Garšvielu un vistas karijs ar rīsiem
Līdz svētkiem vēl laiciņš, tāpēc pa starpu darba ballēm ar karstvīniem un bērnu ballītēm ar saldumu kalniem jāēd ir arī kaut kas "normāls". Lūk, rīsi ar vistas kariju! Toties kādu kariju – aromātisku un garšvielām piesātinātu kā ziemas pasaka! Un kardamons te noteikti iedzied solo.
Pagatavošanas laiks: pusstunda
Daudzums: 2 porcijas
Sarežģītība: Nekā grūta
Sastāvdaļas:
- 400 g atkaulotu vistas šķiņķīšu bez ādas (šķiņķīšu vietā var ņemt arī vistas fileju, būs mazliet liesāk)
Garšvielas (labāk svaigi saberzt miezerī):
- 6 izlobītas kardamona pākstis (saturs bez apvalkiem) vai ½ tējk. malta kardamona
- ½ tējk. koriandra sēklu
- 2 krustnagliņas
- 4 melnie piparu graudi
- ½ tējk. kumīna sēklu
- pa šķipsnai čili pulvera un kanēļa
- sāls pēc garšas
- gabaliņš svaigas ingvera saknes (ap 10 g)
- 1–2 ķiplokdaiviņas
- 4 ēd. k. karsta ūdens
- 2 šalotes sīpoli (vai parastie, kopā 100 g)
- 2 ēd. k. augu eļļas
- 150 g jogurta bez piedevām
- 3 ēd. k. saldā krējuma ūdens, ja vēlas pašķidrināt mērci
- 4–6 svaiga koriandra jeb kinzas kāti ar lapām
- 1 piparmētras zariņš
- 100 g basmati rīsu pasniegšanai
Gatavošana:
1. Katliņā liek vārīties rīsus. Vistas šķiņķīšiem nogriež liekos tauciņus, sagriež nelielos gabaliņos.
2. Visas garšvielas saberž miezerī ar piestiņu (vai samaļ dzirnaviņās). Ķiplokdaivas un ingvera sakni nomizo, sīki sakapā un iemaisa garšvielās. Pievieno četras ēdamkarotes karsta ūdens un visu samaisa.
3. Sīpolus notīra un sīki sakapā. Sakarsētā pannā lej eļļu, liek cepties sīpolus un pēc brītiņa arī garšvielu maisījumu, kā arī sagrieztos vistas šķiņķīšu gabaliņus. Maisot apcep, tad pievieno jogurtu un saldo krējumu, samaisa, uzliek vāku un pavāra 10 minūšu.
4. Vāku noņem, pievieno sīki sakapātu kinzu ar visiem kātiem un uz nelielas uguns pašmorē vēl 10 minūšu.
5. Ja šķiet, ka karijs par biezu, var pieliet mazliet ūdens vai buljona. Ja ne, pasniedz ar izvārītiem rīsiem un dekorē ar svaigām piparmētras lapiņām.
Auzu cepumi ar karamelizētām mandelēm
Visos svētku tirdziņos, īpaši laukā, tirgo arī karamelizētas mandeles – tās vajadzēs šajā receptē, bet tādas vienkārši var pagatavot arī mājās. Un, protams, garšvielas – šoreiz gan pietiks ar kardamona un kanēļa dueli.
Pagatavošanas laiks: stunda
Daudzums: apmēram 24 cepumi
Sarežģītība: vienkārši
Sastāvdaļas:
- 125 g sviesta
- 120 g brūnā cukura
- 1 ola
- 120 g kviešu miltu
- 1 tējk. cepamā pulvera
- 75 g auzu pārslu (var arī ātri vārāmās)
- 1 tējk. malta kardamona
- 1 tējk. malta kanēļa
- 50 g karamelizētu mandeļu
Gatavosana:
1. Ieslēdz cepeškrāsni, lai sakarst līdz 160 grādiem. Mīkstu sviestu saputo ar cukuru, pievieno olu, samaisa.
2. Atsevišķā bļodā samaisa miltus, cepamo pulveri, auzu pārslas, kanēli un kardamonu un šo maisījumu iestrādā sviesta masā.
3. Pievieno mīklai rupji sakapātas karamelizētās mandeles, rūpīgi samaisa.
4. Uz cepešplātnes klāj cepamo papīru un ar tējkaroti liek uz tās cepumu bumbiņas, katru viegli saplacinot. Karstumā cepumi vēl plūdīs, tāpēc uz klasiska izmēra pannas vajadzētu likt ne vairāk kā 9–12 gabalus ar atstarpēm citam no cita.
5. Šauj160 grādos sakarsētā cepeškrāsnī pa vidu un cep 20 minūšu.
Kā pagatavot karamelizētas mandeles?
Padziļā pannā ielej 125 ml ūdens, pievieno 200 g cukura, 1 tējk. vaniļas cukura un ½ tējk. kanēļa. Uzvāra. Pieber 200 g mandeļu ar visām brūnajām miziņām un normālā karstumā tik ilgi vāra un maisa (ar koka karoti!), kamēr cukurs kļūst sauss un birstošs. Šajā brīdī var pasākumu beigt un baudīt tieši šādas mandeles – mīkstā, cukurotā kažociņā. Bet ir arī otrs variants – kraukšķīgi karamelizētās! Tad noregulē nelielu karstumu un, nepārtraucot maisīšanu, sagaida, kad cukurs atkal sāks kust un karamelizēties. Tad mandeles izliek no pannas uz cepamā papīra. Lielākoties tās gan būs salipušas kopā, tāpēc vēlams uzreiz atdalīt ar divām dakšiņām.