Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kultūra emigrē uz digitālo pasauli

Kultūras ministrija ir uzsākusi informatīvo kampaņu #Ēkultūra, aicinot Latvijas iedzīvotājus ārkārtējās situācijas laikā izbaudīt visdažādākās kultūras norises virtuāli un izmantot digitālos resursus un e-pakalpojumus attālināti. (Katrs kampaņas dalībnieks par piedāvājumiem informēs savos sociālo mediju profilos. Mirkļbirkas #Ēkultūra lietojums palīdzēs vieglāk atrast informāciju par tiem.)

Vakars ar Manonu

Sākot no 20. marta, Latvijas Nacionālā opera un balets aicina uz Piektdienas un sestdienas vakaru Operā. Turpmākās četras nedēļas katru piektdienas un sestdienas vakaru LMT Viedtelevīzijā, lietotnē LMT Straume un internetā straume.lmt.lv varēs noskatīties kādu operas vai baleta iestudējuma ierakstu, kas būs pieejams 48 stundas. Pie katras pārraides būs arī operas vēsturnieka Mikus Čežes videokomentārs par gaidāmo izrādi.

Piektdien, 20. martā, no plkst. 19 būs vērojama itāļu komponista Džakomo Pučīni opera Manona Lesko režisores Ināras Sluckas versijā par to, ko lielas kaislības spēj izdarīt ar cilvēku, ar pasaulslaveno lietuviešu soprānu Asmiku Grigorjanu titullomā un Sergeju Poļakovu de Grijē lomā, Manonas brāļa lomā – Jānis Apeinis, Žeronta lomā – Krišjānis Norvelis.

Sestdien, 21. martā, no plkst. 19 tiks piedāvāts franču komponista Žorža Bizē šedevrs Karmena franču režisores Marijas Evas Sinjerolas interpretācijā, kurā operas darbība norisinās mūsdienu lielpilsētas nomalē – vietā, kur cilvēkus no ārpasaules izolē betona konstrukciju arhitektūra. Šajās netīrajās sienās, kur izsekošana un uzmācīgi skatieni liek sievietēm dzīvot bailēs, Karmena atļaujas būt brīva. Titullomu atveido Ramona Zaharija, kas 2020./2021. gada sezonā Karmenas lomu izpildīs Metropolitēna operā Ņujorkā. Turpmākā programma tiks izsludināta katras nedēļas sākumā (vairāk informācijas opera.lv). 

 

Teātris nāk ciemos

"Paliec mājās, jo teātris nāk ciemos!" savā Instagram kontā raksta Latvijas Nacionālais teātris un aicina savus skatītājus klausīties podkastus un skatīties izrāžu ierakstus, piemēram, dramaturga Paula Putniņa lugas Ar būdu uz baznīcu 1987. gada iestudējumu Edmunda Freiberga režijā, kas ir iekļauts ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu tapušā Latvijas Televīzijas projekta Teātris.zip īpašajā izlasē līdzās citu teātru darbiem (meklējiet ltv.lsm.lv).

Jāpiemin, ka kaut ko vēl nebijušu ir sarūpējis Dirty Deal Teatro. Tas ir cikls Izrāde – instrukcija. Katru nedēļu kāds dramaturgs piedāvās savu darbu, kura pamatā būs norādījumi, lai to varētu piedzīvot, atrodoties mājās vai citā atbildīgā un drošā vietā un veidā. Katra izrāde sastāvēs no autora individuāli piemeklētiem vai radītiem literāriem, vizuāliem, audiāliem u. c. veida materiāliem, kas būs pieejami un lejupielādējami digitāli. Pirmais darbs pie skatītājiem nonāks jau šodien, 18. martā, plkst. 19. To, atrodoties paškarantīnā, raksta dramaturgs Jānis Balodis. Izrādes tiks publicētas Dirty Deal Teatro sociālajos tīklos (papildu informācija dirtydealteatro.lv).

 

Digitālie dārgumi

Nacionālā kino centra uzturētajā interneta vietnē filmas. lv ir izdevība noskatīties vairāk nekā divsimt kinodarbu. Tajā skaitā visas divpadsmit Kultūras kanonā iekļautās filmas – sākot no Aleksandra Rusteiķa Lāčplēša (1930) un beidzot ar Ivara Selecka Šķērsielu (1988), kas ir saņēmusi Eiropas Kinoakadēmijas balvu kategorijā Labākā dokumentālā filma.

Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva audiovizuālo, foto un skaņas dokumentu digitālā krātuve redzidzirdilatviju.lv mudina meklēt, skatīties un klausīties arhīva dokumentus par Latviju, tās cilvēkiem un dažādām politiskās, sabiedriskās un kultūras dzīves norisēm no XIX gadsimta vidus līdz mūsdienām. Šobrīd katalogā pieejama informācija par 8917 filmām, 32 064 fotogrāfijām un 475 skaņas ierakstiem.

Latvijas Nacionālā bibliotēka piedāvā attālināti izmantot digitālos resursus un e-pakalpojumus. Digitālajā bibliotēkā ir pieejamas divpadsmit kolekcijas. Papildus studiju un pētniecības nolūkos ir iespējams piekļūt vairāk nekā divdesmit pilntekstu ārvalstu abonētajām datubāzēm, Nacionālajai enciklopēdijai, kā arī lekciju, diskusiju, konferenču, lasījumu un cita veida audio un video saturam Latvijas Nacionālās bibliotēkas sociālajos tīklos.

 

Rozes un cirks

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja mobilā lietotne ļauj iepazīt pastāvīgo ekspozīciju attālināti un izstaigāt vairākus maršrutus – Iepazīsti muzeja ēku, Meistardarbu izlase, Viena fotogrāfa stāsts un Vienas gleznas stāsts. Virtuālā tūrē var doties arī pa Rundāles pils iekštelpām un dārzu, kur šajā formātā ikvienā gadalaikā zied rozes un tulpes (rundale.net).

Rīgas cirka piedāvājumā ir veseli divi projekti. Jau šobrīd interneta vietnē cirks.lv ir klausāmi divdesmit audiostāsti latviešu un krievu valodā – senāku un nesenāku laiku Rīgas cirka mākslinieku, mūziķu, veterinārārstes, kasieres un citu darbinieku atmiņas un pārdomas, kuras ir ne tikai interesanta klausāmviela, bet visas kopā veido Rīgas cirka vēsturi. Tuvākajā laikā tiks piedāvāts arī Rīgas cirka skolas pasniedzēju veidots bezmaksas žonglēšanas videolekciju cikls. "Žonglēšana ir sava veida meditācija, jo tās laikā cilvēks atslēdzas no liekajām domām un koncentrējas uz bumbiņu, uz konkrēto mirkli," akcentē Rīgas cirka Stratēģiskās attīstības un cirka skolas vadītāja Māra Pāvula.

Aktuālajai informācijai var sekot līdzi km.gov.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja