Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kolātes balso: Jelgava 2017

Pirms vēlēšanām iepazīstot dzīvi novados, Kolātes nolemj piestāt arī kādā lielākā pilsētā, kas nav Rīga, un dodas uz Jelgavu. Tur var sastapt gan pašreizējā pilsētas mēra fanus, gan asus kritiķus un par politisko noskaņojumu parunāties ar visdažādāko paaudžu pārstāvjiem.

Jelgava ir pilsēta, kurā cilvēki galvenokārt dalāmi divās grupās: vieni neinteresējas par politiku, bet otri fano par mēru Andri Rāviņu (ZZS). Tomēr ir arī atsevišķi indivīdi, kas neietilpst nevienā no šīm grupām, – viņi par politiku interesējas un gribētu, lai Rāviņa vietā nāktu kāds cits.

Depo un nedegošo acu problēma

Ar Arni Razminoviču satikāmies kādā kafejnīcā Pasta salā, kas nu ir iekārtota atbilstoši XXI gadsimta standartiem un gaumei, un tajā, gods godam, varēja dabūt ne tikai eklērus un cukurkūkas, bet arī Cēzara salātus.

Pļāpājām ar Arni – sabiedriski aktīvu un nešpetnu uzņēmēju – un lūkojāmies uz pļavu pāri upei. Tieši tas ir punkts, kas šobrīd satrauc daudzus jelgavniekus. Tagad, kad Pasta sala uzziedējusi kā sniegpulkstenītes sniegā, pieņemts lēmums Purvīša cienīgajā upes skatā iemest veikalu Depo, kas ar sevišķi skaistu arhitektūru neizceļas. Arņa stāstam par to, kā šī zeme no sabiedriskas organizācijas rokām nokļuvusi privātās ķetnās, sestdienas rītā nav iespējams izsekot.

Tomēr viens ir skaidrs – mierīgi to veikalu varēja būvēt, piemēram, pie dzelzceļa stacijas, kas gan pēc skata, gan pēc dvēseles ir rūpnieciskāks rajons, turklāt vietas tur arī esot gana. Taču Depo sāga ir tikai viena no daudzajām lietām, kas Arnim pašvaldības darbā nepatīk. Viņam šķiet, ka būtu ideāli, ja pilsētas mērs – līdzīgi kā Valsts prezidents – amatā varētu atrasties tikai astoņus gadus. Nešpetnais uzņēmējs vairākkārt atgādina, ka Rāviņam jau sen vairs nedeg acis. Vajadzētu būt tā, lai no mēra aumaļām gāztos apziņa "Es gribu izdarīt!", nevis tāds vārgs "Esmu gatavs veģetēt!". Esot amatā tik ilgu laiku, ir tikai loģiski, ka cilvēkam vairs nav dzirksteles ne acīs, ne sirdī.

Jaunā paaudze

Pļāpājot par Rāviņa nepareizo acu skatienu, nonākam pie secinājuma, ka kompānijā ir pārāk maz džeku, tāpēc Arnis, kurš nu jau ir uzmeties par mūsu gidu, ierosina, ka mēs varētu aizbraukt uz studentu korporāciju, kurā noteikti būtu puiši, kas mūs negaida. Domāts – darīts.

Māsas Kolātes ierodas korporācijā. No sākuma zēni salien kur kurais, tomēr pamazām, pamazām saprot, ka nav jābaidās, un pa vienam vien lien ārā no pažobelēm, lai parunātos. Nav jau pamata nerunāties – neviens no viņiem nav deklarēts Jelgavā, līdz ar to šejienes pašvaldības vēlēšanas uz viņiem neattiecas. Drosmīgākais puisis pulkā ir Jānis, kurš piekrīt pat fotografēties. Viņš ir no Vecumniekiem un savās pašvaldību vēlēšanās nebalsos. Jānis īsti neredz, kā pašvaldība varētu ietekmēt viņa dzīvi. Viņš ir zemnieks, un zemniekam ir svarīga viena lieta – lai būtu labi ceļi. Visticamāk, ja Jānis tomēr būtu deklarēts Jelgavā, gan jau balsotu par Rāviņu. Par ko gan citu?

Pie viena viņš gan atzīst, ka tad, kad partijas vai politiķi "sastāvas", tie jānomaina. Kad rosinām, ka viņš pats varētu kandidēt, zemnieks nāk klajā ar vēstījumu: "Ja gribi uzzināt kaut ko jaunu par sevi, sāc nodarboties ar politiku." Šķiet, Jānis tādus atklājumus sevī vismaz pagaidām redzēt nevēlas.

Cits – mazliet kautrīgāks – studentu korporācijas biedrs, kurš deklarēts Ventspilī, stāsta, ka, kaut arī tur vairs nedzīvo, katrreiz brauc vēlēt, jo grib nobalsot pret Aivaru Lembergu (Latvijai un Ventspilij).

Visu rakstu lasiet 17.marta žurnālā SestDienā!

Top komentāri

Jelgavnieks
J
Jelgavas problēmas ir daudz nopietnākas neka māsas atspoguļo. Vai tiešām Diena nav spējīga atrast nopietnākus žurnālistus ? Šāda līmeņa rakstus parasti raksta apmēram devītajā klasē..... Vai tiešām nav iespējams profesionālāks raksts ?
trrr
t
tieši tajā vietā kur bildē tā bēdīgā mājiņa ir plāntos būvēt to Depo! Lai katrs pats spriež redzama pils vai nē..tā vietā Depo galīgi nav piemērota, Jelgavā ir gana daudz brīvu labi piebraucamu vietu, kāpēc tieši tur upes malā netālu no pils!?
Sirakūzietis
S
Lielveikala lieta ir tipiska latviešu vētras celšana ūdens glāzē. Necels to veikalu tajā pļavā, kas ir attēlota lielajā fotogrāfijā (laikam fotogrāfs izmantoja visu savu talantu, lai atrastu rakursu, no kura Jelgavu attēlot pēc iespējas atpalikušāku). Veikals būs Cukura ielā, no kuras pils vispār knapi ir redzama tilta dēļ.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata