Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Prāta spa atgriežas ar Kasparam Aleksandram Irbem veltītu sarunu

Interneta žurnāls Satori un restorāns Neiburgs kopā ar mākslinieci Katrīnu Neiburgu ceturtdien, 20. maijā, plkst. 19.00 aicina uz piekto Prāta spa, kas noritēs interneta tiešraidē un būz veltīts Kasparam Aleksandram Irbem.

Pēc ilgāka pārtraukuma pie klausītājiem atgriežas Prāta spa, kurš šoreiz būs veltīts Kaspara Aleksandra Irbes personībai un dienasgrāmatām.

Jūrmalnieks Kaspars Aleksandrs Irbe dienasgrāmatu sāka rakstīt 1927. gadā un darīja to līdz pat 1996. gadam. Būdams homoseksuāls, Irbe bija spiests turēt šo dienasgrāmatu slepenībā, un plašāka sabiedrība par to uzzināja tikai pēc viņa nāves. Irbes unikālās atmiņas ļauj ceļot laikā, ieskatīties LGBT+ kopienas dzīvē padomju periodā, kā arī personīgos un vēsturiskos notikumos Ulmaņa laikā, okupācijas gados un atjaunotajā Latvijas valstī.

Pasākuma centrā būs neformāla vēsturnieces Inetas Lipšas un mākslas vēsturnieka, kuratora Kaspara Vanaga saruna. Ineta Lipša ir vairāku grāmatu autore un savos pētījumos pievērsusies Latvijas LGBT+ kopienas vēsturei. Kaspars Vanags ir veidojis starpdisciplinārus mākslas projektus, kūrējis Katrīnas Neiburgas un Andra Eglīša projektu Armpit Venēcijas mākslas biennālē, izstādi Tev pienākušas 1234 ziņas. Dzīve pirms interneta. Pēdējā paaudze Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā u.c. Vanags šobrīd vada Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeju.

Kaspara Aleksandra Irbes dienasgrāmatu pirmo sējumu ar zinātniskiem komentāriem un vizuāliem materiāliem no Irbes arhīva plānots izdot šī gada augustā grāmatā Slēptā dzīve: Homoseksuāļa dienasgrāmata (1927-1949). Grāmatu izdod biedrība Ascendum kopā ar LGBT un viņu draugu apvienību Mozaīka. Izdevuma vizuālo noformējumu veido dizainers Aleksejs Muraško, kurš vairākkārt saņēmis grāmatu mākslas balvu Zelta ābele.

Sarunā Inetai Lipšai un Kasparam Vanagam pievienosies arī Aleksejs Muraško, lai pastāstītu par topošā izdevuma dizainu un sniegtu ieskatu Irbes vizuālajā arhīvā, savukārt fragmentus no dienasgrāmatām lasīs Satori galvenais redaktors Henriks Eliass Zēgners un Katrīna Neiburga.

Pasākums būs skatāms bez maksas interneta žurnālā Satori, kā arī Satori Facebook un YouTube profilā. Skatītāji un citi tiek aicināti ziedot grāmatas izdošanai platformā GoGetFunding

Ideja par pasākumu sēriju Prāta spa radusies, ilgojoties pēc nesarežģītas, bet dvēseli veldzējošas atpūtas un kultūras baudīšanas neformālā, atslābinātā gaisotnē ar inteliģentām sarunām. Prāta spa norisi klātienē restorānā Neiburgs uz ilgāku laiku pārtrauca pandēmija, taču tagad tas atgriezies pie klausītājiem tiešsaistes formātā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja