Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Pa līkumotiem ceļiem

Aleksandra Puškina Mazo traģēdiju iestudējums ar jauniem spēkiem.

Šajā sezonā Valmieras teātra trupai pievienojušies pieci jaunie aktieri, no kuriem divi būs redzami viesrežisora Sergeja Ščipicina veidotajā iestudējumā Mazās traģēdijas pēc krievu rakstnieka Aleksandra Puškina darba motīviem, kura pirmizrāde notiks 22. septembrī plkst. 18.30 Apaļajā zālē.

"Katrs režisors, pie kura strādāju, sniedz jaunu pieredzi," par sadarbību ar Sergeju Ščipicinu stāsta jaunais aktieris, Albēra lomas atveidotājs Kārlis Avots un atzīmē, ka pusotra mēneša laikā sarunās ar viesrežisoru ir uzlabojis savas krievu valodas zināšanas, kas viņa profesijā ļoti nepieciešamas.

Jaunais aktieris teic, ka šajā īsajā laikā jau paspējis ļoti labi iejuties gan Valmieras Drāmas teātra kolektīvā, gan arī pašā pilsētā. "Mana mamma nāk no Valmieras, līdz ar to vasaras mēs mēdzām pavadīt šajā pusē. Man te ir daži draugi un paziņas, ar kuriem varu kopā pasportot," viņš paskaidro.

Kārlis Avots atklāj, kas sports vienmēr bijis neatņemama viņa dzīves sastāvdaļa. Jaunā aktiera mamma ir sporta skolotāja. Viņš ir spēlējis basketbolu, volejbolu, tad nonācis līdz regbijam – spēlējis Latvijas U-20 izlasē Eiropas čempionātā, kas 2015. gadā norisinājās Čehijas pilsētā Brno.

 

Dzīves zigzagi

Teātra gaitas Kārlis Avots sācis Elejas vidusskolā pie savas ķīmijas skolotājas, režisores Annas Švītiņas. "No bērna kājas esmu ņēmis piemēru no brāļa, kurš savu ikdienu papildināja ar teātri. Es gan to nepapildināju, bet piepildīju," atceras jaunais aktieris, kura brālis šobrīd strādā Ādolfa Alunāna vārdā nosauktajā Jelgavas teātrī. 

Metru deviņdesmit septiņus centimetrus garajam Kārlim Avotam bijuši visi dotumi, lai kļūtu par veiksmīgu profesionālo sportistu, taču viņš nosvēris par labu teātrim – pēc Elejas vidusskolas absolvēšanas stājies Latvijas Kultūras akadēmijas aktieros, bet nav pārvarējis otro kārtu. 

Neskatoties uz šo neveiksmi, viņš nav metis plinti krūmos un atradis citu iespēju, divus gadus studējot dramatiskā teātra aktiera mākslu specializācijā – leļļu teātra aktieris. Pēc vairākiem dzīves piespēlētiem līkločiem Latvijas Kultūras akadēmiju Kārlis pabeigs kopā ar Valmieras Drāmas teātra aktieru kursu.

 

Nost ar paslēpēm

Šajā izrādē piedalīsies arī Elīna Dambe, kurai šī nav pirmā pieredze Valmieras teātrī – jau studiju laikā viņa ir darbojusies Reiņa Suhanova izrādē Pazudušais dēls pēc Rūdolfa Blaumaņa lugas motīviem un Regnāra Vaivara iestudējumā Klusa nakts, dzēra nakts pēc Ivana Viripajeva darba motīviem.

"Viņi uzņēmās pasniedzēju lomu," par toreizējo sadarbību ar Reini Suhanovu un Regnāru Vaivaru saka Elīna Dambe, taču šoreiz jaunā aktrise ir saskārusies ar ļoti individuālu savas lomas jeb Mērijas veidošanas procesu un nevairās vaicāt padomu pieredzējušākajiem kolēģiem.

"Protams, ir lietas, kas nesanāk uzreiz. Teātrim vajag pieredzi. Tā nāk tikai ar spēlēšanu. Tāpat kā jebkurā profesijā, vajag strādāt, strādāt, strādāt, lai sasniegto vēlamo rezultātu," sarunā ar laikrakstu Diena atzīst Elīna Dambe un piebilst, ka nu vairs nepaslēpsies aiz vārda "studente".

 

Iedvesma no Pačīno

Elīna Dambe dzimusi un augusi Alūksnē. Viņa atminas, ka interese par teātri radusies četrpadsmit piecpadsmit gadu vecumā, kad kopā ar labāko draudzeni, toreiz vēl topošās aktrises Antas Aizupes māsu braukušas skatīties Latvijas Kultūras akadēmijā veidotās studentu izrādes.

Tāpat kā Kārlis Avots, līdz aktiera profesijai Elīna Dambe nav nonākusi uzreiz. No sākuma viņa tēmējusi uz Rīgas Stradiņa universitātes uztura speciālistiem, bet nav tikusi – vienu gadu nomācījusies Latvijas Kultūras koledžā, pastrādājusi par viesmīli un tikai pēc tam iestājusies aktieros.

Elīna Dambe uzskata, ka paralēli spēlēšanai teātrī jāskatās pēc iespējas vairāk izrāžu un filmu. Pirms kāda laika jaunā aktrise kopā ar savu draugu pievērsusies leģendārā amerikāņu aktiera Ala Pačīno daiļradei. Pēdējā no filmām, kuru viņi noskatījušies, ir Seja ar rētu (Scarface, 1983).

Viņa pati ļoti gribētu piedalīties dažādu filmu uzņemšanā. Jaunās aktrises darbu sarakstā jau ir lomas Martas Hercas īsfilmā Mans kauss plūst pāri malām un Montas Gāganes īsfilmā Meldra, kā arī filmēšanās pieredze Renāra Vimbas Berlinālē godalgotajā pilnmetrāžas spēlfilmā Es esmu šeit.

Aktuālajai informācijai var sekot līdzi interneta vietnē www.vdt.lv.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja