Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Ziņas

Spēj pielāgoties vīrusam © DIENA

Covid-19 pandēmija tā vai citādi ietekmējusi ikvienu tautsaimniecības sfēru. Izņēmums nav arī finanšu nozare, kurā, sākoties Covid-19 izplatībai Latvijā, klientu aktivitāte ievērojami kritās, taču tagad uzrāda atgūšanos. Arī paši tirgus dalībnieki, konkrētajā gadījumā bankas, ziņo par gatavību strādāt un finansēt ekonomiku.

Krīze kreditēšanu neaptur © DIENA

Vairāk nekā puse – 63% – Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka sarežģītākais izaicinājums, uzsākot biznesu, ir finansējuma piesaiste. To atklāj Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un kompānijas Norstat veiktais pētījums.

Zelts tiecas uz jauniem rekordiem © DIENA

Zelts kā maksājuma un uzkrājuma līdzeklis ir kalpojis jau gadu tūkstošiem. Pēdējās desmitgadēs gan runa vairāk ir par zeltu kā investīciju metālu, kas kalpo kā uzkrājums, lai aizsargātu naudu no inflācijas radītā pirktspējas zuduma un noder par glābšanas riņķi politiskās un ekonomiskās nestabilitātes brīžos.

Vai streiki draud ar tirgu zaudēšanu? © DIENA

Iekšpolitiskās konfrontācijas, kas vērojama Baltkrievijā, ietvaros par vienu no opozīcijas ieročiem cīņā pret prezidenta Aleksandra Lukašenko režīmu kļūst streiki Baltkrievijas lielajos, valstij piederošajos uzņēmumos.

Eksports rāda vēlmi atgūties © DIENA

Aizvien vairāk šķiet, ka "padsmit" procentu liels eksporta kritums, ko salīdzinājumā ar atbilstošu laika periodu pērn Latvija piedzīvoja pavasarī, ir palicis pagātnē. Jūnijā eksporta vērtība salīdzinājumā ar pagājušā gada sesto mēnesi ir kritusies par 1,4% līdz 978,6 miljoniem eiro. Savukārt 2020. gada pirmajā pusgadā eksporta vērtība sasniedza 6,05 miljardus eiro, gada laikā samazinoties par 230,4 miljoniem eiro jeb 3,7%, vēsta Centrālā statistikas pārvalde (CSP).

Zaļās iniciatīvas slīkst atkritumos? © DIENA

No šī gada 20. maija Rīgā mainījās atkritumu apsaimniekošanas kārtība. Saskaņā ar Rīgas pašvaldības atklātā konkursa rezultātiem galvaspilsētas atkritumu bizness tika sadalīts četrās daļās. Par jauno kārtību sākumā bija nelielas neskaidrības, jo pat daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem pienāca vēstules ar aicinājumiem pārslēgt atkritumu apsaimniekošanas līgumus.

Augošs tirgus pie krītošas peļņas © DIENA

Kopš Covid-19 izraisītā pirmā šoka zemākajiem punktiem šā gada martā atsevišķiem rietumvalstu biržas indeksiem ir izdevies pieaugt vairāk nekā par 50%. Tomēr kāpums lielā mērā balstījies uz ziņām par to, ka gan dažādu pasaules valstu valdības, gan centrālās bankas ir gatavas plaši atvērt makus, lai izvairītos no vispārēja tautsaimniecības sabrukuma, kas apjomu ziņā var izrādīties lielāks nekā postošā finanšu krīze pagājušās desmitgades otrajā pusē.

Rūpes par drošību internetā © DIENA

Covid-19 globālā pandēmija gan Latvijā, gan daudzās citās pasaules valstīs ir sekmējusi dažādu digitālo risinājumu aizvien plašāku izmantošanu. Par ikdienu daudziem cilvēkiem gan mūsu valstī, gan citur pasaulē kļuvis attālināts darbs. Jaunā paaudze apguvusi attālinātu mācīšanos. Gan privātpersonas, gan juridiskās personas virtuāli veic daudzus, dažādus finanšu norēķinus. Ierasta ir kļuvusi konferenču, diskusiju, vebināru, kā arī kultūras un sporta pasākumu skatīšanās internetā. Turklāt daudziem cilvēkiem par neatņemamu dzīves sastāvdaļu kļuvusi saziņa sociālajos tīklos. Taču, lai gan digitālie risinājumi sniedz ļoti daudz priekšrocību, tomēr jāņem vērā, ka arī virtuālajā vidē mēdz darboties krāpnieki.

Baltijas jūras reģiona forumā 5G Techritory vērtēs pirmā gada pieredzi 5G ieviešanā

No 11. līdz 12. novembrim Rīgā jau trešo reizi notiks viens no nozīmīgākajiem 5G tehnoloģiju pasākumiem – Baltijas jūras reģiona ekosistēmas forums 5G Techritory” pulcējot vadošus jomas ekspertus no visas pasaules. Šī gada foruma nosaukums Gads pēc 5G ieviešanas: pirmā pieredze un mācība nākotnei. Pielāgojoties situācijai pasaulē, pirmo reizi pasākums notiks virtuāli, konferences saturu straumējot no centrālās norises vietas Vefresh inovāciju kvartālā Rīgā, portālu Diena informē pasākuma rīkotāji.

FM nodokļu izmaiņas piedāvā sākt ar veselības apdrošināšanas obligāto maksājumu

Finanšu ministrija (FM) piedāvā ieviest nodokļu izmaiņas trijos posmos, sākotnēji iezīmējot veselības apdrošināšanas obligāto maksājumu piecu procentpunktu apmērā, nepalielinot kopējo darbaspēka nodokļu slogu, bet pārdalot valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI), iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) un solidaritātes nodokļa likmes, aģentūru LETA informēja FM.

Izaicinājumiem bagāts laiks © DIENA

Par Baltijas vērienīgāko jūras transporta pasažieru mezglu tiek uzskatīta Igaunijas galvaspilsētas Tallinas osta. Te jāpaskaidro, ka uzņēmums a/s Tallinas osta (igauņu valodā – Tallinna Sadam, angļu valodā – Port of Tallinn) juridiskā un administratīvā aspektā ietver gan ostu, kas atrodas tieši pašā Igaunijas galvaspilsētā, gan arī ostas ārpus Tallinas, bet Latvijas tūristiem Tallinas osta asociējas galvenokārt ar pasažieru ostu Igaunijas metropoles vecpilsētas tuvumā.

Prasīgie maksā mazāk? © DIENA

Kopš 2005. gadā Latvijas mobilo sakaru tirgū ienāca telekomunikāciju operators Bite, solot lētākas cenas nekā tās, ko piedāvāja jau esošie telefonsakaru operatori, šīs nozares tirgu var dēvēt par konkurences piesātinātu.

Šobrīd, paliekot bez papildspēkiem, šaujam paši sev kājā © DIENA

Lai gan faktiskā bezdarba līmenis Latvijā Covid-19 pandēmijas ietekmē pieaudzis aptuveni par 2,5% un atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem šī gada martā bija 7,3%, bet jūnijā – 9,8%, jau lauksaimniecības sezonas sākumā trauksmi cēla vietējie zemnieki, norādot, ka lauksaimniecībā trūkst darbinieku.

Starp optimismu un bažām © DIENA

Mūsu valsts ekonomikā ''negatīvo ziņu plūsmu sāk nomainīt pozitīvas ziņas, un arvien plašāks rādītāju loks apliecina, ka Latvijas ekonomika turpina atkopties no Covid-19 izraisītā šoka,'' visai optimistiski situāciju raksturo bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš.

Tallink Grupp zaudējumi pirmajā pusgadā sasnieguši 57,569 miljonus eiro

Igaunijas prāmju operatora Tallink Grupp apgrozījums šogad pirmajā pusgadā bija 219,892 miljoni eiro, kas ir par 49,4% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn, savukārt kompānijas zaudējumi pieauguši 5,5 reizes un sasnieguši 57,569 miljonus eiro, liecina Tallink Grupp publiskotais pārskats.

Vasaras iepirkšanās svētki © DIENA

Latvijas iedzīvotāji šovasar visai aktīvi iepērkas dažādos veikalos, un tas varētu būt skaidrojams gan ar to, ka beidzot tiek veikti tie pirkumi, kas tika atlikti ārkārtējās situācijas trijos mēnešos – aptuveni no 12. marta līdz 9. jūnijam –, gan arī ar to, ka Latvijā un arī citur pasaulē joprojām pastāvošo ierobežojumu dēļ veikalos nonāk tā nauda, kas citos gados tika iztērēta par dažādiem kultūras un izklaides pasākumiem, kā arī par tāliem ārvalstu ceļojumiem.

Latvijas IKP kritums otrajā ceturksnī sasniedzis 9,8%

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad otrajā ceturksnī, pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem ātrā novērtējuma datiem, samazinājies par 9,8%, salīdzinot ar 2019.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.