Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Pilsētas jaunā seja

Ja cilvēkam nav šerminošas nepatikas pret augstceltnēm un iedzimts vertigo (paniskas bailes no augstuma), SIA Merks būvētās Skanstes virsotnes mazdārziņu, vienstāva garāžu un noplucinātu laukumu rajonā no jauna topošajā multifunkcionālajā kvartālā viņam patiks. Tepat jau rosās Arēna Rīga sporta sacensību un koncertu apmeklētāji, Olimpiskā sporta centra kustību cienītāji, Latvijas krājbankas klerki, nākotnē te vēl tapšot labiekārtoti parki, biroju ēkas, veikali un sabiedriskās būves.

Mājoklis pilsētniekam


Pirmo divu augstceltņu dzīvokļu vairākums jau pārdoti vai rezervēti, otrās divas pagaidām vēl neslejas augstāk par pirmajiem diviem stāviem, kur atradīsies autostāvvietas, ratiņu un velosipēdu novietnes, kā arī saimniecības telpas katram dzīvoklim. Tomēr paraugdzīvokļa kvalitāte ir neapšaubāma, un attīstītāja pārstāve Ieva Lāce sola tādu saglabāt arī pēc kāda laika nododamajās ēkās.

Ziemassvētkus jaunajos dzīvokļos svinēšot pirmās augstceltnes iemītnieki. Ēka būs gatava reizē ar apkārtnes labiekārtošanu, lai cilvēkiem nebūtu jālaipo pa būvlaukumu. Otrajā iedzīvotāji ievāksies vēl pēc pusotra mēneša.

Dzīvokļus te pērkot lielākoties jauni, dinamiski cilvēki, kam tīkams pilsētas dzīvesveids. Pirmajos divos cokolstāvos paredzētas novietnes bērnu ratiņiem, velosipēdiem, slēpēm u.tml. sezonas lietām, ko parasti iegādājas kustīgi ļaudis.

Terases, balkonus un lodžijas iegūs ne tikai divu augšējo stāvu penthouse dzīvokļu iemītnieki - tās ir visos mitekļos. Daļai ir noapaļoti trīsstūrveidīga forma, ļaujot uz tām novietot āra mēbeles. Lai iedzīvotāji nesāktu paši aizdarināt lodžijas ar atšķirīgiem stiklojumiem, tām jau ierīkotas atvelkamas plaknes. Skats no augšstāva terases uz visām pusēm vēl ir zaļš un plašs - ja vien to neaizēnos citu augstceltņu stāvi, te lūkoties tālēs būs daudz patīkamāk nekā no Purvciema jaunbūvju augšstāvu terasēm.

Sola transportu


Par skolu un bērnudārzu izvēles bagātību jaunā tuvējā centra iemītniekiem laikam nebūs iemesla žēloties, taču pagaidām līdz sabiedriskajam transportam Kr.Valdemāra ielā sanāk 10-15 minūšu pastaiga. Attīstītājs ar Rīgas domi apspriežot iespēju iekārtot jaunu sabiedriskā transporta līniju pa Skanstes ielu, kas pie plānotās nākotnes apdzīvotības šajā apkaimē - ap 8000 jaunpienācēju - būs patiesi vajadzīga.

Mājās būs centrālā apkure, ūdensvads un kanalizācija. Kā jau augstceltnēs, kuru iemītnieki Rīgā pagaidām pakļauti lielākam riskam ugunsdzēsēju nepietiekamās lielmāju dzēšanas pieredzes dēļ, nopietni domāts par ugunsdrošību - līdz ar lokālo signalizāciju dzīvoklī ir dūmu detektori koridoros un automātiska elektrības atslēgšana trauksmes gadījumā, kā arī iespēja darbināt liftus ar autonomiem ģeneratoriem.

