Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Prom no dzīvokļa Rīgā

Rīgas mikrorajonu sērijveida dzīvokļu cenu kritums, kas vērojams septembrī, ir jauna indikācija mājokļu tirgū. Šogad arī izjūtam noturīgu pieprasījumu pēc aizdevumiem privātmāju iegādei vai būvniecībai, kas liecina, ka daļa no dzīvokļu īpašniekiem un īrniekiem ir gatavi krasai dzīvesveida un vietas maiņai, lai tiktu pie savas privātmājas.

Ja vērtē izsniegto aizdevumu skaitu, salīdzinot ar 2021. gadu, šā gada trešajā ceturksnī bijis pieaugums 44% apmērā, bet finansējuma apjoma ziņā kāpums bija pat 59%. Šī tendence pamatā aptver klientus, kuri savas mājas būvniecībai iepriekš bija gatavojušies – iegādājušies zemi un izstrādājuši mājas projektu. Neskatoties uz cenu pieaugumu un izaicinājumiem, kas saistīti ar materiālu pieejamību, cilvēki tomēr izšķīrās par labu tam, lai realizētu savu ieceri līdz galam. Tuvākajā laikā var prognozēt nelielu samazinājumu, jo ir skaidrs, ka šogad uzbūvēt mājokli vairs nevar paspēt, tāpēc darbi tiek atlikti uz nākamo gadu. 

Vidējā summa, kuru cilvēki aizņemas mājokļa būvei, ir 150 tūkstoši eiro. Domājot par iespējām atmaksāt aizņēmumu, būtu jāņem vērā Euribor likmes kāpums. Salīdzinājumam: ja kredīts 100 tūkstošu eiro apmērā uz 20 gadiem tika ņemts šā gada maijā, ikmēneša maksājums būtu ap 500 eiro. Šobrīd tie jau būs 600 eiro, un Euribor likmes kāpums vēl varētu turpināties. Ņemot vērā cenu kāpumu praktiski visās jomās, ģimenēm, kas vēlas būvēt privātmāju, kopējiem ienākumiem vajadzētu būt vismaz 2500–3000 eiro pēc nodokļu nomaksas.

Vērtējot to, kuru cilvēki izvēlas kā savu nākamo dzīvesvietu, populārākā nemainīgi ir Pierīga, it īpaši Ādažu, Mārupes, Ropažu, Siguldas novadi, kā arī Carnikava, Ikšķile un Garkalne. Tālāk no Rīgas dominē lielākās pilsētas Vidzemē un Kurzemē. Pēdējos gados ir daudz gadījumu, kad attālinātu darba iespēju dēļ cilvēki pilnībā izmaina savu dzīvesveidu, piemēram, no dzīvokļa Teikā pārvācoties uz privātmāju Valmierā vai Cēsīs. Nav taisnība, ka banka nekreditē projektus, kas atrodas tālāk par 100 kilometriem no Rīgas. Taču ir taisnība, ka darījuma nosacījumi būs atšķirīgi tad, ja māju būvē pieprasītā un apdzīvotā vietā, vai arī izvēlas nomaļu vietu, kurā nekustamā īpašuma tirgus faktiski nav.

Populārākā jaunbūvējamo privātmāju platība ir aptuveni 100–150 kvadrātmetru, un apkurei lielākā daļa izvēlas dažāda veida siltumsūkņus, kā arī jau projektā paredz saules paneļu uzstādīšanu. Izplatītākās barjeras, kas cilvēkus aizkavē realizēt sapni par privātmāju, ir trīs: finansējuma nepietiekamība, ierobežots zemes piedāvājums, kā arī grūtības atrast uzticamu būvdarbu veicēju par pieņemamu cenu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kad klasiskā reklāma nav variants, jādomā radoši

Dzīvojot dinamiskās konkurences apstākļos, kur auditorijas uzmanība ir augstvērtīga deficīta prece, par kuru notiek nepārtraukta cīņa, uzņēmumiem un to zīmoliem ir vitāli svarīgi prast izcelties ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses