Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 31. augusts
Aigars, Vilma

Mācīties var dažādi

Tehnoloģiju attīstība un darba tirgus tendences mūsdienās maina veidu, kādā mācāmies un iegūstam izglītību. Arvien aktuālāks kļūst jautājums par mūžizglītību un dažādu izglītības veidu un formu kombinēšanu – paralēli tradicionālajām studiju formām (gan akadēmiskajām, gan profesionālajām) ir arvien plašāka dažādu kursu un mācību izvēle, kas ļauj papildināt jau iegūtās zināšanas, regulāri atjaunot prasmes un saglabāt konkurētspēju darba tirgū. Īpaši spilgti tas izpaužas informācijas tehnoloģiju (IT) jomā, kas mainās un attīstās ļoti strauji.


Sekojot pasaules tendencēm, vairāki tehnoloģiju nozares uzņēmēji ir apvienojušies un radījuši StartSchool – 12 mēnešu ilgu mācību programmu, kas atšķiras no līdz šim pierastām izglītības pieejām, jo tā ir pilnībā balstīta tikai praksē un sniedz iespēju iegūt prasmes, ko uzreiz pielietot darbā.

Galvenā atšķirība starp šo programmu un, piemēram, augstāko izglītību ir tā, ka augstākās izglītības uzdevumi un mērķi ir plašāki. Augstākā izglītība maina domāšanas veidu, palīdz atrast kopsakarības, pētīt, analizēt un izdarīt secinājumus.

Augstākās izglītības programmas un tehnoloģiju uzņēmēju iniciatīva nav savstarpējā tiešā konkurencē, tās nevar aizstāt, bet var papildināt viena otru, tieši tāpēc strādājam pie sadarbības ar Rīgas Tehnisko universitāti un esam atvērti arī citai sadarbībai.

Covid-19 pandēmijas gadu nestās pārmaiņas un tehnoloģiju attīstība nodrošina to, ka patlaban studenti tiešsaistē var apgūt kursus daudzās universitātēs visā pasaulē un izlases veidā noklausīties tikai tos atsevišķos kursus, kas viņiem ir saistoši attiecīgajā brīdī. Tajā pašā laikā aug arī pieprasījums pēc bakalaura un maģistra studijām, kas nozīmē ilgtermiņa saistības. Kāpēc visas šīs mācību formas var pastāvēt vienlaikus un tām ir pieprasījums? Galvenokārt tāpēc, ka tās ir pavisam atšķirīgas pieejas.

Izvēloties piemērotāko izglītības ieguves formu, jāņem vērā arī izvēlētā nozare, piemēram, karjera medicīnā, arhitektūrā, jurisprudencē un daudzās citās jomās nav iedomājama bez vairāku gadu studijām, bet programmēšanā vai sava uzņēmuma dibināšanā augstākā izglītība nereti nav primārā vajadzība. Programmēšanā primāri tiek vērtēta prasme risināt problēmas. Tajā pašā laikā, ja ir vēlme kāpt pa karjeras kāpnēm, tad arī tehnoloģiju jomā būs vajadzīga augstākā izglītība.

Vēl svarīgs aspekts ir cilvēka rakstura īpašības, spēja mācīties patstāvīgi, plānot laiku un motivēt sevi. Ir cilvēki, kuriem daudz vairāk patīk mācīties savā tempā, attiecīgi izmantojot pašvadītas mācīšanās platformas, un ir tādi, kuri dod priekšroku studijām tradicionālākā izpratnē, apmeklējot lekcijas, veidojot grupu darbus un diskutējot ar pasniedzējiem. Mūsdienās katram ir iespējams izvēlēties piemērotāko mācīšanās variantu.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses