Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

Sestdienas receptes: Pavasarīgi dzeltens

Šomēnes galvenajā lomā būs olas – salātos, omletēs, saldajos ēdienos, mīklās un citos gardos ēdienos. Olas vispār ir brīnišķīgs produkts! Šoreiz garšīgi olu salāti un maigs krēms ar olas dzeltenumu zemeņu tiramisu sastāvā – abus droši var pasniegt arī Baltā galdauta svētkos, svinot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu.

Krēmīgie olu salāti ar šķiņķi, marinētiem gurķiem un redīsiem

Šie ir salātiņi par tēmu "komforta ēdiens" – maigi un vienlaikus kraukšķīgi, viegli pikanti un tīkami sātīgi. Piestāv gan brīvdienu brokastīm, gan dārza svētku ballītei kā piedeva gaļas ēdieniem vai grilētiem dārzeņiem, gan labs variants līdzņemšanai, dodoties piknikā.

Pagatavošanas laiks: 10 minūšu (+8 minūtes olu vārīšanai)

Daudzums: 2 palielas porcijas

Sarežģītības pakāpe: viegli

Sastāvdaļas:

  • 4 cieti vārītas olas
  • 2 ēd. k. majonēzes
  • 1 ēd. k. skābā krējuma
  • 2 ēd. k. saldā krējuma
  • 1 tējk. Dižonas sinepju
  • 1–2 ēd. k. gurķu marinādes
  • sāls un svaigi malti pipari pēc garšas (labāk baltie pipari)
  • 40 g vārīta šķiņķa
  • 3 nelieli marinēti gurķīši
  • 4 redīsi
  • zaļie lociņi pasniegšanai 

Gatavošana

1. Vārītas olas atdzesē, noloba, pārgriež gareniski uz pusēm un izņem dzeltenumus. Tos liek atsevišķā bļodiņā un saspaida ar dakšiņu.

2. Dzeltenumiem pievieno majonēzi, skābo un saldo krējumu, sinepes, kā arī gurķu marinādi. Samaisa viendabīgā mērcē, pēc garšas pieber sāli un piemaļ piparus.

3. Olu baltumus sagriež mazos gabaliņos, tāpat sagriež arī šķiņķi un marinētos gurķīšus. Redīsus sagriež plānās pusripiņās. Visu ber salātu bļodā, pievieno olu dzeltenumu mērci un samaisa.

4. Pagaršo, vai kā netrūkst. Pasniedz ar pārkaisītiem zaļajiem lociņiem


Zemeņu tiramisu variācija 

Garšīgs un smaržīgs deserts, variācija par tēmu "tiramisu". Salīdzinot ar klasisko kafijas, šis izceļas ar zemeņogu un apelsīnu aromātisko svaigumu. Kā mēdz teikt, kas nu kuram labāk patīk!

Pagatavošanas laiks: 15 minūšu (+savilkšanās laiks 30 min.)

Daudzums: 6 porcijas

Sarežģītības pakāpe: elementāri

Sastāvdaļas:

  • 800 g zemeņu
  • 2 ēd. k. šķidra medus
  • 100 g cepumu Dāmu pirkstiņi
  • 6 ēd. k. svaigi spiestas apelsīnu sulas
  • 6 ēd. k. apelsīnu liķiera Cointreau (vai aizstāj ar apelsīnu sulu)
  • 500 g maskarpones
  • 4 olu dzeltenumi (svaigā veidā, jāizmanto uzticamas oliņas)
  • vaniļas cukurs pēc garšas
  • 30 g riekstu dekorēšanai (man bija Brazīlijas, var arī nesālītas pistācijas, lazdu riekstus vai mandeles)

Gatavošana

1. Zemenes notīra, nomazgā, pārgriež uz pusēm, lielākas ogas četrās daļās. Ogām pārlej šķidru medu un ar karoti uzmanīgi iemaisa zemenēs. Ja nav medus, var pārkaisīt pūdercukuru.

2. Cepumus pārlauž uz pusēm un vēl mazākās daļās un sadala pa deserta trauciņiem. Ja gatavo tiramisu lielākā daudzumā, cepumus var atstāt veselus un kārtot taisnstūrainā, lēzenā traukā.

3. Izspiež apelsīnu sulu (ja lieto liķieri, to sajauc ar apelsīnu sulu) un pārlej cepumiem. Tiem jābūt viegli mitriem, nevajag apliet par daudz, lai neizšķīst. Virsū liek sagrieztās zemenes ar medu.

4. Olu dzeltenumus samaisa ar vaniļas cukuru (pēc garšas). Pievieno maskarponi un maisa, līdz izveidojas vienmērīga masa. To pārklāj zemenēm un desertu liek ledusskapī uz pusstundu, lai mazliet savelkas. Pasniedzot var pārkaisīt ar riekstiem un dekorēt ar zemenēm.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata