Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Zāles pret novecošanu – jau pēc pieciem gadiem

Biotehnoloģiju uzņēmumos ieplūst ļoti daudz naudas līdzekļu, kas ļauj augstā tempā izstrādāt metodes ķermeņa novecošanas apturēšanai.

Gadsimtiem ilgušie mūžīgās jaunības avota meklējumi XXI gadsimtā piedzīvo jaunus ziedu laikus. Vienīgi šoreiz avantūristi neklejo pa tumšām alām vai džungļiem un arī alķīmiķi nemaisa brīnumdziras, bet risinājums tiek meklēts ar moderno tehnoloģiju palīdzību. Izslavētajā inovāciju citadelē – Silīcija ielejā – pat izveidojusies jauna apakšnozare, kurā strādājošie biotehnoloģiju uzņēmumi rada zāles pret novecošanu. Optimistiskākie uzstāj, ka jau pēc pieciem gadiem spēs piedāvāt līdzekļus, kas ne vien apturēs ķermeņa novecošanu, bet pat pavērsīs bioloģisko pulksteni pretējā virzienā. Proti, liks cilvēkam justies un izskatīties jaunākam.

Mūžīgā jaunība cilvēkus intriģējusi kopš senseniem laikiem. Visvairāk tā vilinājusi turīgos un ietekmīgos, tādēļ dažādi imperatori un bagāti tirgotāji ieguldījuši prātam neaptveramus līdzekļus meklējumos, lai savu luksusa dzīvi varētu baudīt pēc iespējas ilgāk. Mūsdienās nekas daudz nav mainījies. Paraugoties lielāko investoru sarakstā, uzreiz redzams, kurus ilgdzīvošana interesē visvairāk. Interneta tirgotavas Amazon īpašnieks Džefs Beizoss investējis trīs miljardus ASV dolāru jaunuzņēmumā Altos Labs. PayPal līdzdibinātājs Pīters Tīls finansē Methuselah fondu, kas sola cilvēkiem 90 gadu vecumā justies tikpat kustīgiem kā 50 gados. Jaunākais dalībnieks šajā sarakstā ir šobrīd ļoti populārā mākslīgā intelekta risinājuma ChatGPT izstrādātāja OpenAI izveidotājs Sems Altmens, kurš nupat aplaimojis jaunuzņēmumu Retro Biosciences ar 180 miljonu dolāru investīciju.

ZINĀTNE PRET VECUMU

Nauda pati par sevi, protams, neatceļ novecošanas problēmu. Taču to solās risināt atšķirīgā pieeja. Senatnē bagātnieki vienkārši lūkojās pēc kāda brīnuma, piemēram, cerot atrast kādu mītisku jaunības avotu, par kura eksistenci klīda runas, taču neviens to īsti nebija redzējis, vai paļāvās, ka alķīmiķiem izdosies nejauši tikt pie laimīgās formulas, toties tagad visa pamatā ir precīza zinātne. Jaunuzņēmumi koncentrējas uz kādu konkrētu organisma procesa izpēti un mainīšanu. Līdz ar to rezultāti ir ātrāk sasniedzami un izmērāmi. Turklāt daži veiksmes stāsti jau ir. 

Pētnieku uzmanību piesaistījusi arī jauna zāļu grupa – senolītiskie līdzekļi. Tie spēj cilvēka ķermenī neitralizēt novecojušās šūnas, lai dotu vietu jaunām. Šādus medikamentus šobrīd izstrādā 20–30 kompāniju, un pirmie eksperimenti ar pelēm ir iedrošinoši. Pēc ārstēšanas kursa vecie grauzēji kļuva jauneklīgi un atguva veselību.

"Daudzas no šīm zālēm mēs jau saprotam un lietojam dažādiem mērķiem, tāpēc mums nav jāizstrādā tās no jauna," portālam Mail Online stāsta grāmatas Ageless: The New Science of Getting Older Without Getting Old/Jaunā zinātne – novecot, nekļūstot vecam autors Endrū Stīls. Uzskatāms senolītiskās ārstēšanas piemērs ir dasatinība, ko izmanto ķīmijterapijā, un kvercetīna – augļos un dārzeņos atrodamas molekulas – kombinācija. Lietoti kopā, tie noņem novecojušās šūnas, kas ir atbildīgas par daudzām ar novecošanu saistītām problēmām.

PĀRPROGRAMMĒ ŠŪNAS

Vēl viens vispārējs pretnovecošanas līdzeklis varētu būt metformīns. Pirmo reizi apstiprinātas 1994. gadā otrā tipa diabēta ārstēšanai, šīs zāles ir parādījušas potenciālu pagarināt dzīves ilgumu, uzlabojot asinsvadu veselību.

Stīls neizslēdz iespēju, ka pirmos ārstniecības līdzekļus varētu sākt izmantot jau ap 2028. gadu. "Iespējams, sākumā tie nebūs paredzēti novecošanas, bet gan kādas konkrētas slimības ārstēšanai. Taču varbūt pēc desmit gadiem mēs tos jau izmantosim novecošanas apturēšanai," uzsver autors.

Ne mazāk ambiciozi plāni ir Altos Labs, kas strādā pie šūnu pārprogrammēšanas, lai tādējādi apturētu to novecošanu. Viņi savā komandā piesaista prominentākos nozares zinātniekus, algojot tos pat par miljonu dolāru gadā. Mērķis ir skaidrs: padarīt cilvēka dzīves aktīvo periodu pēc iespējas ilgāku. Agrīnie pētījumi rāda, ka tas izdodas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

"Plastiskā ķirurģija" – arī vikingiem

Lai arī plastiskā ķirurģija ziedu laikus piedzīvo šajā gadsimtā, fundamentāla ārējā izskata mainīšana mūsu reģionā tika praktizēta jau vismaz pirms tūkstoš gadiem.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata