Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Pasaules atmiņa Rīgas rātes protokolos

Latvijas Nacionālais arhīvs (LNA) 28. oktobrī plkst. 12 Mazajā ģildē rīko konferenci Rīgas rātes protokoli – pagātnes mantojums nākotnes lietotājiem par UNESCO programmas Pasaules atmiņa Latvijas nacionālajā reģistrā iekļauto Rīgas rātes dokumentu kopumu.

Tas ir bagātīgs Rīgas pilsētas un Baltijas reģiona vēstures informācijas avots un vienlaikus piemineklis jauno laiku rakstniecības kultūrai un lietvedības tradīcijām, kas Eiropā aizsākās XVI gadsimta nogalē, kad veidojās centralizētās pārvaldes struktūras, radās ierēdniecība un tika sākta sistemātiska pārvaldes iestāžu darba dokumentācija, radot dažādu dokumentu sērijas.

"Rīgas pilsētas rātes protokolu grāmatas, tā sauktā publica jeb publiskie protokoli ir ļoti vērtīga LNA fondu daļa. Protokoli dokumentē Rīgas galvenās pārvaldes institūcijas – Rīgas rātes jeb maģistrāta – darbību laikā no 1603. gada līdz likvidācijai 1890. gadā. Tas ir izcili vērtīgs un autentisks oriģinālu dokumentu kopums, kuru glabāšanas vēsture izsekojama no Rīgas rātes kancelejas arhīva līdz to nonākšanai pašreizējā glabāšanas vietā Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts vēstures arhīva glabātavā autentiskās Rīgas pilsētas arhīva telpās," atgādina LNA direktore Māra Spūdža.

Atzīmējot Rīgas pilsētas arhīva 140. jubileju, UNESCO programmas Pasaules atmiņa 30. gadadienas svētku nedēļas ietvaros saskaņā ar Latvijas nacionālajā reģistrā iekļautās nominācijas Rīgas rātes protokoli, 1603–1890 saglabāšanas, pieejamības un atpazīstamības veicināšanas rīcības plānu 2022.– 2025. gadam Latvijas Nacionālais arhīvs organizē šai nominācijai veltītu konferenci un Rīgas pilsētas arhīvam veltītas virtuālās izstādes un ekskursijas prezentāciju.

Pateicoties sadarbībai ar Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju un Rīgas Domes atbalstam, ar sagatavotās virtuālās izstādes starpniecību interesenti varēs iepazīties ar pilsētas arhīva vēsturi no XIII līdz XX gs. un gūt priekšstatu par arhīvā uzkrāto dokumentu daudzveidību. Savukārt Rīgas pilsētas arhīva virtuālā tūre ļaus "izstaigāt" unikālās XIX gs. beigās iekārtotās arhīva telpas Rīgā, Palasta ielā 4.

Interesenti konferences norisei varēs sekot līdzi translācijā LNA Facebook kontā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja