Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

No Rīgas Klusajā okeānā

Izveidota interaktīva karte, kas parāda, kur nonāktu katras mājas iedzīvotājs, ja raktos tieši cauri zemeslodei.

Droši vien pasaulē būs pagrūti atrast cilvēku, kurš bērnībā, lūkojoties uz globusu vai zemeslodes attēlu, nebūtu domājis, kur tieši viņš izlīstu virszemē, ja tagad sāktu rakt dziļu bedri sev tieši zem kājām. Beidzot uz to iespējams saņemt ļoti precīzu atbildi, jo daži entuziasti izveidojuši interneta vietni, kur interaktīvā kartē tiek parādīta jebkura pasaules nostūra pretējā vieta uz zemeslodes.

Lai arī skaidri saprotams, ka izrakties cauri mūsu planētai ir faktiski neiespējami ne tikai lielā attāluma, bet arī ģeoloģisko šķēršļu dēļ, interesi tas nemazina. Un tātad, kur mēs nonāktu, ja no Rīgas taisnā ceļā dotos lejup?

EIROPIEŠI NONĀK ŪDENĪ

Izrokoties cauri Zemes garozai, izkaļot tuneli klints cietajā mantijā, brīnumainā kārtā izdzīvojot verdošajā, šķidrajā ārējā kodolā un noslēgumā pievarot 5000 grādu karsto, cieto metāla lodi, kāds esot iekšējais kodols, lai vēlreiz veiktu visu šo pašu ceļu otrā virzienā, mēs nonāktu Klusā okeāna dienvidu daļā, daudzus desmitus kilometru uz austrumiem no Jaunzēlandes. Pēc 12 870 kilometru garā ceļojuma cauri planētai ūdenī attaptos arī mūsu kaimiņvalstu iedzīvotāji un līdzīgs liktenis gaidītu gandrīz visus eiropiešus. Labākajā gadījumā tie nonāktu uz kādas sīkas salas okeānā. Vienīgi Madrides un dažu tās tuvumā esošo Spānijas reģionu iedzīvotājiem palaimētos "izbāzt galvu" uz sauszemes Jaunzēlandē. No Seviljas un Malagas pat varētu nokļūt gandrīz salu valsts galvaspilsētā Oklendā.

 

ĀZIJA AR DIENVIDAMERIKU

Ņemot vērā, ka 71% no planētas virsmas klāj ūdens, izredzes nonākt kādā citā kontinentā pat teorētiski nevarētu būt lielas. Vietne Antipodesmap.com to arī apstiprina. Vislabākajā situācijā ir Ķīnas iedzīvotāji no valsts vidienes līdz austrumu piekrastei, kuri nonāktu Dienvidamerikā, un attiecīgi dienvidamerikāņi varētu izkāpt Āzijā. Indonēzieši tiktu Dienvidamerikas pašos ziemeļos, singapūrieši attaptos Ekvadorā, bet no Peru galvaspilsētas Limas varētu nonākt Kambodžas džungļos. Krietni vieglāk ar galamērķa aprēķināšanu ir Zemes polos. No vienas ledus masas pilnīgi noteikti varētu nonākt uz ne mazāk vērienīgiem ledājiem.

38 MINŪŠU KRITIENS

Cilvēki sevi nodarbinājuši ar domām ne vien par to, kur varētu nonākt, ja cauri planētai vestu taisns tunelis, bet arī cik ilgs būtu šāds ceļš. Kamēr aplidošana apkārt pusei zemeslodes visātrākajā lidmašīnā paņemtu vismaz nepilnu dienu, kritiens caur šādu tuneli būtu ievērojami ātrāks. Pavisam nesen Monreālas Makgila Universitātes fizikas studiju programmas absolvents Aleksandrs Klocs veica aprēķinus un noskaidroja, ka ceļā tiktu pavadītas tikai 38 minūtes un 11 sekunžu. Žurnālā American Journal of Astrophysics publicētajā ziņojumā viņš skaidro, ka kritiena ātrumu ietekmētu apkārtējās matērijas blīvums dažādos ceļa posmos.

Lai arī lidojumā uz zemeslodes centru ātrums nepārtraukti palielinās, šis pieaugums ir atšķirīgs. Zemes blīvums ir mazāks par 1000 kilogramiem uz kubikmetru virspusē, bet ap 13 000 kilogramu uz kubikmetru kodolā. Dramatisks blīvuma palielinājums sākas aptuveni 3500 kilometrus no centra jeb aptuveni pusceļā. Līdz ar to mainās gravitācijas spēks. 

Savukārt, tiekot cauri kodolam, gravitācija sāk darboties pretējā virzienā, proti, bremzē lidojuma ātrumu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

"Plastiskā ķirurģija" – arī vikingiem

Lai arī plastiskā ķirurģija ziedu laikus piedzīvo šajā gadsimtā, fundamentāla ārējā izskata mainīšana mūsu reģionā tika praktizēta jau vismaz pirms tūkstoš gadiem.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata