Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Katrs elpas vilciens ietekmē nākamo soli. Kauņā sākas festivāls ConTempo

Pirmdien, 1. augustā, Kauņā tiks atklāts lielākais starptautiskais laikmetīgās izpildītājmākslas festivāls Baltijā ConTempo, kas turpināsies līdz 21. augustam. Tas ir iekļauts Eiropas kultūras galvaspilsētas notikumu programmā

Festivāls ConTempo Kauņā tiek rīkots kopš 2019. gada, taču katru gadu tas pilnībā mainās. Šoreiz skatītājiem tiks piedāvāts vairāk nekā 140 darbu negaidītās norises vietās Kauņā un Kauņas rajonā. Liela daļa pasākumu būs pieejama bez maksas.

"Iedibinājām festivālu, jo Kauņā pietrūka kultūras daudzveidības. Tā arī bija mūsu reakcija uz problēmām, kas ir saistītas ar lielu telpu pieejamību. Visus trūkumus un nepilnības mēģinām pārvērst par priekšrocībām: ja trūkst festivālam piemērotu telpu, mēs pielāgojam savām vajadzībām jau eksistējošas telpas, lai izrādes varētu notikt netradicionālās vietās. Pateicoties festivālam, Kauņas iedzīvotāji sev labi zināmo apkārtni ierauga citā gaismā. Tas rada abpusēju prieku. Šogad programmā būs projekti, kas pārsteigs pat tos, kuri ļoti labi pazīst savu pilsētu," stāsta ConTempo vadītāja Ģintare Masteikaite. Viņa ir arī Baltijā vērienīgākā laikmetīgās dejas festivāla Baltic New Dance rīkotāja.

ConTempo ambiciozais mērķis vienmēr ir bijis kļūt par lielāko alternatīvās izpildītājmākslas festivālu Baltijā, sadarbībā ar mūsdienu ietekmīgākajiem māksliniekiem radīt neatkārtojamu pieredzi publikai, kā arī sniegt vietējiem talantiem platformu eksperimentiem un izaugsmei. Festivāls ir iecerēts kā izaicinājums skatuves mākslai, pilsētai un skatītājiem. Programmā iekļautajās izrādēs saplūst teātris, deja, cirks un vizuālā māksla.

Festivālu atklās franču māksliniece Kloē Molja un viņas trupa Rhizome ar elpu aizraujošu akrobātisko šovu La spire Kauņas Vienības laukumā 1.–3. augustā (ieeja bez maksas). Kloē Molja augusi keramikas mākslinieku vidē, viņa ir apguvusi akrobātikas un cīņas mākslu. Izrāde La spire, kurā tiek izmantota gigantiska metāla spirāle, pārbauda izturības spējas – saksofona skaņas pavadījumā katra akrobātu kustība iegūst fizisku un emocionālu nozīmi. Katrs vissīkākais žests, katrs elpas vilciens ietekmē nākamo soli un iespēju. Izrādē savienojas sievišķība, spēks un ievainojamība.

Borisa Žibē un viņa kompānijas Les Choses de Rien izrāde L’absolu tiek raksturota kā poētisks lēciens zemapziņā. Publicitātes foto 

Trīs darbus Kauņā demonstrēs Francijas laikmetīgā cirka zvaigzne Boriss Žibē un viņa kompānija Les Choses de Rien: performanci Installation Tripode Neres upē (ieeja bez maksas), izrādi L’absolu, kura tiek raksturota kā poētisks lēciens zemapziņā, un izrādi Iekāres anatomija, kura aicina iepazīt neredzamos spēkus, kas virza mūsu vēlmes.

Skaņas mākslinieki Strijbos & Van Rijswijk speciāli Kauņai radījuši operu Signāls Kauņas lagūnā. Foto – Nišona Gleruma

Nīderlandes skaņas mākslinieki Strijbos & Van Rijswijk saulrietā aicinās ieklausīties speciāli Kauņai radītajā operā Signāls Kauņas lagūnā. Citu ievērojamu festivāla dalībnieku vidū ir Drīss Verhovens (Nīderlande), Ivo Dimčevs (Bulgārija), Eiripīds Laskaridis (Grieķija) un Alesandro Šarroni (Itālija; 2019. gadā viņš saņēma Venēcijas biennāles goda balvu Zelta lauva par mūža ieguldījumu dejas mākslā). Daudzi ārzemju mākslinieki radīs kopdarbus ar Lietuvas kolēģiem un aicinās pievienoties arī amatierus.

Informācija: contempofestival.lt, kaunas2022.eu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja