Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

34 stundas drauga iegūšanai

Pēc iepazīšanās ar jaunu cilvēku pietiek veltīt viņam 11 tikšanos pa trim stundām, lai izveidotos spēcīga emocionālā saikne.

Cilvēkam kā sociālai būtnei ilgstoša vientulība nenāk par labu, tādēļ instinktīvi tiecamies meklēt draugus. Diemžēl ne visi zina, kā tikt pie uzticama, atbalstoša cilvēka, ar ko varētu pavadīt kopā laiku un uz ko paļauties grūtību brīžos. Kamēr domubiedru meklēšana un attiecību veidošana paliek katra paša ziņā, pētnieki nākuši klajā ar zinātniski izstrādātu formulu draudzības dibināšanai.

Galvenais secinājums droši vien nevienu nepārsteigs – draudzībai jāvelta laiks. Galu galā arī labākie bērnības draugi daudziem bijuši tie, ar kuriem daudzas stundas pavadītas smilšukastē, sporta laukumā vai vienā skolas solā. Taču Oksfordas Universitātes pētniekiem izdevies precīzi izmērīt, cik ilga komunikācija nepieciešama draudzīgu attiecību izveidošanai. 

2040 minūšu

Atklājuma autors ir Lielbritānijas speciālists Robins Danbars, kurš savulaik izvirzīja teoriju, ka cilvēks spēj uzturēt stabilas sociālās attiecības ar ierobežotu personu loku. Tagad Oksfordas Universitātes profesors izanalizējis vairāk nekā divu tūkstošu personu iepazīšanās vēsturi un, balstoties uz iegūtajiem datiem, izveidojis matemātisku formulu.  

Tā nosaka, ka no iepazīšanās brīža līdz draudzīgu attiecību izveidošanai cilvēkiem ar līdzīgiem uzskatiem nepieciešamas 2040 minūtes. Protams, ne jau nepārtrauktā komunikācijā. Piecarpus mēnešu ilgā periodā satiekoties 11 reižu un ikreiz vidēji pavadot kopā trīs stundas un četras minūtes, starp diviem cilvēkiem izveidojas pietiekami cieša emocionālā saikne, lai to uzskatītu par draudzību. Jāuzsver gan, ka šis laiks jāpavada abiem saistoši un interesējoties vienam par otru. Tieši tādēļ ne vienmēr par draugiem kļūst kolēģi, kuri tuvumā atrodas pat astoņas stundas dienā

Nemitīgi meklē draugus

Pētījumā arī noskaidrots, ka vidēji vienam cilvēkam ir pieci labi draugi, kuriem var "paraudāt uz pleca". Tieši atbalsts grūtos brīžos tiek uzskatīts par īstas draudzības rādītāju un svarīgāko drauga īpašību.

Pētījums arī apstiprinājis pieņēmumu, ka cilvēki allaž lūkojas pēc socializācijas. Divas trešdaļas dalībnieku atzinuši, ka aktīvi cenšas pievienot savam draugu lokam jaunus dalībniekus

"Draudzība ir visnozīmīgākais cilvēka psiholoģisko un fizisko veselību, kā arī labsajūtu ietekmējošais individuālais faktors. Šis pētījums parāda, ka divām trešdaļām no mums ir labākais draugs, kas sniedz emocionālo atbalstu un padomu, kad tas ir visnepieciešamākais. Tas padara draugu meklēšanu un draudzības uzturēšanu par ļoti svarīgu uzdevumu," izplatītajā paziņojumā skaidro profesors Danbars.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Tētis televizorā un sapņos

Tēvs klusums ir autobiogrāfiska, bet ne strikti dokumentāla drāma par meitas ilgām kaut uz brīdi sastapt savu tēvu divatā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata