Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Coface Centrālās un Austrumeiropas 500 lielāko uzņēmumu reitingā iekļautas 6 Latvijas kompānijas

Starptautiskā kredītrisku apdrošinātāja “Coface” jaunākā Centrālās un Austrumeiropas 500 lielāko uzņēmumu reitinga Top 500 dati rāda, ka 2021. gads nesis būtiskas izmaiņas, ietekmējot vairuma uzņēmumu pozīcijas. Reitingā iekļauto Latvijas uzņēmumu skaits palicis nemainīgs – tie ir 6, Lietuvas uzņēmumu skaits sarucis līdz 22, salīdzinot ar rekordlielo uzņēmumu skaitu 2020. gadā - 26 uzņēmumiem, savukārt Igaunijas uzņēmumu skaits samazinājies no 6 uz 5. No Latvijas uzņēmumiem vietu reitingā uzlabojuši divi, pozīcijas zaudējuši trīs uzņēmumi, un AS “Latvijas Gāze” ir kļuvis par topa jaunpienācēju, informē uzņēmuma pārstāvji.

Kompānijā norāda, ka atbilstoši reitinga datiem 2021.gads nesis būtiskas izmaiņas, ietekmējot vairuma uzņēmumu pozīcijas.

Reitingā iekļauto Latvijas uzņēmumu skaits pērn saglabājies nemainīgs, kamēr reitingā iekļauto Lietuvas uzņēmumu skaits, salīdzinot ar rekordlielo uzņēmumu skaitu 2020.gadā, ir sarucis par četriem, bet Igaunijas - samazinājies par vienu.

No Latvijas uzņēmumiem vietu reitingā uzlabojuši divi - AS "Latvenergo", kura pakāpās par 40 vietām, ieņemot 226.pozīciju, salīdzinot ar 267.vietu iepriekšējā Top500, kā arī SIA "Uralkali Trading", kura pozīciju uzlaboja par 28 vietām, ieņemot 61.vietu salīdzinājumā ar 89.vietu 2020.gada reitingā.

Vienlaikus pozīcijas zaudējuši trīs uzņēmumi, bet AS "Latvijas gāze" ir topa jaunpienācēja.

Kompānijā atzīmē, lai gan Top500 reitingā iekļauto Latvijas uzņēmumu vidējā izaugsme pērn bija 21,4%, uzņēmumu apgrozījuma pieaugums atsevišķās nozarēs būtiski atšķīrās, rezultējoties ar vietu maiņām reitingā. 

Tostarp pērn "Uralkali Trading" apgrozījums palielinājās par 55%, "Latvenergo" apgrozījums pieauga par 38%, SIA "Rimi Latvia" apgrozījums kāpa par 7%, bet SIA "Maxima Latvia" apgrozījums auga 4%. Savukārt AS "Elko grupa" apgrozījums pērn samazinājās par 3%. Šogad reitingā vairs nav iekļauta SIA "Severstal Distribution", bet no jauna reitingā iekļauta "Latvijas gāze", uzņēmumam ieņemot 480.vietu.

"Coface" vadītājs Baltijas valstīs Mindaugs Sventicks norāda, ka Top500 reitingā starp Latvijas uzņēmumiem redzama jauna tendence - kritušies lielāko mazumtirdzniecības uzņēmumu reitingi. Tas nozīmē, ka to ieņēmumu pieaugums bijis lēnāks nekā citiem reitingā iekļautajiem uzņēmumiem. Līdzīga tendence gan ir arī Lietuvā.

Jaunākajā reitingā "Maxima Latvia" ieņem 271.vietu, kamēr iepriekšējā topā tā bija 225.vietā, bet "Rimi Latvia" reitings ir samazinājies no 214.vietas līdz 237.vietai. 

Sventicks arī atzīmē, ka lielo uzņēmumu apgrozījums 2021.gadā Baltijā pieauga par 24%. Būtisku daļu no šī pieauguma sekmēja enerģētika, bet jūtams pienesums bija arī no transporta, lauksaimniecības un ķīmisko vielu nozarēm. Vienlaikus kompāniju gūtās peļņas apmērs pērn pieauga par vairāk nekā 32%, neskatoties uz pieaugošajā izmaksām 2021.gadā.

"Centrālās un Austrumeiropas reģioni ir mazāk atkarīgi no pakalpojumiem, tostarp restorānu un viesnīcu sektora, kas, dažādu iemeslu dēļ, piemēram, noteikto ierobežojumu, klientu skaita samazināšanās dēļ pandēmijas laikā cieta krietni vairāk nekā citi sektori. Tikmēr šie paši faktori kļuva par iemeslu milzīgajiem zaudējumiem Rietumeiropas ekonomikā. Kopumā lielākie Centrālās un Austrumeiropas reģiona uzņēmumi spējuši salīdzinoši ātri izmantot ekonomikas atveseļošanos savā labā," pauž "Coface" Centrālās un Austrumeiropas galvenais ekonomists Gregors Silevičs.

Visu reitingā iekļauto 500 uzņēmumu kopējais apgrozījums pērn audzis par 26,9%, sasniedzot 842 miljardus eiro. Savukārt kompāniju kopējā peļņa, salīdzinot ar 2020.gadu, gandrīz dubultojusies, sasniedzot 41,5 miljardus eiro. 

Centrālās un Austrumeiropas reģiona Top500 reitingā visvairāk ir Polijas uzņēmumu - 153, seko Čehija - 92 uzņēmumi, Ungārija - 64 uzņēmumi, Rumānija - 59, Slovākija - 35, Bulgārija - 25, Lietuva - 22, Slovēnija - 15, Serbija - 13, Horvātija - 11, Latvija - seši uzņēmumi un Igaunija - pieci uzņēmumi.

No reģiona valstīm augstākais "Coface" reitings (А2) piešķirts tikai Igaunijai. Lielākajai daļai citu valstu - Lietuvai, Polijai, Čehijai, Ungārijai, Slovākijai, Slovēnijai un Latvijai - piešķirts nedaudz zemāks - A3 reitings. Horvātijai piešķirts vēl zemāks - A4 - reitings, bet Serbijai, Bulgārijai un Rumānijai - B reitings.

"Coface" veidotajā Centrāleiropas un Austrumeiropas lielāko uzņēmumu reitingā tiek iekļauti uzņēmumi no Bulgārijas, Čehijas, Igaunijas, Polijas, Horvātijas, Ungārijas, Rumānijas, Latvijas, Lietuvas, Serbijas, Slovākijas un Slovēnijas, kuru apgrozījums 2021.gadā sasniedza vismaz 300 miljonus eiro.

Finanšu pakalpojumu sniedzēji, bankas, apdrošināšanas sabiedrības, līzinga kompānijas un brokeri šajā sarakstā nav iekļautas. Reitingā netika iekļauti arī uzņēmumi, kuri līdz norādītajam datumam nebija iesnieguši finanšu datus. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses