Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Patērētāju gaumes tendences

Aptuveni pēdējā pusgada laikā lielu aktivitāti piedzīvo dažādi alus festivāli visā Eiropā. Pēc Covid-19 pandēmijas laikā ieviesto ierobežojumu mazināšanās alus darītavas ir aktīvas un cenšas izmantot katru iespēju, lai pastāstītu par jaunākajām tendencēm. Savukārt patērētāji kļūst aizvien atvērtāki jaunām idejām un produktiem.

Kopumā Latvijā un citur pasaulē pieprasītākie alus veidi ir Lager tipa, bet šogad Rīgā notikušajā starptautiskajā amatalus festivālā Rīga Pours bija iespējā iepazīties un nobaudīt arī jaunas alus tendences. Viena no tām ir augļu ali – viegli un ļoti piesātināti ar augļu un ogu garšām. Patiesībā, runājot par šo alus veidu, ir spēkā princips, jo vairāk ogu un augļu, jo labāk.

Cilvēku uztvere un gaume mainās – kādreiz šķita, ka Latvijas patērētājiem nepatiks IPA alus veids rūgtuma dēļ, taču izrādījās, ka Jaunanglijas IPA alus jeb saīsināti NEIPA, kas ir salīdzinoši nesen parādījies alus veids, garšo arī mūsu alus cienītājiem. Šis alus nav tik rūgts kā klasiskais IPA, bet ir salīdzinoši saldens. Lielai daļai Latvijas alus entuziastu šobrīd tā ir izvēle Nr. 1. Interesanti, ka daži Latvijā brūvēti Jaunanglijas IPA šobrīd tiek uzskatīti par vieniem no labākajām Eiropā!

Patērētāju paradumus ietekmē arī laikapstākļi, un tagad, kad aiz loga ir tumšais rudens, arī alus mūsu glāzēs kļūst tumšāks. Rudenī pieaug interese par porteriem, turklāt tendences liecina, ka daudzi portera baudītāji izvēlas alu, kas ilgstoši nogatavināts ozolkoka, piemēram, viskija, mucās.

Lai gan jēdziens "smūtijs" daudziem saistās tikai ar krāsainiem dzērieniem sulu bāros, šī tendence iezagusies arī alus pasaulē, un smūtiju ali kļūst aizvien populārāki. 50% un pat vairāk no šī alus veido dažādi augļi un ogas visdažādākajās kombinācijās. Tam ir arī biezāka konsistence, un šis alus gan pēc smaržas, gan izskata ļoti atgādina smūtiju. Ņemot vērā mūsu vēlmi pēc salda alus, likumsakarīga ir arī medalus popularitāte. 

Ja runājam par garšām un alus veidiem, kas Latvijā vēl nav "iedzīvojušies", tad jāmin skābais alus (starptautiski pazīstams kā Sour Ale). Lai gan kopumā mums patīk dažādi skābpiena produkti (kefīrs, paniņas), kā arī esam aktīvi skābo kāpostu un skābētu gurķu ēdāji, tiklīdz runa ir par alu, mēs dodam priekšroku saldākai tā versijai. Kopumā pasaulē šī tendence gan sākusi attīstīties tieši pēdējo piecu desmit gadu laikā. Svarīgi saprast, ka skābs alus, kas kontrolēti ar baktērijām (tādām pašām, kādas izmanto jogurta ražošanā) tiek padarīts skābs, nav tas pats, kas sabojājies un saskābis alus, tomēr ne visi alus cienītāji spēj noteikt atšķirību. Vēsturiski šis alus veids nāk no Beļģijas un Vācijas, un tagad tendence sāk pārņemt visu pasauli, tāpēc nākotnē, visticamāk, arī Latvijā par skābo alu dzirdēsim vairāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses