Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Šī nav kārtējā Koenu filma

Jāatzīst, ka pēdējos desmit gados sērijveida slepkavām, neatrisinātajiem noziegumiem un kriminālistikai veltītais audiovizuālā satura apjoms ir izpleties eksponenciāli.

LĀSTS JEB ROBERTS DĒRSTS PAR DZĪVI UN NĀVI/THE JINX: THE LIFE AND DEATHS OF ROBERT DURST

REŽ. ENDRŪ DŽAREKI

★★★★★

Viss, kas ir aizdarināts ar "balstīts patiesos notikumos", ļāvis straumes platformām vien liet klāt šī temata eļļu vēl, vēl un vēl, tādējādi ražojot neskaitāmi daudz stundu par stindzinošām krimināllietām. Skumjai karikatūrai līdzīgs precedents notika šī gada pavasarī, kad Netflix miniseriāls Ziemeļbrieža mazulis/Baby Reindeer (2024), fikcionāls darbs par stalkerismu, kas arī ir balstīts "patiesos notikumos", nonāca uz ekrāniem. Drīz vien skatītāji aizrāvās ar minējumiem, apsūdzībām un to pašu stalkerismu, meklējot seriāla prototipus jeb reālās personas. Tas rezultējās ar kiberbulingu un apliecināja to, ka globālo auditoriju veido, motivē un angažē saturs, ko tā patērē.

Tomēr šis un vēl citi neseni piemēri, kuros skatītāji šķetina filmā vai seriālā redzēto, piedāvā jaunu fenomenu – psihologi to dēvē par dīvāna detektīva (armchair detective) pašapziņu, kas itin teicami raksturo mūsu laikmetu. Mēs esam redzējuši neskaitāmas tiesas prāvas (un to inscenējumus), zinām, kā notiek autopsija un pierādījumu apkopošana. Balstoties tajā, mūsos pamostas izmeklētājs pārcilvēks, kurš apšauba profesionāļu kompetenci, jo mēs "taču zinām, kā izmeklēšanas noris". Šajā kontekstā visnotaļ unikāls ir dokumentālais seriāls Lāsts jeb Roberts Dērsts par dzīvi un nāvi/The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst (2015–2024), kas tapis vairāk nekā desmit gadu, bet tā turpinājums jeb otrā sezona salīdzinoši nesen ir nonākusi ekrānos.

Vispirms jāteic, ka Lāsts, kuru veidojis režisors Endrū Džareki un viņa komanda, ir kas līdzīgs labākajām brāļu Koenu filmām – tajā absurdā krimiķa virknes pārspēj mūsu izdomas spožākos brīžus. No ainas uz ainu ir nepieciešams piesaukt: nu, nevar būt! Bet ir. Neparasts galvenais varonis Roberts Dērsts, kurš nāk no turīgajām Manhetenas nekustamo īpašumu dinastijas aprindām, ekscentriski draugi, viltus identitātes, pazudusi sieva, vēl divas nāves – viena par otru dīvainākas – un daudz noslēpumu. Kad Robertu pirmajā Lāsta sezonā sāk intervēt režisors, visi rūpīgi būvētie alibi pavedieni izirst, tomēr mēs ātri vien atskāršam, ka izmeklētāji līdztekus tiesu sistēmā strādājošajiem ir arī kinoveidotāji, kuri Dērsta biogrāfijā ir iedziļinājušies neticamā detalizācijā. Starp citu, Džareki 2010. gadā veidoja biogrāfisko drāmu Mīla un noslēpumi/All Good Things ar Raienu Goslingu un Kirstenu Danstu – tās pamatā ir Dērsta dzīve. 

Ar šīs filmas tapšanas faktu aizsākās Džareki un Dērsta "interviju draudzība". Dērsts ir sīciņš, kalsns sešdesmitgadnieks, kuru 2001. gadā tiesā attaisnoja par kaimiņa nogalināšanu un sadalīšanu Galvestonā Teksasā. Tomēr tieši šajā laikā Dērsts izlikās par mēmu sievieti, valkājot parūku un cerot piesavināties kaimiņa identitāti. Kamdēļ Dērstam nācās izlikties par sievieti? Faktiski ar šo jautājumu sākas Lāsta pirmā sezona, kas skrupulozi un neticami aizraujoši atgriež tālākā pagātnē. Joprojām tiek uzskatīts, ka Dērsts par savas pirmās sievas pazušanu 1982. gadā zina vairāk, nekā viņš stāsta. Tāpat arī viņa labākās draudzenes, Lasvegasas gangstera meitas, nāve met ēnu uz viņu pašu. 

Jāsaka, ja nebūtu Džareki, kurš dokumentālajos sēriju kadros arī parādās, nebūtu atrasts kāds būtisks pavediens, kas padarīja nu jau mirušā Dērsta pagātni nedaudz skaidrāku. Tomēr lielajā "noziegumu šovu" jūrā Lāsts ir viens no aizraujošākajiem XXI gadsimta dokumentālajiem seriāliem, kas ar staltu muguru un inteliģentu atjautību apgāž tēzi, ka kriminālistikas dokumentālais kino ir izsmēlis sevi. Ir jāatrod varonis, kura dzīve ir lielāka par kino. 


KINO IESAKA DĀRTA CERIŅA

Dokumentālo un mokumentālo seriālu izlase

MĒĢINĀJUMS/THE REHEARSAL

(2022–) ★★★★

Nātans Fīlders ir tukšgaitas humora pionieris un klusais revolucionārs – to apliecina gan šis sociālais, daļēji dokumentālais eksperiments, gan arī visnotaļ veiksmīgais seriāls Lāsts/The Curse (2023) ar Emmu Stounu. Šajā kvazidokumentālajā seriālā līdz sveškaunam un paškaunam Fīlders aicina brīvprātīgos "inscenēt" dažādas situācijas.

Kur skatīties: Tet+, Go3 un LMT viedtelevīzijā

 

ZVĒRINĀTO PIENĀKUMS/JURY DUTY

(2023) ★★★★

Viens no neordinārākajiem dokumentālās fikcijas žanra piemēriem – ASV tiesu sistēmas zvērināto lokā ir aktieri un viens zvērinātais (Ronalds Gladens), kurš neapzinās, ka ir daļa no seriāla un viss ir… inscenējums. Kad ir iedegtas visas ētikas sarkanās lampiņas, mokumentālā jeb viltus dokumentālā seriāla epizode var sākties.

Kur skatīties: Amazon Prime, AppleTV+

 

IZLIECIES, KA ŠĪ IR PILSĒTA/PRETEND IT’S A CITY

(2021) ★★★★

Frena Lībavica ir ņujorkiešu dzīvesveida, šerpā humora un "vajadzēja jau vakar" ikona. Kultūras kritiķe džinsos, kuras ilggadējais radošais partneris Mārtins Skorsēze ir šī seriāla veidotājs, ir izcila dokumentālā seriāla varone. Pirmkārt, viņa necieš rakstīt, un, otrkārt, publiska izteikšanās bez aplinkiem ir viņas pazīstamības pamatā. Pārlaicīgs pilsētas un personības portrets, kurā katrs var atbrīvot savu iekšējo ciniķi.

Kur skatīties: Netflix

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Latvijas nodokļi uz Baltijas fona

Ap Latvijā iecerēto nodokļu reformu saceltā ažiotāža tostarp raisījusi arī interesi, kādas tad īsti ir nozīmīgākās nodokļu likmes un atsevišķi, iedzīvotāju maciņus tieši skaroši parametri abās...

Nakts vilcienu renesanse Eiropā

Pirms gadiem divdesmit jau šķita, ka nakts vilcienu ēra Eiropā ir neatgriezeniski beigusies, jo lēto cenu aviokompānijas steidza cita citu pārspēt ar izdevīgākiem piedāvājumiem, kas daudziem šķi...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata