Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Zaudētais Sudrabas resurss

No politiskās vilkmes, kas Ingunai Sudrabai bija 2013. gada sākumā, beidzoties pilnvarām valsts kontroliera amatā, daudz kas ir zudis. Reti kurš paredz viņas vadītās partijas No sirds Latvijai iekļūšanu nākamajā Saeimā. Taču pēc uzņēmēja Jūlija Krūmiņa atklāsmēm par līdzdalību Sudrabas partijas veidošanā, piesaistot tai ziedotājus, viņa beidzot ir pamanīta

Astoņos valsts kontroliera amatā aizvadītajos gados ar tajos iegūto popularitāti Ingunai Sudrabai bija tāds politiskais kapitāls, ka viņai līdzās tīkoja būt ne tikai uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš. Uz Sudrabu acis meta gan reģionālās partijas un Ainārs Šlesers, veidojot kārtējo jauno politisko projektu, gan jaundibinātā partija Latvijas attīstībai. Ap Sudrabu grozījās pa kādam bijušajam Latvijas ceļa pelēkajam kardinālam, kā arī kādreizējie domubiedri no Tautas partijas, kuri viņu savulaik izraudzījās valsts kontroliera amatam.

Pat tie, kas aizmuguriski piebalsoja ironiskajām piezīmēm, ka "viņai ir putni galvā", publiski stāstīja, cik Sudraba ir lieliska, lai iedrošinātu viņu iet politikā, jo šādu resursu nevarēja palaist vējā. To savu interešu īstenošanā gribēja izmantot ne viens vien. Kad Sudrabai jau palīdzēja Jūlijs Krūmiņš, kāds viņas agrākais domubiedrs, kurš nevēlējās izteikties ar savu vārdu, esot sacījis: "Inguna, meklē darbu! Šis nav tavs bizness. Politikā ir jāskatās, lai neesi atkarīgs no kāda naudas." Ja tev ir ideja, vajag mazāk naudas, bet idejas tur nebija.

SestDienai Sudraba gan apgalvo, ka neko nenožēlo. "Es esmu cilvēks, kurš nekad neskatās atpakaļ. Izanalizēju situāciju un eju uz priekšu. Tajā brīdī citu iespēju nebija. Ja nebūtu cilvēku, kas iesaistījās un palīdzēja ar resursiem, nekas tāds nebūtu noticis," saka Sudraba. Pēc valsts kontroliera amata atstāšanas ir ierobežotas iespējas strādāt valsts sektorā, bet no valsts aizbraukt, lai gan tādi piedāvājumi ir bijuši, viņa nav vēlējusies. Atskats uz Sudrabas partijas veidošanu varētu noderēt gan tiem, kuri plāno veidot jaunas partijas, gan tiem, kuri par tām balso.

"Šī partija ieies vēsturē kā neizmantotā iespēja kreisi centriskajā nišā," uzskata Latvijas Universitātes profesors Jānis Ikstens. Viņaprāt, svarīgi saprast secību – vai Sudrabai bijusi doma par Latvijas glābšanu un tad viņa centās dabūt sev atbalstītājus, vai kādam bija vēlmes, un šis kāds redzēja iespēju Sudrabas personā, cenšoties viņu izmantot. "Manuprāt, ir tas otrais variants," pieļauj Ikstens, kā šī politiskā spēka problēmu redzot arī tā "saiknes – vai šķietamās saites – ar politikas veidotājiem ārpus Latvijas".

Uz vaicāto, vai Sudraba startēs uz nākamo Saeimu, viņa pārliecinoši atbild: "Noteikti."

Visu rakstu lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!

Top komentāri

NSL bija ZZS rezerves stute
N
Sudrabas partija bija viena no ZZS rezerves stutēm, kurš ZZS bija nepieciešams, lai pēc 12.Saeimas vēlēšanām ZZS būtu atbalsts no flanga gadījumam, ja Vienotība sāktu sajusties pārāk stipra. Ja NSL būtu ieguvusi vairāk balsu, iespējams, ka Vienotība vispār tiktu atstāta ārpus koalīcijas. Lai NSL ievilktu Saeimā, darbā tik iesaistīts LZS Jūrmalas grupējums ar vēlēšanu lielspeciālistiem Mežecki, Truksni un Balodi priekšgalā. Viņi zināja, kā upurējot pilsētas intereses miljonāriem, uz pilsētas rēķina var uztaisīt gan sev, gan vēlēšanu kampaņai kārtīgu naudas žūksni.
GTi
G
Sudrabu noraka masīva, ļoti agresīva Vienotībai draudzīgu žurnālistu melnā kampaņa, kas viņu demonizēja, debilizēja un vienkārši nolēja ar apmelojumu mēsliem. Arī Āboltiņa izmantoja pret viņu visnetīrāko intrigu arsenālu. Ironiski, ka tas viss tika darīts ar ļoti kremliskiem paņēmieniem - negodīgi žurnālisti, masīva melna PR kampaņa, uzkurināts pūlis, masīva birku karināšana, varas resursu izmantošana un ….. Sudrabai tika piekarināts tas pats Kremlis. Par ko šie noteikti skaļi smējās. Saskaņai, protams, šī elektorāta sašķelšanās bija ļoti izdevīga. Protams, ka Kremlis savus īsto ietekmes aģentus neved pastaigā pa “Jauna viļņa” sarkano paklāju. Sudraba tika izmantota kā dūmu aizsegs no abām pusēm. Un, protams, pati arī ļāvās un beigās arī tā arī nesaprata, ka būt par politiķi - tā ir publiska māksla. Dīvaini, ka esot Valsts kontroliere, viņa to izmantoja maksimāli, kļūstot par opozīcijas politiķi, kur to varēja darīt vēl vairāk, viņa pēkšņi apdzisa. Komanda arī viņai bija diezgan intele
arī aizdomājās
a
Visa Latvija ir zaudēts resurs. Kalvīši te slien apkārt un veiksmes stāstus stāsta. Inteliģenti cilvēki Latvijā nav vajadzīgi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Mūsu vēsturiskā laime

​Veroties aprīļa sniegputenī un baltajos jumtos pēc tā, ne vienam vien noteikti ienāca prātā doma, ka gribētos būt kur citur. Kādā siltākā un saulainākā vietā. Un nereti kaut kā līdzīgi ir, arī domā...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata