Latvijā spēkā stājās izmaiņas Iepakojuma likumā. Šīs izmaiņas nosaka to, ka tirgotājiem liegts izsniegt bezmaksas plastmasas maisiņus un ka plastmasas maisiņus jācenšas aizvietot ar videi draudzīgāku, pārstrādājamu iepakojumu.

Algas turas par spīti krīzei © DIENA

Covid-19 atnākšana ir nodarījusi pasaules un arī tieši Latvijas tautsaimniecībai visai ievērojamus postījumus, bet tomēr nav spējusi apturēt kopējā algu līmeņa pieaugumu mūsu valstī.

Lai būtu lētāka pārtika © DIENA

Latvijas labējie un centriskie politiķi, viņu vidū arī šobrīd pie varas esošā valdības koalīcija, allaž deklarē savu proeiropeisko kursu, aizvien aicinot Latvijas likumdošanā ieviest normas, kas ir vispārpieņemtas Eiropas Savienībā (ES).

Daži soļi tūrisma atjaunošanas virzienā © DIENA

Pēc bargās karantīnas, kas bija ieviesta Covid-19 izplatības risku mazināšanai, Itālijas dienvidu sala Sicīlija aktīvi atjauno tūrismu ar zīmola Dolce&Gabbana palīdzību un mēģina nepieļaut vēl dziļāku krīzi. Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) veidotā t. s. dzeltenā saraksta valstu un sarkanā saraksta valstu skaitam strauji mainoties, Sicīlija šovasar paguva būt par Latvijas tūristu iecienītu galamērķi, un to sekmēja aviokompānijas airBaltic reiss, kas svētdienās devās no Rīgas uz Katāniju.