***

Skanstes virsotnes


Attīstītājs un būvnieks: SIA Merks

Ēkas: četras 24 stāvu augstceltnes

Dzīvokļu skaits: 520

Dzīvokļu platība: 40-150 m2

Cena: 2000-3000 EUR/m2 ar pilnu apdari (3 varianti)

Autostāvvietas cena: EUR 15 000

Noliktavas cena: EUR 2400

Nodos ekspluatācijā: no 2008.gada rudens

Vairāk informācijas www.skanstesvirsotnes.lv

Avots: Merks

***

Eksperti vērtē

Pēteris Bajārs, arhitekts * * * *


Visas pasaules nelaimes sākas no salīdzināšanas. Nebūtu Merks pirms pāris gadiem veiksmīgi realizējis Viesturdārza mājas, varbūt arī Skanstes virsotnes liktos labu labais produkts. Šobrīd - tik tādi uzprišināti Pļavnieki. Nav jau man nekas pret Pļavniekiem - arī guļamrajonu blokmājām patērētājs atradīsies. Te vairāk domāju par to, ka dzīvojam 2008.gadā, bet domāšana iestrēgusi ap 90.gadiem.

Ēkas ir korektas. Nelietošu vārdu arhitektūra, precīzāk būs - būvniecība. Uzceltas skaisti, apdare kvalitatīva. Trīsistabu demo dzīvoklis ir 93 m2 plašs, kas ir par padsmit kvadrātmetriem vairāk nekā citos jaunajos projektos. Iztirgoti ēku zemākie stāvi - augša patukša. Vai tas tādēļ, ka ar katru stāvu augstāk skrien arī kvadrātmetra cenas, vai tādēļ, ka ugunsdzēsības dienests joprojām nav apguvis mākslu evakuēt tos, kas mīt virs 12.stāva?

Andra Šulca, arhitekte * * *


Tik tuvu, bet tik tālu - pāri Skanstes ielas mazdārziņu zaļā paklāja pārpalikumiem pagaidām vientulīgi slejas trīs no projektā paredzētajiem četriem Skanstes virsotņu apjomiem. Pārskatot citus somu arhitektu biroja KVA architects realizētos projektus, nākas secināt, ka šis un daudzdzīvokļu namu projekts Tallinā (2002.gads) ir vienīgie (!) mājokļu projekti biroja apjomīgajā, apmēram 60 darbu sarakstā. KVA architects specializācija ir liela mēroga industriālas būves, starp realizētajiem projektiem atrodamas arī biroju ēkas un dažas viesnīcas. Tas, iespējams, izskaidro sajūtu, ka, lai arī ēkās realizētas vai vēl īstenojamas to lietotājam draudzīgas idejas - katram dzīvoklim savs balkons vai terase, bērnu rotaļu laukumi, divriteņu un bērnu ratiņu noliktavu telpas u.c., ēku arhitektūra sevī iemieso atsvešinātību un noslēgtību.

Ilvars Metnieks, Nekustamo īpašumu attīstītāju asociācija * * * * *


Izvēlētais pilsētas attīstības rajons ir sevišķi izteiksmīgs ar Rīgai neraksturīgu plašuma efektu, kas šo vietu padara īpaši atšķirīgu un jaunveidīgu no citām apbūves vietām. Mājoklis šādā pilsētas teritorijā, turklāt vēl 24 stāvu augstceltnē, varētu būt stilīgs pasākums noteiktā iedzīvotāju vecuma un uzskatu grupā, kas necenšas sevi asociēt ar konvencionālajiem dzīves telpas stereotipiem. Projekts sauc pēc neapjaušamām tālēm un neizsmeļamām iespējām saulainajā nākotnē. Tā Urbānā varenība un attīstības ideoloģiskais virziens ir pēdējā laika savdabīgākais un oriģinālākais pienesums pilsētas apbūvē. Projekts padara Rīgas centra jauno pilsētvidi ne vien daudzveidīgāku un interesantāku, bet arī sniedz augstvērtīgu piemēru teritorijas līdzsvarotā un tālredzīgā attīstībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses