Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sadrumstalotība kā norma

Zviedrijai rekordilgi – vairāk nekā divus mēnešus – pēc parlamenta vēlēšanām nav jaunas valdības. Šāda nebijusi situācija izveidojusies, jo vēlēšanās labi nostartēja galēji labējā partija Zviedru demokrāti, tādējādi liedzot kādam no diviem lielākajiem centrisko partiju blokiem iegūt absolūto vairākumu likumdevējā. Taču zviedru nespēja ilgstoši izveidot stabilu valdību nav nekas ārkārtējs, jo pēdējos gados līdzīga tendence ir vērojama visā Eiropā. Piemēram, pēc pērn notikušajām Bundestāga vēlēšanām Vācijas kanclerei Angelai Merkelei bija nepieciešami seši mēneši, lai vienotos par kārtējo "lielo koalīciju" ar sociāldemokrātiem. Turklāt arī tas vēl ne tuvu nav Eiropas rekords.

Top komentāri

ļuļa
ļ
starp citu, liela daļa imigrnatu kā reizi balso par pretimigrācijas partijām. vīnē daudzi turki nodeva balsis par FPOe, kas krasi iestājas pret imigrāciju, un viena iemesla dēļ - jaunienākušie sociālo pabalstu diedelētāji krasi pasliktina to turku stāvokli, kas tur dzīvo, strādā, un ir izveidojuši savu biznesu. viņi paši ir labi iekārtojušies un jaunus imigrantus negrib. man labs paziņa stāstīja, kā turks atvedis visu savu ģimeni uz vēlēšanām un diktējis sievai un bērniem par ko jābalso, un jābalso par pretimigrācias partiju. realitāte ir skaidra - vecās partijas ir tā pārdevušās visādiem koncerniem, lobijiem un nezin kam vēl, ka ir izveidojušas atsevišķu cilvēku kastu, kura it tik tālu atrauta no realitātes, ka paši nemana, ka dzīve eiropā katru gadu paliek sliktāka. tad nu vēlētājs arī parāda savu attieksmi ar balsojumu.
skats no malas
s
Stabilā valstī ir vidusslānis, kas veido vismaz pusi no sabiedrības. Vidusslānis tad arī nosaka kārtību valstī, neatkarīgi no partiju skaita, kas to pārstāv. Bet ja sabiedrība ir sašķelta - geji un feministes ir apsēsti ar vienu, ekoloģisti ar citu, imigranti ar trešo, pirāti ar ceturto, kristieši ar piekto, musulmaņi ar sesto, tad vidusslānis kļūst par mazākumu un vairs nespēj kontrolēt valsti, iestājas bardaks.
statistika
s
Galvenais iemesls sadrumstalotībai ir nevis galēji labējie, bet gan sabiedrības sastāva izmaiņas. Pēdējo 40 gadu laikā iedzīvotāju skaits Eiropas valstīs ir stipri pieaudzis, neskatoties uz zemo dzimstību. Pieaugumu ir devusi imigrācija. Ja ņemt kaut vai tikai izmaiņas no 2004.gada līdz 2018.gadam, tad Zviedrijā +13%, Beļģijā +10%, Austrijā un Francijā +8%. Vācijā, neskatoties, ka tur ievākusies puse Austrumeiropas un miljoni musulmaņu, iedzīvotāju skaits ir pieaudzis vien par 0,4%, kas nozīmē, ka miljoni imigrantu ir aizstājuši etniskos vāciešus. Kādreiz labējie un kreisie varēja sacensties par 51% parlamentā. Vēlāk kreisie ir kļuvuši lielā mērā atkarīgi no imigrantiem, bet viņu pašu kādreizējais elektorāts sāka aktīvi "emigrēt" pie galēji labējiem. Arī labējo elektorāts "emigrē" pie galēji labējiem. Un re, vairākuma vairs nav nevienam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata