Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Arī LNSO un domubiedri atbalsta koncertzāles būvniecību Elizabetes ielā 2

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris atklātā vēstulē atbalsta valdības lēmumu Nacionālās koncertzāles projektu attīstīt Elizabetes ielā 2.

"Jauna koncertzāle dos iespēju piemērotos akustiskos apstākļos atskaņot visdažādākā formāta simfonisko, vokālo, vokālsimfonisko un kamermūziku - mūzikai beidzot būs sava telpa un savas mājas," teikts LNSO izplatītajā vēstulē. Vēstules autori cer, ka tā būs LNSO mājvieta, te regulāri muzicēs Latvijas kolektīvi, un tā būs vieta ārvalstu orķestru un citu mūziķu vienību kvalitatīviem vieskoncertiem valsts galvaspilsētā.  

LNSO pārstāvji uzsver, ka mūziķi Rīgā sen pelnījuši vietu, kur piemērotos darba apstākļos gatavoties koncertiem, slīpēt meistarību un koncertēt, domājot nevis par sadzīves lietām, piemēram, telpu kritisko stāvokli, bet tikai par būtisko - par mūziku.

"Tikpat svarīgas ir publikas tiesības Latvijas mūziķu kvalitatīvos koncertus Rīgā klausīties augstākās kvalitātes standartiem atbilstošos apstākļos," viņi norāda.

Vēstules autori pauž, ka sabiedrības pieprasījums pēc klasiskās un starpžanru mūzikas koncertiem pēdējos gados arvien pieaug. Komentāros izskanējušie apgalvojumi par pustukšu Lielo ģildi un koncertiem dažas reizes mēnesī neatbilst reālajai situācijai.

"Mūsu klausītāji ir erudīti, viņi klausās koncertus arī citzemju namos un zina, kāds telpas apjoms un kādas būvkvalitātes nepieciešamas, lai klasiskā mūzika skanētu pilnvērtīgi," uzskata LNSO pārstāvji.

Par izvēlēto koncertzāles vietu vēstules autori raksta, ka Latvijas situācija vēsturiski ir tāda, ka nozīmīgas kultūras būves atrodas pilsētas centrā. Tās ir kājām ejamā attālumā no tūristu uzturēšanās pamatpunktiem un ērti sasniedzamas arī galvaspilsētas iedzīvotājiem un viesiem no citiem Latvijas novadiem.

Viens no būtiskākajiem aspektiem Elizabetes ielas 2 projektā ir valsts zemes pieejamība. Visi koncertzālei potenciāli derīgie zemes gabali, kas pieder pašvaldībai vai privātpersonām, līdz šim nav guvuši tālāku risinājumu. Tāda ir reālā situācija - valsts var pildīt sen pieņemto lēmumu par koncertzāles celtniecību tikai uz pašai valstij piederošas zemes.

LNSO uzskata, ka arhitektu izteiktie pretargumenti ir jāanalizē, profesionālā lokā ir jādiskutē par labākajiem iespējamajiem risinājumiem.

Vēstulē minēts, ka kultūras ministrs ir uzklausījis arhitektu apsvērumus un piedāvājis ciešu sadarbību projekta turpmākajā attīstībā, rīkojot arhitektu plenēru, un izteikta cerība, ka valdība un arhitekti, kopīgi sadarbojoties, atradīs labāko risinājumu.

"Pēc vairāk nekā 30 gadu ilgām sarunām, ieilguša neizlēmīguma un bezgalīgām diskusijām beidzot sperts būtisks solis, lai Rīgā būtu laikmetīgi ierīkota akustiskā koncertzāle. Kultūras ministra Naura Puntuļa vadībā panākta svarīga vienošanās," teikts vēstulē.

LNSO aicina sabiedrību novērtēt valdības lēmuma pieņemšanu kā nozīmīgu ieguldījumu nacionālās kultūras attīstībā un sabiedrībai tik nepieciešamās kultūras būves tapšanā.

Vēstuli parakstījuši: LNSO vārdā  - Indra Lūkina un Andris Poga, Valsts Akadēmiskā kora Latvija vārdā – Māris Sirmais un Māris Ošlejs; kā arī  Gunda Vaivode, muzikoloģe, LR3 Klasika direktore; Orests Silabriedis, žurnāla Mūzikas Saule galvenais redaktors; komponists Arturs Maskats; LNSO rezidējošā komponiste 2019./2020. Gundega Šmite; LNSO rezidējošā komponiste 2020./2021. Linda Leimane.

Top komentāri

Traviatta
T
Dziedi podā, neaizmirsti noraut ūdeni!
Labāk
L
nojauciet paši savas majas un celiet citas vietā! Ēka Elizabetes 2 ir izcils projekts. Otra tāda Rīgā nav. Nojaukt to būtu visīstākais vandālisms. Labāk iemācieties labāk spēlēt, nevis izvirzīt lielas pretenzijas citiem. Nojaukt labu ēku - tas ir debilisms.
domātājs
d
Ja tik ļoti kaut kas jānojauc, tad, manuprāt, varētu nojaukt tā saucamo Kongresa namu un uzbūvēt koncertzāli šajā vietā. Vispirms šis nams ir ļooti neglīts, un bez tam, kas ir ļoti svarīgi, pieejams gan cilvēkiem ar personīgo transportu (pat auto stāvvietas jau ir), gan ar sabiedrisko transportu braucējiem no pilnīgi visiem Rīgas rajoniem un piepilsētas. Vai tiešām tiām ''gudrajām galvām'', kuri nu jau gadiem apspriež šo jautājumu, tas liekas tik nepieņemami?Kāpēc nojaukt labu ēku? Ne jau piln]igi viss krievu laikos bija slikts. Varbūt Krievijā ,et ne pie mums.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja