Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Noslīkušais hokejists Pelšs gribēja tikai nopeldēties

«Viens no spēcīgākajiem pēdējo desmit gadu laikā. Netipisks hokejists, kas visu panācis, pateicoties smagam darbam. Cīnītājs, superīgs džeks,» — tā par nesen traģiski bojāgājušo, vienu no daudzsološākajiem Latvijas jaunās paaudzes hokejistiem Kristiānu Pelšu saka viņa treneri un komandas biedri.

Pirmdien, 10.jūnijā, Kristiāns ieradās no Ziemeļamerikas, kur pēdējos trīs gadus spēlēja dažādos hokeja klubos. Lidostā viņu sagaidīja māsas un draugi. Vakaru 20 gadu vecais puisis pavadīja kopā ar draugiem Vecrīgas klubā. Vakara gaitā viņš vairākas reizes ieminējās, ka grib nopeldēties, bet draugi jauno hokejistu atrunāja. Ap vieniem naktī Kristiāns vienatnē devās pāri tiltam Pārdaugavas virzienā un metrus desmit no krasta ielēca Daugavā, iepriekš kārtīgi salokot un pie margām noliekot drēbes. 

Ap 1.40 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) piezvanīja kāda garāmgājēja, ka Daugavā ielēcis un pazudis cilvēks. Divas motorlaivas vairāk nekā stundu pārmeklēja apkārtni starp otro un trešo tilta balstu, kur puisis bija ielēcis, bet neko neatrada. Sociālajos tīklos nekavējoties uzplaiksnīja baumas par «mīklainiem, miglā tītiem apstākļiem» un pašnāvību. 14.jūnijā Daugavā netālu no Vanšu tilta tika pamanītas vīrieša mirstīgās atliekas.

Noskaidrojot personas identitāti, apstiprinājās, ka bojāgājušais ir Kristiāns Pelšs. Policija notikušo nekomentēja, vien apstiprināja bojāejas nevardarbīgo raksturu. Viss izrādījās banālāk, nekā šķita sākumā. «Kārtējā idiotiskā nejaušība. Tu vari būt nez cik sportisks, tas nenozīmē, ka vari lēkt naktī upē no 10–15 metru augstuma. Dzīvība ir trausla arī jauniem, atlētiskiem cilvēkiem,» saka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Katastrofu medicīnas centra vadītājs Mārtiņš Šics. 

«Kristiāna bojāeja ir liels zaudējums ne vien vecākiem, draugiem un hokejam, bet sabiedrībai kopumā. Mūsu ir mazāk par diviem miljoniem, un katrs jauns, talantīgs cilvēks, kura panākumi tiek atzīti pasaulē, ir nacionāla vērtība,» atzīst Liepājas Metalurga jauniešu treneris Aleksandrs Cicurskis, kurš pirmos soļus hokejā pirms desmit gadiem palīdzēja spert arī Kristiānam.

Kristiāns ir dzimis tālu no lielā hokeja — Preiļos. Var tikai mēģināt iztēloties, ko nozīmē no šādas provinces pilsētas izsisties līdz Kanādai. Turklāt, kad Kristiānam bija pieci gadi, ārsti teica, ka viņš ir fiziski neattīstīts, vārgs bērns. Tādēļ vecāki nolēma, ka veselībai par labu nāks sports, un turpmākos divus gadus zēns trenējās džudo. Kad tika uzcelta Daugavpils ledus halle, astoņus gadus vecais Kristiāns pēc tēva iniciatīvas pirmo reizi uzkāpa uz slidām. Tālāk bija nebeidzami treniņi un pilnīga nodošanās hokejam Liepājā, tad atkal Daugavpilī, Rīgā un visbeidzot Kanādā.

2010.gadā tolaik 17 gadus veco Pelšu Nacionālās hokeja līgas (NHL) draftā ar kopējo 181.numuru izvēlējās Edmontonas Oilers vienība. Līdz spēlēšanai NHL viņš vēl nebija ticis, spēlēja fārmklubos— Rietumu hokeja līgas (WHL) komandā Edmontonas Oil Kings, Austrumkrasta hokeja līgas (ECHL) klubā Stoktonas Thunder un Amerikas hokeja līgas vienībā Oklakomasitijas Barons.

Vienaudzis hokejists Ralfs Freibergs Kristiānu raksturo kā klusu, apdomīgu puisi, kurš nekad neaprunāja citus spēlētājus. «Kā hokejists viņš bija izcils, līdzīgs Skrastiņam. Pēc manām domām, viņš ir pēdējo desmit gadu laikā spēcīgākais hokejists. Viņš visu laiku sevi pilnveidoja.» Ralfs atceras, kā Kristiāns savā brīvajā laikā piecos no rīta piestiprinājis pie kājām riepas un slidojis, lai stiprinātu kāju muskuļus.

Tuvākie draugi Kristiānu liktenīgajā dienā sagaidīja atlidojam no Ziemeļamerikas. Puiši bijuši kopā arī vakarā, bet aizgājuši mājās agrāk nekā Kristiāns. Par notikušo viņi runā negribīgi: «Tas bija negadījums, Kristiāns tikai gribēja nopeldēties.»

Vairāk par pāragri mūžībā aizgājušo hokeja talantu Kristiānu Pelšu lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pirmie legālie Latvijas saimnieki

Biogrāfiskā vārdnīca Latvijas Satversmes sapulce deputātu biogrāfijās 1920–1922 atklāj deputātu likteņus un rāda laiku, kad Latvijas vēlētāju aktivitāte bija daudz augstāka nekā šodien.

Ar mūzikas pedagoga gēnu

Jebkurš bērns var dziedāt! – uzsver bērnu vokālās studijas Siguldiņa vadītāja Elīna Gruzniņa (42). Viņai izdodas organizēt gan sadarbību ar pazīstamiem mūziķiem, ļaujot bērniem uzstāties kopā ar zva...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata