Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Pret ienaidniekiem stiprākai draudzībai

Draudzība ne vienmēr ir jauka un sirsnīga. Dažkārt tā izpaužas kā grupveida agresija pret citādi domājošajiem, un tam ir būtiska nozīme attiecību stiprināšanā – gan vīriešu, gan sieviešu vidū.

Oklahomas štata universitātes pētnieki aptaujāja 1183 cilvēkus ASV un Indijā par attiecībām ar sava dzimuma draugiem. Dalībnieki tika lūgti novērtēt skalā no viens līdz septiņi, cik lielā mērā viņi vēlētos redzēt dažādas uzvedības iezīmes labākajā draugā. Šīs iezīmes bija laipnība, uzticamība, ļaunprātība, vienaldzība, ekspluatējoša uzvedība, līdzība, fiziskais tuvums, draudzīgums un objektivitāte konfliktos.

Rezultāti apstiprināja to, ko daudzi no mums izjutuši pašu dzīvē: mēs vēlamies, lai draugi ir jauki pret mums, bet asi pret mūsu ienaidniekiem. Savukārt pret svešiniekiem vai neitrāliem cilvēkiem vislabāk izturēties laipni, lai nenonāktu neveiklā situācijā, uzskata pētījuma dalībnieki.

"Tā kā aptaujāto personu draugi mijiedarbojas arī ar citiem cilvēkiem, tostarp viņu sāncenšiem, mēs guvām apliecinājumu, ka cilvēki dažreiz varētu dot priekšroku tādiem draugiem, kuru uzvedībā ir vairāk zvērības pret ienaidniekiem, nevis tikai brālīga mīlestība pret pašiem aptaujātajiem," žurnālā Evolution and Human Behavior raksta amerikāņu psihologi. Viņi to skaidro ar instinktu diktētu rīcību nodrošināties ar tādu uzticamo cilvēku loku, kas spētu pasargāt konfliktu gadījumos. Šādās situācijās pat esam gatavi pievērt acis uz draugu nelikumīgo uzvedību, ja vien tas palīdz mūsu pašu cīņā ar ienaidniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata