Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pieaugošais entuziasms. Klajā laists filosofijas žurnāls Tvērums

Filosofija kā atsvaidzinājums! – pagājušās nedēļas nogalē ir laists klajā jauns filosofijas žurnāls ar nosaukumu Tvērums. Plānots, ka tā numuri iznāks reizi trijos mēnešos gluži kā gadalaiku vēstneši. Šo izdevumu izveidojuši deviņi filosofijas studijās satikušies domubiedri un jaunā māksliniece Adelīna Kalniņa, kura ir projekta idejas un vizuālā noformējuma autore.

"Draudzējoties ar mums, viņai ienāca prātā doma radīt platformu, kas ļautu mums pieteikt sevi kā filosofus, ne tikai spriest par citām sfērām, izmantojot filosofijā iegūtos domāšanas resursus, kā tas ir bijis līdz šim – kritikā, dzejā, prozā," sarunā ar laikrakstu Diena stāsta žurnāla galvenais redaktors Toms Babincevs. Kopā ar viņu Tvēruma komandā darbojas Rūdis Bebrišs, Rinalds Onckulis, Sofija Kozlova, Patrīcija Kuzmina, Jānis Gaņģis, Elīna Vendija Rībena un Emīls Zavelis.

"Kad mēs pirmo reizi sanācām kopā, pat nenojautām, ka mūsu aizrautība par šo projektu varētu izvērsties tik negaidīti plašos apmēros," norāda žurnāla galvenais redaktors. Jau pēc tam viņi radījuši tekstus, ilglaicīgi savā starpā diskutējuši par tiem un lūguši padomu arī cilvēkiem, kas savā ikdienā nav saistīti ar filosofiju, lai gūtu skatījumu no malas (daļa no autoriem jau ir publicējušies dažādos Latvijas literārajos tiešsaistes un drukas medijos, bet daļai šī būs pirmā publikācija).

Katrs no Tvēruma numuriem ietvers sevī jaunās paaudzes filosofijas interesentu pārdomas, pētījumus un analīzi par dažāda rakstura tēmām un mēģinās atbrīvoties no stigmas, ka filosofija ir kaut kas nesaprotams, garlaicīgs vai tēmēts uz šauru cilvēku loku. Pirmais žurnāla numurs veltīts estētikai, kuras ietvaros autori izvērš viņiem tuvākos no tēmas izrietošos atzarus.

"Es domāju, ka Tvērumā apskatītās tēmas varētu raisīt vērtīgas diskusijas filosofu vidē, taču viscaur žurnāla tapšanas procesam mēs domājām par to, kā uzrunāt cilvēkus, kuriem ir humanitāras intereses visplašākajā nozīmē, tāpēc estētika ir labs atspēriena punkts, lai to izdarītu," uzskata Toms Babincevs un piebilst, ka mākslas tēma arī Tvēruma veidotāju komandā ir ievērojama viņu sociālā burbuļa daļa.

Jaunā filosofijas žurnāla pirmajā numurā var iepazīties ar ASCII mākslas pamatprincipiem, meklēt ironijas definīciju postironijas laikmetā, pievērsties mūsdienu specifiskajā situācijā aktuālajam jautājumam par vizuālās mākslas nonākšanu attālinātā režīmā un potenciālajiem draudiem saistībā ar to, kā arī vaicāt, vai mākslu vispār var definēt.

Tāpat lasītājiem kopā ar autoriem ir iespēja meklēt atbildes uz jautājumiem, kas aizskāruši vai ikkatru – kas ir tik saistošs idealizētajā rakstnieka identitātē? Ko patiesībā nozīmē izglītoties? Kāpēc mums kaut kādas lietas vienkārši patīk? Un kas īsti ir biohakings un kādas ir tā attiecības ar patērniecību un radošumu?

Jāatzīmē, ka estētikai ir milzīga nozīme arī paša žurnāla dzīvē. Māksliniece Adelīna Kalniņa daudz eksperimentējusi ar tekstu izkārtojumu, ko viņi paši sauc par vizuālo dekonstrukciju, kuras iedvesmas avots ir amerikāņu autora Marka Danielevska sarakstītās grāmatas Lapu māja/House of Leaves (2000) teksta izkārtojums. "Manuprāt, mēs esam aizvirzījušies dažus soļus tālāk, kur spēle ar teksta izkārtojumu ir kļuvusi vēl dzīvīgāka un aktīvāka ar pretenziju, ka žurnāls pats par sevi ir kā mākslas darbs," raksturo Tvēruma galvenais redaktors.

5. martā tiks izziņota nākamā numura tēma. "Ar šīs tēmas izdomāšanu mūsu entuziasms vēl jo vairāk ir aizsvilies un daži mūsu komandas biedri jau sākuši ļoti cītīgi strādāt pie nākamajiem rakstiem," ieintriģē Toms Babincevs un skaidro, ka pirmajam numuram visus rakstus radījuši viņi paši, bet nākotnē vēlas sadarboties arī ar citiem domātājiem, tādējādi vienlaikus ar tēmu tiks izsludināts arī konkurss topošajiem autoriem. Tajā viņi tiks aicināti savas pārdomas – anotāciju vai gatavu tekstu veidā – iesūtīt žurnāla veidošanas komandai, kura tos izskatīs, nezinot autoru vārdus un uzvārdus, lai mēģinātu uzturēt objektivitātes gaisotni. Viņi gribētu, ka šajā procesā iesaistītos arī cilvēki no citām sfērām, ne tikai no filosofu vidus.

Runājot par Tvēruma finansējuma avotiem, žurnāla galvenais redaktors norāda, ka tie ir ziedojumi un Adelīnas Kalniņas radošās personas atbalsta stipendija, savukārt nākotnē viņi cer uz Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Jāpiebilst, ka žurnāla pirmais numurs ir astoņdesmit lappušu biezs un nākamajos varētu palikt tādā pašā formā vai arī nedaudz uzaudzēt savus muskuļus.

Vairāk informācijas par Tvērumu var lasīt žurnāla sociālajos tīklos (īpaši aktīva komunikācija notiek tā Instagram kontā). To var iegādāties interneta vietnē Tverums.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja