Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Šausmu stāsti un muižas dejas. Šodien 12 Latvijas pilīs un muižās notiks Leģendu nakts

Latvijas Piļu un muižu asociācijas biedri Leģendu nakti pašā oktobra nogalē rīko ik gadu, un tā notiks arī šogad, tiesa, ne tik apjomīgi un ievērojot visus piesardzības ierobežojumus pandēmijas sakarā. 31. oktobra vakarā savas durvis apmeklētājiem vērs un ciemos uz dažādiem īpašiem pasākumiem gaidīs kopumā 12 Latvijas pilis un muižas.

Vidzemē – Jērcēnmuiža, Kokmuižas pils, Liepas muiža, Sēļu muiža, Stāmerienas pils un Ungurmuiža, Kurzemē – Durbes pils, Jaunmoku pils, Padures muiža, Strazdes muiža, Vadakstes muiža, savukārt Zemgalē – Jaunpils pils. Leģendu nakts katrā no šīm vietām sola apvienot gan pašu piļu un muižu iepazīšanu, gan kultūras baudīšanu un izklaides.

Padures muižas parkā un cokolstāvā tiks izspēlēti un izstāstīti baisākie muižas stāsti un notikumi. Būs baisi pārsteigumi, uz ugunskura vārīta spoku zupa, mošķu meistardarbnīca. Viesi aicināti ierasties saposušies atbilstoši Valpurģu naktij – baisi. Baisākais tērps saņems īpašu balvu. Uz pils parka fasādes tiks rādīta vācu mēmā šausmu filma Doktora Kaligari kabinets ar īpašu Kaspara Tobja muzikālo pavadījumu, bet muižas pagrabos skanēs šausmu stāsti, ko vēstīs gan stāstniece Liesma Lagzdiņa, gan muižas viesi.

Jaunmoku pils jau no plkst. 15 aicina uz muzikālo mīklu izrādi Kas dzīvo mežā?, kur bērni un viņu vecāki kopā ar mūziķiem Montu Martinsoni, Noru Kalniņu, Mārtiņu Zvīguli, Austri Kalniņu un Ernestu Mediņu uzzinās daudz jauna par zvēriem, kukaiņiem, putniem. Pēc šī koncertstāsta pils parkā notiks ģimeņu orientēšanās sacensības, vakara programmā skanēs latvju danči, ziņģes un Sēmes Pasaku raganiņas (Ivitas Kalnozolas-Kalseres) stāsti.

Tikmēr Kokmuižas pils rosinās iepazīt senās mūzikas un viesību svinēšanas tradīcijas XVIII un XIX gs. atmosfērā, kā arī leģendāru cilvēku stāstus, kuri devuši vērtīgu ieguldījumu mūzikā pavisam nesenās mūsdienās. Būs ekskursijas pa pili, tās logos atdzīvojušies muižas ļaudis un mistiskas būtnes, glāžu mūzikas un muižas dejas performance, degustācijas Kandžas laboratorijā, tāpat Roberta Pāžes retro radio kolekcijas apskate un seno mūzikas instrumentu izstāde no Valmieras muzeja krājumiem, kā arī virtuālā kora diriģēšana un stāstījums par izcilo kordiriģentu Robertu Zuiku.

Ungurmuiža Leģendu naktī piedāvās ekskursiju un koncertu Traversflautas Eiropā un Latvijā, kurā muzicēs traversflautistes Kristīne Stumbure un Maija Kļaviņa un klavesīniste Gertruda Jerjomenko. Jērcēnmuižā būs skatāma Edgara Vaivada fotogrāfiju izstāde un A. Čaka dzejas izrāde Iedomu spoguļi aktiera Mārtiņa Vilsona sniegumā. Bet Stāmerienas pilī leģendu klātbūtni varēs sajust romantiskā un izzinošā pasākumā Divatā. Aleksandra un Džuzepe.

Sīkāk – www.pilis.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja