Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Ar ticību emocionālam cilvēces pavasarim. Ziemas ceļojums – gaismas un skaņas uzvedums Zemgalē

Uz jauno kultūrtelpu Mežotnes baznīcu un Rundāles pili, līdz 8. janvārim izbaudot oriģināli veidotu ziemas ceļojumu Lai šoziem pavasaris tuvu!, aicina režisors Kārlis Anitens un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš.

"Idejas pirmsākums meklējams pērnajos Ziemassvētkos, kad Pēterbaznīcā režisēju koncertu, kurā trīs aktieri runāja latviešu dzejnieku dzejoļus par ziemu, pilsētu ziemā. Starp tiem izskanēja arī Annas Brodeles Egles zieds," stāsta Kārlis Anitens. "Dzejolis fascinēja, un sapratu, ka gribu to redzēt savādāk."

Vairākus gaismas un skaņas uzvedumus viņš kopā ar gaismu mākslinieku Oskaru Pauliņu veidojis jau kovidlaikā. Par šīs ziemas uzveduma emocionālo konceptu K. Anitens saka: "Par spīti notikumiem pasaulē un politikā, dabā harmonija turpinās. Egle, kas uzzied ziemā, zina, ka būs pavasaris. Lūk, tādā noskaņā arī nolēmām darboties – pamodināt cilvēku sirdīs pavasari. Cerību un ilgošanos." Viņš gan uzreiz piebilst, ka pašam ziema itin labi patīkot, jo esot slēpotājs. "Bet uzvedumā ir stāsts par citu ziemu."

Šajā izrādē nav aktieru un teksta un galvenais varonis ir pats apmeklētājs. Nokļūstot gaismas un skaņu saspēles centrā, apmeklētājs piedzīvo pavasara atnākšanu ne tikai dabā, bet arī savā apziņā. Idejas autori iecerējuši, ka katrs cēliens notiek citā vietā, taču tām jābūt gana tuvu. Un risinājums ir neparasts. Pirmā uzveduma daļa notiek no drupām uzceltajā, atjaunotajā Mežotnes baznīcā. Tur vēl nav ne solu, ne altāra, tā ir telpa ar labu akustiku. Baznīcā ar skaņu un gaismu aptuveni 20 minūšu garumā tiek izstāstīts egles stāsts, mēģinot katrā atmodināt sirds pavasari. Savukārt Rundāles pilī, kas ir četru kilometru attālumā, skatītājam tiek piedāvāta uzveduma otrā, meditatīvā daļa. "Rundāle ir slavena arī ar brīnišķīgajām lustrām, kurām tiek maz uzmanības, jo, kad apmeklējam pili diennakts gaišajā laikā un vasarā, tās netiek iedegtas. Šajā stāstā lustras ir galvenās varones. Krēslainā, tumšā vakarā tās iemirdzas, jo uz tām vērsti gaismas stari. Rundāles pilī skan meditatīva mūzika, pavasara un vasaras skaņas, Ziemassvētku mūzikas akcenti, dejo ēnas. Tā kā pilī ieeja ir ar bahilām, viss ir tīrs un spodrs, apmeklētāji Baltajā un Zelta zālē var gluži vienkārši apgulties, apsēsties uz grīdas un ļauties gaismu un skaņu spēlēm. Pamēģiniet!" iedrošina K. Anitens.

Skatītāji uzvedumu var baudīt, arī sākot ar Rundāles pils apcerīgumu un pēc tam dodoties uz Mežotnes baznīcu. Vienotas biļetes uz abām norises vietām – Biļešu paradīzē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja